Joulun kunniaksi julkaisemme jouluun asti joka päivä yhden suosituksemme vuoden kirjatarjonnasta.

Kirjailija Karo Hämäläinen on ottanut rohkean loikan. Hän on ryöminyt legendaarisen Paavo Nurmen (1897–1973) pään sisään.

Nyt kun hän on sen tehnyt, tuntuu iheelliseltä, ettei kukaan ollut rohjennut aikaisemmin. Ilmeisesti meille on riittänyt se ikuiseen lentoon jähmettynyt prossivalos Olympiastadion portilla.

Romaani Yksin on 250-sivuinen monologi voittamisen halusta, voitoista, tappioista ja niiden kirvelevyydestä. Kertoja, yhdeksän olympiakultaa napannut Nurmi, käy läpi vaiheitaan Antwerpenin vuoden 1920 kisoista elämänjuoksunsa loppusuoralle.

Nurmen ura on enemmän tai vähemmän tuttu kaikille suomalaisille. Uutta on Hämäläisen tavoite kuvitella, mitä Nurmi ajatteli, miten asetti itsensä kilpailijoittensa rinnalle tai yläpuolelle, miten poikkeuksellisena yksilönä piti itseään.

Suureksi lahjakkuudeksi askeettinen Nurmi ei itseään ylentänyt. Päin vastoin, hänen konstinsa olivat matemaattisen tarkka harjoittelu ja säälimättömyys ruumistaan kohtaan.

Romaanin nimi toteutuu kliinisen tarkasti Hämäläisen minäkerronnassa. Käytännössä kukaan muu kuin Nurmi ei pääse avaamaan suutaan.

Nurmesta kehkeytyy traaginen hahmo

Nurmesta kehkeytyy traaginen hahmo, joka vaatii muilta vähintään yhtä paljon kuin itseltään. Ankara elämänasenne aiheuttaa vääjäämättä törmäyksiä.

Yksi pehmeä kohta Nurmesta löytyy, läpi elämän kestänyt nuoruuden ihastus, jonka kanssa mies pääsee puheisiin vasta, kun kaikki on jo myöhäistä.

Kriittisillä hetkillä oli sattuma puuttunut peliin: sanasaattaja ei ollut uskaltanut puhutella Nurmea, tytön kirjeet eivät koskaan tavoittanut juoksijaa.

Kiinnostavaa on myös kuvitelma siitä, mitä Nurmi ajatteli kanssakilpailijoistaan ja toimijoista myöhemmällä liikemiehen urallaan. Omat väläyksensä saavat niin Ville Ritola kuin Risto Ryti.

Romaani piirtää uskottavan kuvan Paavo Nurmen karusta sisäisestä maailmasta. Miltä tuntuu, kun on ikuisesti tyytymätön saavutuksiinsa.

Karo Hämäläinen: Yksin. Romaani Paavo Nurmesta. WSOY.

Lähde tutustumaan kuvankauniiseen Norjaan! Hurtigrutenin legendaarista risteilyä Kirkkoniemestä Bergeniin kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hinta ET-lehden tilaajille

alk. 1 790 euroa/hlö jaetussa 2 hengen hytissä.

Hintaan sisältyvät

 • Finnairin ja SAS:n reittilennot
 • 1 yön majoitus Ivalossa täysihoidolla
 • 5 yön risteily jaetussa 2 h hytissä
 • täysihoito risteilyllä (kolme ateriaa päivässä)
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • matkanjohtaja Lauri Lehtovirran palvelut ja kohdeinfot

Matkaohjelma

To 20.9. Helsinki–Ivalo Matka alkaa lennolla Helsingistä Ivaloon, jossa vietämme ensimmäisen päivän. Nautimme yhteisen lounaan ja illallisen Hotelli Ivalossa.

Pe 21.9. Ivalo–Kirkkoniemi, risteily alkaa. Matkaamme Norjan Kirkkoniemeen bussilla. Nousemme MS Nordlysin kyytiin, ja aloitamme merimatkan. Pohjois-Norjan rannikko tunnetaan majesteettisista maisemistaan. Ihastelemme vedestä jylhästi nousevia vuorijonoja ja nautimme laivan tunnelmasta. Risteilyllä on täysihoito.

La 22.9. Pohjois-Norjan helmet. Saavumme Norjan pohjoisimpaan kaupunkiin Honninsvågiin. Voit halutessasi tehdä retken Nordkappiin, Manner-Euroopan pohjoisimpaan kolkkaan. Illalla laiva saapuu Tromssaan.

Su 23.9. Lofootit ja Vesterålenin saaret. Lofootit tunnetaan ihastuttavista kalastajakylistään, henkeäsalpaavista maisemistaan ja koskemattomasta luonnostaan. Seilaamme kapeiden salmien läpi.

Ma 24.9. Napapiiri ja Helgeland. Juhlistamme pohjoisen napapiirin ylitystä seilatessamme Bodøsta Rørvikiin. Ohitamme myyttiset seitsemän sisaruksen vuoret ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Vegan saariston.

Ti 25.9. Trondheim ja Kristiansund. Aamuherätys Trondheimissa, Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin matkanjohtajan johdolla. Merimatka jatkuu Kristiansundiin ja avomerellä kohti vehreää Molden kaupunkia.

Ke 26.9. Vuonot ja Bergen, paluu Helsinkiin. Ohitamme aamupäivän aikana useita maisemallisesti kauniita vuonoja. Ihastelemme kuvauksellista Bergenin saaristoa ja vehreitä vuonomaisemia. Saavumme Bergeniin klo 14.30. Illalla paluulento Helsinkiin.

Lisätiedot ja varaukset

Risteilykeskus puh. 020 144 1810, myynti@risteilykeskus.fi, www.risteilykeskus.fi/lukijaristeilyt
Vastuullinen matkanjärjestäjä Travel Specialist Group Oy.

Yhteistyössä

Kerää vuoden kiinnostavimmat havaintosi uuteen, upeaan Sääkirjaan! ET-lehden tilaajana saat uutuuskirjan etuhintaan.

Sääkirja – Havainnoijan päiväkirja kannustaa tarkkailemaan säätä. Havainnollinen tietopaketti kuvineen kertoo kuinka sääilmiöt syntyvät. Selkeään päiväkirjaosuuteen mahtuvat yhden vuoden säähavainnot.

Kirjasta löydät:

Runsas tieto-osio

 • Millaiset pilvet satavat?
 • Mistä johtuvat tuulenpuuskat?
 • Taivaan valoilmiöitä
 • Opastusta pilvibongaukseen ja sään ennustamiseen
 • Tarkkailtavaa koko vuodeksi
 • Tunnista eri pilvityypit

Selkeä päiväkirjaosio

 • Reilusti tilaa muistiinpanoille
 • Aukeama viikkoa kohden
 • Tilaa vuoden havainnoille

Yhteensä 136 sivua!

Hinta ET:n tilaajille 9,90 e (muille 19,90 e).

Tilaa sääkirja heti kätevästi netistä täältä tai soita 0203 31017 arkisin klo 9-17.