Toimiiko teidän paikkakunnallanne kyläkauppa? Kannattaa mennä tutustumaan kaupan toimintaan kyläkauppapäivänä – ja muulloinkin.

Lauantaina 27. kesäkuuta nimittäin vietetään Suomessa valtakunnallista kyläkauppapäivää.

Tempaukseen osallistuu noin 200 pientä maaseudun ja haja-asutusalueen myymälää – Helsingistä Karigasniemelle.

Kyläkauppa yhdistää paikkakuntansa ihmisiä, ja päivittäistavaroiden lisäksi tarjolla on usein monia muita palveluita. Kyläkaupat voivat myös tulevaisuudessa olla merkittävä voimavara alueensa asuttavuuden ja palvelujen turvaajana, muistuttaa Päivittäistavarakauppa ry.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pieniä, korkeintaan 400 neliömetrin lähikauppoja on Suomessa noin 1 460. Perinteisiä kyläkauppoja on enää 311. Määrä vähenee koko ajan, sillä vielä viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli 323 ja vuonna 2004 se oli 634.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso, mitä ostetaan kauppa-autosta!

Päivittäistavarakaupan mukaan on todella tärkeää koko yhteiskunnan kannalta, että tämä trendi saataisiin käännettyä. 

– Yhteiskunnan isot murrokset, kuten väestön ikä- ja palvelurakenteen muutokset lisäävät tulevaisuudessa julkisten ja yksityisten lähipalveluiden tarvetta. Haasteeseen vastaaminen vaatii uusia, ennakkoluulottomia toimintamalleja. Kyläkaupat voivat olla merkittävä voimavara alueensa asuttavuuden ja palveluiden säilyttäjinä. Se edellyttää pienten kylä- ja lähikauppojen toimintaedellytysten turvaamista, Päivittäistavarakaupan johtaja Ilkka Nieminen sanoo kannanotossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla