Joulun kunniaksi julkaisemme jouluun asti joka päivä yhden suosituksemme vuoden kirjatarjonnasta.

Kirjailija Karo Hämäläinen on ottanut rohkean loikan. Hän on ryöminyt legendaarisen Paavo Nurmen (1897–1973) pään sisään.

Nyt kun hän on sen tehnyt, tuntuu iheelliseltä, ettei kukaan ollut rohjennut aikaisemmin. Ilmeisesti meille on riittänyt se ikuiseen lentoon jähmettynyt prossivalos Olympiastadion portilla.

Romaani Yksin on 250-sivuinen monologi voittamisen halusta, voitoista, tappioista ja niiden kirvelevyydestä. Kertoja, yhdeksän olympiakultaa napannut Nurmi, käy läpi vaiheitaan Antwerpenin vuoden 1920 kisoista elämänjuoksunsa loppusuoralle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nurmen ura on enemmän tai vähemmän tuttu kaikille suomalaisille. Uutta on Hämäläisen tavoite kuvitella, mitä Nurmi ajatteli, miten asetti itsensä kilpailijoittensa rinnalle tai yläpuolelle, miten poikkeuksellisena yksilönä piti itseään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suureksi lahjakkuudeksi askeettinen Nurmi ei itseään ylentänyt. Päin vastoin, hänen konstinsa olivat matemaattisen tarkka harjoittelu ja säälimättömyys ruumistaan kohtaan.

Romaanin nimi toteutuu kliinisen tarkasti Hämäläisen minäkerronnassa. Käytännössä kukaan muu kuin Nurmi ei pääse avaamaan suutaan.

Nurmesta kehkeytyy traaginen hahmo

Nurmesta kehkeytyy traaginen hahmo, joka vaatii muilta vähintään yhtä paljon kuin itseltään. Ankara elämänasenne aiheuttaa vääjäämättä törmäyksiä.

Yksi pehmeä kohta Nurmesta löytyy, läpi elämän kestänyt nuoruuden ihastus, jonka kanssa mies pääsee puheisiin vasta, kun kaikki on jo myöhäistä.

Kriittisillä hetkillä oli sattuma puuttunut peliin: sanasaattaja ei ollut uskaltanut puhutella Nurmea, tytön kirjeet eivät koskaan tavoittanut juoksijaa.

Kiinnostavaa on myös kuvitelma siitä, mitä Nurmi ajatteli kanssakilpailijoistaan ja toimijoista myöhemmällä liikemiehen urallaan. Omat väläyksensä saavat niin Ville Ritola kuin Risto Ryti.

Romaani piirtää uskottavan kuvan Paavo Nurmen karusta sisäisestä maailmasta. Miltä tuntuu, kun on ikuisesti tyytymätön saavutuksiinsa.

Karo Hämäläinen: Yksin. Romaani Paavo Nurmesta. WSOY.

Sisältö jatkuu mainoksen alla