Dekkarit pitävät pintansa, vaikka kirjojen myynti muuten hiipuu. Tutkijan mukaan sarjamaisuus tekee dekkareista entistäkin koukuttavampia.

Lähes joka kodissa murhataan joka viikko joku. Nimittäin fiktiivisesti. Me suomalaiset kun luemme dekkarikirjallisuutta valtavasti, eniten kaikista kirjallisuudenlajeista. Ja sen lisäksi katsomme televisiosta dekkarisarjoja aimo annoksen päälle.

Dekkarit on kirjallisuudenlajina tosin hyvin laaja käsite. Se pitää sisällään kirjoja realisitista poliisidekkareista huikeisiin fantasiatarinoihin, suljetun huoneen arvoituksista maailmaa syleileviin trillereihin. Yleensä ainoa yhdistävä tekijä on rikos, useimmiten murha.

Tosin murhan rinnalle on nykydekkareissa noussut myös muu rikollisuus ja väkivallan uhka, joka tuntuu olevan vähintään läsnä, vaikkei sitä kuvattaisikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Väkivalta kuvataan nykyään usein jopa niin tarkasti, että sen voi tulkita melkeinpä sillä mässäilyksi, toteaa dekkareihin erikoistunut kirjallisuudentutkija Paula Arvas Helsingin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Vastaavatko dekkarien poliisit todellisuutta?

Väkivaltaa ja sarjakirjoja

Paula Arvasta dekkarien suosio ei yllätä.

– Viihde on aina kiinnostanut laajaa yleisöä ja perinteinen dekkari on ennen kaikkea viihdettä.

Paula Arvaksen mielestä murhista ja väkivallasta huolimatta dekkarit koetaan turvalliseksi valinnaksi, sillä silloin lukija aika lailla tietää, mikä häntä odottaa. Kepeiden juonikuljetusten oheen voidaan sitten sisällyttää vakaviakin teemoja ja yhteiskunnallisen keskustelun herättäjiä.

Arvaksen mielestä dekkareissa näkyy yhteiskunnan muutokset ja erilaiset trendit melko nopeasti. Tällä hetkellä suosiossa ovat muun muassa historialliset dekkarit, fantasiadekkarit ja trillerit. Myös sarjamaisuus on jatkuvasti yhä suositumpaa.

– Se lisää myös lukijan sitoutumista tietyn kirjailijan tuotantoon. Henkilöiden kiinnostavuuden lisäksi lukija tulee kirja kirjalta uteliaammaksi tietämään, mitä kirjailija tässä uudessa kirjassaan kenties tekee toisin ja mitä uusia aiheita hän käsittelee. Se koukuttaa vähän samalla tavoin kuin hyvä tv-sarja, Arvas toteaa.

 Dekkariviikkoa vietetään Suomessa 8.–14.6.2015

Dekkareita lukevat eniten kaupunkilaiset

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen Taloustutkimus Oy:ltä tilaaman Suomi lukee 2013 -tutkimuksen mukaan lähes viidennes tutkimukseen vastanneista kertoi lukeneensa ja ostaneensa dekkareita.

Tutkimuksen mukaan dekkari on korkeasti koulutettujen ja paljon kirjoja ostavien kaupunkilaisten kirjallisuuslaji. Niitä ostavat yhtä paljon miehet kuin naiset. Muuten naiset ostavat kirjallisuutta selvästi enemmän kuin miehet.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla