Kolikko reikään (ja toinen äkkiä perään). Mitä muistat puhelinkopeista?Tuliko soitettua pilapuhelu? Toimittaja Marika Harjumaa kikatti kopissa Ylitorniolta Englantiin.

"Ylitornion Esson vieressä se oli, puhelinkoppi, josta sai yhteyden ulkomaille. En muista, kumpi idean keksi, minä vai serkkuni. Joka tapauksessa päätimme sijoittaa muutaman markan soittaaksemme pilapuhelun Englantiin. Katsoimme puhelinluettelosta maa- sekä kaupunkikoodin ja sen jälkeen pyöritimme numeroita sattumanvaraisesti.

– Hello, hello! toisessa päässä huudeltiin. Hihkuimme hellota takaisin, kunnes toinen osapuoli löi luurin korvaan.

Olimme ehkä 11- tai 12-vuotiaita. Oli kutkuttavan jännittävää saada luuri nousemaan kaukana ulkomailla ja kuulla paikallisen ääntä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen kokemus oli niin kiva, että päätimme jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Serkkuni oli sitä mieltä, että meidän pitäisi sanoa muutakin kuin hello.

Hän päätti, että kysyisimme seuraavalla kerralla where is my hand eli missä on käteni.

Luuri tuli korvaan vielä nopeammin kuin edellisellä kerralla, mutta me vain nauroimme. Mielestämme käden kysely oli pilapuheluiden aatelia. Jatkoimme soittelua vielä muutamana päivänä, kunnes serkkuni lähti kesälomaltaan kotiin. Yksin ei ulkomaille huvittanut kilauttaa, joten siirryin sijoittamaan viikkorahani karkkiin.

Kotoakin tuli pilapuheluita soitettua. Lapin läänin puhelinluettelosta katsottiin kavereiden kanssa joku erikoinen sukunimi ja sitten kyseltiin vastaajalta jotain älyvapaata nimeen liittyen. Taidettiin soittaa se kuuluisa Hirvikallio-puhelukin: ’Onko hirvi kalliolla? Ai on? No ampukaa se äkkiä alas!’ Myös senssipuhelin kiehtoi. Ei sillä, että sinne olisimme mitään uskaltaneet sanoa, mutta pelkkä kuunteleminenkin oli jännittävää. Muistan ihailleeni, kuinka sujuvasti toisilleen tuntemattomat ihmiset flirttailivat keskenänsä linjalla."

Kirjoita muistosi alla olevalla lomakkeella. Paina lopuksi "tallenna". Kohta teksti ilmestyy jutun jatkeeksi. (kätevää).

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla