Mitä tehdä, kun perintö uhkaa valua hulttiopojan velkoihin? Entä kun tekisi mieli suosia tytärtä pojan sijaan? Asiantuntija vastaa kahteen kinkkiseen tapaukseen.

 • Tapaus 1

Ulosotto veisi pojan perinnöt

"Omistan omakotitalon, jossa asun. Mieheni on kuollut ja minulla on tytär ja poika. Olen ajatellut, että kuolemani jälkeen lapseni perivät omaisuuteni tasan. Pojallani on isot ulosottovelat. Miten turvaisin, ettei pienestä palkasta säästetty omaisuuteni päätyisi ulosottoon, vaan hyödyttäisi poikaani?" 

Voisit harkita testamentin tekemistä esimerkiksi tyttärellesi. Pojallasi on silloin oikeus vaatia sinun kuoltuasi lakiosaansa, eikä tämä oikeus siirry hänen velkojilleen.

Velkojat jäävät nuolemaan näppejään myös, jos poikasi luopuu perinnöstään. Luopuminen on syytä tehdä niin, että ulosottokaaren säännökset otetaan tarkkaan huomioon.

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

 • Tapaus 2

Voiko tytär saada kaiken?

"Olemme vanha pariskunta. Poikamme on hylännyt meidät. Hän ei ole vuosiin vastannut yhteydenottoyrityksiimme emmekä ole ole myöskään saaneet tavata lapsenlapsiamme moneen vuoteen.
Haluaisimme antaa kaiken omaisuutemme tyttärellemme, vaikka tiedämme lapsen lakiosasta. Voimmeko ehdottaa pojallemme, että hän allekirjoittaisi paperin, jossa hän luopuu kaikesta perinnöstään? Olisiko tällainen paperi pätevä? Hän ei vähäisiä varojamme tarvitse, sillä hänellä on kaikkea riittävästi. Oletamme, että hän allekirjoittaisi paperin. Jos näin kävisi, sulkisiko se myös hänen lapsensa pois perinnönjaosta?"

Voitte tietysti ehdottaa pojallenne perinnöstä luopumista. Luopuminen on pätevä, jos poikanne antaa teille kirjallisen hyväksynnän testamentistanne tyttärenne hyväksi tai ilmoittaa teille muulla tavoin kirjallisesti luopuvansa perinnöstä.

Lue myös: Asianajaja vertaa testamenttia tv:n ostoon – "Kestää 50 vuotta ja estää perintöriidat”

Poikanne saa luopumisesta huolimatta lakiosansa, ellei hän ole aikaisemmin saanut teiltä siitä kohtuullista vastiketta, esimerkiksi lahjana; tai ellei poikanne puolisolle tule teiltä testamentin nojalla tai poikanne lapsille lain tai testamentin nojalla lakiosaa vastaavaa omaisuutta.

Näin on, jos poikanne luopuu perintöosastaan sinun ja puolisosi eläessä.
Kuoltuanne toiveenne täyttyy, jos poikanne saatuaan testamenttinne tiedoksi hyväksyy sen vaatimatta lakiosaansa. Silloin kaikki menee tyttärelle. Sitä ette kuitenkaan olisi itse näkemässä.

Pulmia perinnönjaossa? Lähetä kysymyksesi asiantuntijoillemme!

Neuvot antoi lakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta.

Vierailija

Hulttiopojalla velkaa ulosotossa – näin ohjaat perintöä

Perinnönjättäjä voi jättää puolet (50%) omaisuudesta kenelle haluaa. Vaikkapa kissayhdistykselle. Toinen puolikas (50%) on lakiosaa, joka jaetaan perillisten kesken tasan. Kahden lapsen tapauksessa kumpikin saa siis 25%. Jos perinnönjättäjä haluaa jättää omaisuutensa suosikkilapselle, hän voi testamentilla jättää oman puolikkaansa tälle suosikille. Jälkimmäinen puolikas on sittten sitä osaa, joka jaetaan kaikkien lasten kanssa tasan. Kahden lapsen tilanteessa tämä siis tarkoittaa, että suosikki...
Lue kommentti

Testamenttia tarvitaan. Sillä voi turvata esimerkiksi puolison taloudellisen aseman. Nämä ovat viimeisen tahdon vaiheet.

1. Tee ajoissa

Perimysjärjestystä voidaan muuttaa vain testamentilla. Jos testamenttia ei ole, omaisuus jaetaan kuten laki määrää. Lapsettoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle, jos perillisiä ei löydy.

2. Kuka perii?

Rintaperillisiä ovat lapset tai heidän lapsensa. He ovat ensisijaisia perijöitä. Jos rintaperillisiä ei ole, perijä on aviopuoliso. Avopuoliso ei ilman testamenttia peri. Mikäli aviopuolisoa eikä rintaperillisiä ole, perijöitä ovat vainajan isä ja äiti sekä siskot ja veljet lapsineen. Serkut eivät nykylain mukaan peri.

3. Rintaperillisten oikeudet

Perintöosa on perittävä omaisuus jaettuna rintaperillisten määrällä. Jos omaisuus on testamentilla määrätty toisaalle, ovat rintaperilliset silti oikeutettuja lakiosaan, joka on puolet perintöosasta.

Esimerkki: jos rintaperillisiä on kaksi ja perinnön suuruus 100 000 euroa, on kummankin perintöosa 50 000 euroa. Testamentilla voidaan määrätä 50000 euroa toisaalle. Silloin rintaperilliset saisivat lakiosana 25 000 euroa kumpikin.

4. Todistajat mukaan

Testamentin todistajiksi tarvitaan kaksi 15 vuotta täyttänyttä, täysissä sielunvoimissaan olevaa ihmistä, jotka ovat molemmat yhtä aikaa paikalla. Todistaja ei saa olla testamentin tekijän perillinen, muu edunsaaja tai muulla tavoin esteellinen.

5. Säilytä turvassa ja kerro muille

Testamentteja tehdään vain yksi kappale. Sitä kannattaa säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa tai sinettisäilytyksessä. Omaisille on hyvä vinkata testamentin olemassaolosta ja säilytyspaikasta. Jos omaisen testamentti ei ole itselle mieluinen, oikeutta ei kannata ottaa omiin käsiin. Jos menee esimerkiksi repimään toisen testamentin, menettää oikeuden koko perintöön.

Lähde: asianajaja Ilona Piironen, hyvatestamentti.fi

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 13/2016.

Lue myös: 10 syytä tehdä testamentti

Lue myös: Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Täältä löydät kaikki ET:n perintöasioihin liittyvät artikkelit. 

Oletko varma, että kotivakuutuksesi suojaa myös perinnöksi saamasi arvoesineen?

Kotiin voi tupsahtaa esimerkiksi perintönä tavaraa, joiden rahallinen arvo on huomattava. Miten arvoesineiden kanssa voi elää menettämättä yöuniaan?

Kotivakuutus on meistä melkein jokaisella. Finanssialan keskusliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista on vakuuttanut kotinsa. Eri asia on, miten hyvin vakuutuksen taso on valittu.

Lue myös: "Näistä maksetaan yllättävän paljon"
– onko sinullakin lasikaapissa lottopotti?

Vakuutuksissa isot erot

Jonkinlaisen suojan kotivakuutus toki aina antaa, mutta vakuutuksissa on isoja eroja. Yksi vakuutusyhtiö korvaa vaikka 50 000 euron arvoisen esineen menetyksen, toisella yksittäisen arvotavaran korvaussummassa katto tulee vastaan jo muutaman tuhannen euron kohdalla.

Sekin vaihtelee paljon, kuinka laajalle kotivakuutuksen voimassaolo ulottuu. Joissakin vakuutuksissa arvotavara saa vakuutussuojan, lähinnä vain, kun se on kotona. Toiset vakuutukset kattavat suojan jopa kaikkialla maailmassa, vaikka arvoesine olisi kokonaisen vuoden pois kotiosoitteesta.

Lisäksi vakuutusyhtiö voi vaatia arvotavarasta tarkan luettelon tai asiantuntijan lausunnon, joka vakuuttajan on hankittava omalla kustannuksellaan.

Kiinnostavaa: "Älä jätä tätä perinnöksi”
– katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Arvioi kotisi realistisesti

Koti-irtaimiston arvo kannattaa laskea realistisesti. Jos kaikki menisi, millä summalla saisit kaupasta uudet tilalle? Sama perinpohjainen arviointi on syytä tehdä arvotavaroiden kohdalla.

Kotivakuutukseensa saa valita haluamansa enimmäiskorvauksen. Mitä suurempi summa ja mitä pienempi omavastuu, sitä kalliimpi vakuutus. Laskennan pohjana käytetään usein kodin neliömäärää. Näin saatava enimmäiskorvaussumma ei välttämättä riitä, jos kotona tavanomaista irtaimistoa selvästi kalliimpaa tavaraa.

– Esimerkiksi 50 neliön kerrostalohuoneiston kotivakuutukseen suosittelemme 40 000–50 000 euron enimmäiskorvaussummaa. Erityisen arvokas irtaimisto tai arvoesineet saattavat edellyttää summan korottamista, sanoo vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen OPsta.

OP ei vaadi vakuutuksen ottajaa luetteloimaan tai kuvaamaan arvotavaroitaan vakuutusyhtiötä varten. Muuten sellainen on Reijosen mielestä hyvä idea.

– Mitä tarkemmat tiedot omistajalla ja meilläkin arvoesineistä on, sitä paremmin ne kaikki pysyvät muistissa, jos jotain ikävää tapahtuu.

Yksi asia on sellainen, että sitä ei voi vakuuttaa: tunnearvo. Rakkaitten ihmisten valokuvia tai lasten askarteluja ei millään rahalla saa takaisin.

Mitä on arvotavara?

Arvotavaralla vakuutusyhtiöt tarkoittavat erityisen arvokasta yksittäistä esinettä. Näitä ovat esimerkiksi:

 • harrastusväline
 • soitin
 • turkis
 • järjestelmäkamera
 • taiteilijan signeeraama teos
 • taideteollisuusesine
 • antiikkiesine
 • koru
 • einekokoelma

Vakuutus voi esimerkiksi tuoda rahakorvauksen varkaustapauksessa, kattaa korjauskulut tai tuoda uuden esineen vahingoittuneen tilalle.

Näin vakuutus suojaa

Esimerkkejä arvoesineiden suojasta kotivakuutuksissa.

 • Fenniaturvan kotivakuutus

Suojaa irtaimistoa kotona. Suoja ulottuu myös kodin ulkopuolelle Pohjoismaissa ja rajatun ajan (alle vuosi).

Arvoesineitä korvataan enintään 10 000 euroon asti. Laajennetussa kotivakuutuksessa korvaussummia voi korottaa. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta

 •  If Kotivakutuus

Kotivakuutuksen suoja on voimassa kotona ja tilapäisesti (enintään vuoden ajan) koko maailmassa.

Jos yksittäisen esineen arvo ylittää 5 000 euroa tai esineiden yhteisarvo on yli 20 000 euroa, on nämä vakuutettava erikseen. Laajennetussa kotivakuutuksessa ylärajat ovat korkeammat.

Erikseen vakuuttamista edellyttävistä esineistä on myös toimitettava kirjalliset perustelut ja/tai asiantuntijan lausunto.

 • OP:n Omakoti-vakuutus

Kotivakuutus suojaa kotona olevia arvotavaroita – vaikka vain yhtä esinettä – vakuutuksen enimmäissummaan saakka. Ikävähennys ja omavastuu saattavat pienentää korvausta.

Suoja on voimassa kotona ja lisäksi kodin ulkopuolella Pohjoismaissa 5000 euroon saakka. Muuten tarvitaan erillinen arvotavaravakuutus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.