Lomatuotekauppa on edelleen villiä suitsimisyrityksistä huolimatta. Oletko sinä joutunut villin kaupan uhriksi?
Lomatuotteita koskevat kaupat ulkomailla aiheuttavat suomalaisille päänvaivaa.
Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen-toimipiste on kirjannut aiheesta 65 valitusta viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden kesäkuun välillä. Luku on kasvanut reippaasti edellisvuodesta, jolloin valituksia tuli 43.
Turistille kaupataan yleensä pitkäaikaisia lomatuotteita, kuten lomaklubijäsenyyksiä ja alennus-vouchereita esimerkiksi risteilylle.
Valtaosa valituksista koskee kauppoja, jotka on tehty Espanjassa. Monessa aiheena on se, ettei kauppoja voi perua.
Villiä kaupankäyntiä on yritetty suitsia EU-direktiivillä, joka takaa sen, että kaupat voidaan perua. Direktiivi koskee kuitenkin vain sellaisia tuotteita, jotka on myyty yli vuodeksi. Tämä antaa mahdollisuuden sopimuskikkailuun.
– Nyt direktiiviä pyritään kiertämään räätälöimällä sopimuksia, jotka kestävät alle vuoden kerrallaan, mutta joiden kesto on käytännössä useampia vuosia, kertoo lakimies Saija Kivimäki Euroopan kuluttajakeskuksesta ET-lehdelle.
Myyjä ei vastaa viesteihin
Ongelmia tulee myös siitä, ettei ostettuja tuotteita saakaan käyttöönsä.
– Voi olla, ettei yritys enää vastaa yhteydenottoihin tai ettei paikkoja ole ikinä vapaana, Kivimäki sanoo.
Mielenkiintoinen artikkeli: Hankkisinko loma-asunnon ulkomailta?
Aina ei ole selvyyttä edes siitä, kuka on loppupeleissä sopimuskumppani. Papereissa voi olla niin monta yhteistyökumppania, ettei ostaja hahmota, kuka on varsinainen myyjä. Myyjän selvittyä tähän ei ehkä saa yhteyttä tai palvelua ei ole tarjolla suomeksi.
Kivimäki kertoo, että myyntitilaisuudet muistuttavat toisiaan. Ensin turistille kerrotaan, että hän on voittanut arpajaisissa tai että hänelle on tarjolla illallinen.
Yleensä turistia lähestyvä henkilö on samanmaalainen. Monelle tulee täysin yllätyksenä, että kysymys onkin tunteja kestävästä myyntitilanteesta. Tilaisuus on tavallisesti vielä rakennettu niin, että sieltä on vaikea lähteä ilman, että on pannut nimen johonkin paperiin.
– Myynti käy kuumana. Tarinat, joita kuulee, ovat välillä aika ronskeja. Suomalaiskuluttajat kertovat likaisesta pelistä, Saija Kivimäki huokaa.
Lue lisää: Espanja on yhä suomalaisten eläkeläisten suosikki
- Oletko tai oletko ollut jonkun lomaklubin jäsen? Oletko huomannut kaupankäynnissä jotain outoa? Entä onko jäsenyydessäsi kaikki mennyt hyvin vai oletko kokenut jotain taakkaa? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.
Muista nämä kaupanteossa
- Älä luota suullisiin lupauksiin. Vaadi kaikki sovittu kirjallisena. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sinun voi olla vaikea todistaa myyjän suullisesti antamat lupaukset.
- Lue sopimusehdot huolellisesti. Älä milloinkaan laita nimeäsi sopimukseen, jota et ole ehtinyt lukea tai jonka sisältöä et ymmärrä. Pyydä paperit tarvittaessa mukaasi hotellille, jotta ehdit tutustua niihin rauhassa.
- Ei ennakkomaksuja! Älä suostu maksamaan mitään esittelytilaisuudessa tai ennen kuin 14 päivän peruutusaika on päättynyt, sillä ennakkomaksujen pyytäminen on lainvastaista.
- Onko peruutusoikeutta? Varmista myyjältä, että sinulla on peruutusoikeus, ja pyydä peruutusoikeutta koskeva sopimusehto kirjallisesti.
- Huomioi yrityksen kotimaa. Esimerkiksi Thaimaassa myyjäyritys ei useimmiten ole EU-maassa rekisteröityneenä, jolloin esimerkiksi Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa ongelmatilanteissa.