Katso kartalta, miten eri kaupungit pärjäsivät asuntosjoittamistutkimuksessa.

Suomen Vuokranantajat teetti tutkimuksen, jossa arvioitiin 24 suomalaista kaupunkia sijoituskohteina vuosina 2015–2019. Vertailussa huomioitiin vuokratuotto, asuntojen hinnannousu ja alueelliset kehitystekijät,  
kuten opiskelijoiden määrä, asukasluvun kehitys ja kotitalouksien tulojen muutos.

Taustaa: Tänne seniorit nyt muuttavat.

Tutkimuksen mukaan parhaat asuntosijoituskaupungit ovat Vaasa, Jyväskylä ja Lahti. Peränpitäjiksi taas jäivät Kouvola, Rauma ja Kokkola. Kaikki 24 kaupunkia sijoituksineen ja arvioineen löydät alla olevasta  
kartasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä panikoi – mutta tiedosta riskit

Osa kaupungeista pärjäsi vertailussa heikosti. Miten neuvoisit henkilöä, joka on ostanut tai on harkitsemassa sijoitusasunnon ostamista vaikkapa Kouvolasta, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva?

– Se, että jokin kaupunki pärjää vertailussa toisia huonommin, ei tarkoita sitä, että asuntosijoittaminen ei voisi olla kyseisessä kaupungissa kannattavaa. Kyse on enemmän siitä, että heikompien kaupunkien osalta sijoittajan tulee tiedosta siihen liittyvät riskit. Kyllä Kouvolassa on jatkossakin kysyntää vuokra-asunnoille, mutta muuttotappion myötä sitä saattaa olla aiempaa vähemmän, vuokratasosta voi joutua  tinkimään eikä asuntoa ole välttämättä niin helppoa myydä kuin muuttovoittoisilla alueilla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Eikö asunto mene kaupaksi?

Tutkimuksen mukaan kaupunkikohtaiset erot ovat melko isoja. Se saattaa houkutella sijoittamaan kaupunkiin, jossa ei itse asu. Mitä tuollaisessa tilanteessa olisi huomioitava ennen asunnon ostamista?

– Uuteen alueeseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa ja/tai asiantuntijaa. Suin päin en suosittele ketään lähtemään uudelle alueelle. Esimerkiksi Vaasan osalta on kaupungin keskustan ja reuna-alueiden välillä sellaisia hinta- ja kysyntäeroja, joista kannattaa ehdottomasti ottaa selvää ennen ostopäätöksen tekemistä. Mikrosijainti on yllättävän tärkeä. Toisaalta markkinaa on tärkeää hetken aikaa seurata myös siitä syystä, että saa tarkan tuntuman hinta- ja vuokratasosta. Hyvän kohteen osuessa kohdalle sijoittajan pitää olla valmis toimimaan nopeasti.

Taustaa: Asunto täydentää eläketurvaa.

Vastaavaan viimevuotiseen tutkimukseen verrattuna joidenkin kaupunkien sijoitukset olivat muuttuneet paljon. Nousua tai laskua saattoi olla jopa kahdeksan sijaa.

Kuinka  paljon asuntosijoittajan kannattaa tutkimustuloksia tuijottaa, jos tänä vuonna keskikastiin arvioitu kaupunki saattaakin ensi vuonna romahtaa jumbosijoille?

– Pienemmillä paikkakunnilla saattaa hintataso vaihdella vuodesta toiseen melko paljon. Tämä tekee asuntojen hintakehityksen ennustamisesta haastavaa, ja se saattaa heilauttaa myös kaupunkien sijoituksia eri vuosina. Pienemmissä kaupungeissa yksittäisillä tapahtumilla kuten työttömyysshokeilla ja uusien alueiden rakentamisella voi olla suuri vaikutus hintakehitykseen. Vertailun kärkipää on kuitenkin pysynyt  suhteellisen samana joka vuosi, eli enemmän kannattaa tuijottaa mahdollisuuksia, joita noissa kaupungeissa piilee, toteaa Koro-Kanerva.

Tärkeää: Harkitsetko sijoitusasunnon hankkimista?

Pitkäaikainen sijoitus

Asuntosijoittaminen ei välttämättä sovikaan pikavoittoja haluavalle sijoittajalle, sillä se on pitkän aikavälin toimintaa. Kuukausittaisen vuokratulon lisäksi sijoitusasunto tuottaa myös mahdollisen arvonnousun  
vuosien mittaan. Aina hinnat eivät kuitenkaan nouse ja erilaiset remontit saattavat syödä tulosta. Huolellisella toiminnalla sijoittava voi kuitenkin pienentää riskejään.

Lue lisää: Asunnon hinta maksetaan jopa neljään kertaan.

Mikä ihmeen bruttovuokratuotto

Tutkimuksessa käytetään termiä bruttovuokaratuotto. Sitä laskettaessa huomioidaan vuokratuotto, asunnon hoitokulut, markkinahinta, varainsiirtovero ja remonttikulut. 1990-luvun alun jälkeen bruttovuokratuotto on  
ollut vakaassa, noin neljän prosentin tasossa. Taloudelliset heilahdukset eivät ole juuri bruttovuokratuottoon vaikuttaneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla