Aikuiset lapset muuttivat pois kotoa, mutta iso kasa tavaraa jäi jälkeen. Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoo, kuinka hankkiudut eroon lastesi romuista.

  • 1. Lapsi muuttaa pois kotoa, tavarat myös

Ammattijärjestäjä Maria Laitisen oma 18-vuotias tytär oli muuttamassa pois kotoa vuosi sitten. Hän pyysi tytärtä käymään tavaransa läpi ja ottamaan mukaan kaiken, minkä haluaa säilyttää.

Tyttären mukaan lähti kaksi laatikkoa. Laitinen itse piti muistona äitienpäiväkortit. Vaatteet ja muu käyttökelpoinen tavara laitettiin kierrätykseen. Piirustukset, joita tytär ei halunnut mukaansa sekä vanhat koulukirjat, kokeet ja muu tarpeeton tavara vietiin roskiin.

  • 2. Yhteiset talkoot

Sovi aikuisten lasten kanssa päivämäärä, jolloin käytte varastot yhdessä läpi. Kaikki ottavat talteen haluamansa muistot ja loput tavarat viedään kierrätykseen tai kaatopaikalle.

  • 3. Anna määräaika

Anna lapsillesi esimerkiksi puolen vuoden määräaika, mihin mennessä heidän täytyy hakea tavaransa pois. Sen jälkeen sinulla ei ole velvollisuutta säilyttää tavaroita ja voit hankkiutua niistä eroon.

Katso kuvat: Onko sinunkin kotisi aikuisten lastesi romuvarasto?

  • 4. Palkkaa ammattijärjestäjä

Lasten tavaroihin liittyy tunteita ja muistoja, jotka vaikeuttavat niistä luopumista. Pyydä avuksi ammattijärjestäjää, joka voi lajitella tavarat ohjeidesi mukaan. Ammattijärjestäjä voi toimia myös työnjohtajana koko perheen yhteisissä talkoissa.

1980-luvun tietokoneet, vanhat tietokonepelit, pelikonsolit ja jotkut lelut ovat kysyttyä tavaraa eli niitä ei kannata heittää pois ennen kuin on selvittänyt niiden arvon.

Lukijat: "Nämä kauheat asiat siivosin kuolinpesästä"

Vierailija

Näin pääset eroon aikuisten lastesi tavaroista, jotka täyttävät kaappisi

Jäljellä on viellä aikuisten lasten kirjat! Kyllä kun säilyttää 20vuottakin aikuisten lasten tavaroita ja kerinnyt muutaa Yksin pieneen asuntoon.On oikeus laitaa kiertoon ne,jos kierätettävää, kun eivät omiin koteihin halua.7189 Onhan se prosessi myös laskkee irti, kodin muistakin tavaroista.Joiden perusta kai on pitää kiini muistoista.Muistot on kauniimpia sydämmessä ja säilyy siellä.
Lue kommentti

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.