Lasimuotoilija Helena Tynell oli nainen, joka menestyi perinteisesti miesten hallitsemana pidetyllä alalla. Mitähän muotoilija olisi ollut mieltä nyt jylläävästä miesten ja naisten tasa-arvokeskustelusta?

”Paavolla ei ollut mitään sitä vastaan, että aloin luoda omaa karriääriä. Ja olinkin aloittanut jo 1946 lasimuotoilijana Riihimäellä”, kertoo lasimuotoilija Helena Tynell Antiikki ja Design -lehden arkistohaastattelussa. Lehti julkaisee äskettäin edesmenneen taiteilijan haastattelun verkkosivuillaan. 

Runar Engblom, joka oli Helena Tynellin opettaja Taideteollisuuskoulussa, näki Helenan kykyjen tulevan parhaiten oikeuksiinsa Arabian taiteilijana. Pian Helena Tynell olikin töissä sekä Taito Oy:ssä että Arabiassa: aamupäivä meni valaisimien puhtaaksi piirtämisessä ja iltapäivä keramiikan parissa.

Helena Tynell työskenteli Arabialla pari vuotta. Taito Oy:n vaikutus oli merkittävämpi: Helena meni naimisiin Taito Oy:n johtajan ja suunnittelijan Paavo Tynellin (1890–1973) kanssa 1947 ja työskenteli Taidossa vielä 1950.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lahjakkaalla suunnittelijalla ei ollut aikomusta jäädä pelkästään miehensä muusaksi.

Taiteilija ei muotoilija

”Nainen muotoilijana ei herättänyt hämmästelyä tehtaalla. En edes ollut ensimmäinen naissuunnittelija, Gunnel Nyman oli työskennellyt minua aikaisemmin Nuutajärvellä. Puhaltajat ja mestarit suhtautuivat ystävällisesti mutta hyvin etäisesti", Helena Tynell kertoo haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helena Tynellin harvinaisen haastattelun vuodelta 2008 voit lukea kokonaisuudessaan Antiikki & Design -lehden verkkosivuilta.

Helena Tynell (o.s. Turpeinen, 10. joulukuuta 1918 Äänekoski − 18. tammikuuta 2016 Tuusula) tunnetaan muun muassa Riihimäen Lasi Oy:lle suunnitelluista Aurinkopulloista.

"Aurinkopullot käyvät aina kaupaksi", kertoo huutokauppakeisari Aki Palsamäki. Lue tästä, mikä muu keräilyesine nyt myy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla