Mitä tehdä, kun perintö uhkaa valua hulttiopojan velkoihin? Entä kun tekisi mieli suosia tytärtä pojan sijaan? Asiantuntija vastaa kahteen kinkkiseen tapaukseen.

  • Tapaus 1

Ulosotto veisi pojan perinnöt

"Omistan omakotitalon, jossa asun. Mieheni on kuollut ja minulla on tytär ja poika. Olen ajatellut, että kuolemani jälkeen lapseni perivät omaisuuteni tasan. Pojallani on isot ulosottovelat. Miten turvaisin, ettei pienestä palkasta säästetty omaisuuteni päätyisi ulosottoon, vaan hyödyttäisi poikaani?" 

Voisit harkita testamentin tekemistä esimerkiksi tyttärellesi. Pojallasi on silloin oikeus vaatia sinun kuoltuasi lakiosaansa, eikä tämä oikeus siirry hänen velkojilleen.

Velkojat jäävät nuolemaan näppejään myös, jos poikasi luopuu perinnöstään. Luopuminen on syytä tehdä niin, että ulosottokaaren säännökset otetaan tarkkaan huomioon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

  • Tapaus 2

Voiko tytär saada kaiken?

"Olemme vanha pariskunta. Poikamme on hylännyt meidät. Hän ei ole vuosiin vastannut yhteydenottoyrityksiimme emmekä ole ole myöskään saaneet tavata lapsenlapsiamme moneen vuoteen.
Haluaisimme antaa kaiken omaisuutemme tyttärellemme, vaikka tiedämme lapsen lakiosasta. Voimmeko ehdottaa pojallemme, että hän allekirjoittaisi paperin, jossa hän luopuu kaikesta perinnöstään? Olisiko tällainen paperi pätevä? Hän ei vähäisiä varojamme tarvitse, sillä hänellä on kaikkea riittävästi. Oletamme, että hän allekirjoittaisi paperin. Jos näin kävisi, sulkisiko se myös hänen lapsensa pois perinnönjaosta?"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voitte tietysti ehdottaa pojallenne perinnöstä luopumista. Luopuminen on pätevä, jos poikanne antaa teille kirjallisen hyväksynnän testamentistanne tyttärenne hyväksi tai ilmoittaa teille muulla tavoin kirjallisesti luopuvansa perinnöstä.

Lue myös: Asianajaja vertaa testamenttia tv:n ostoon – "Kestää 50 vuotta ja estää perintöriidat”

Poikanne saa luopumisesta huolimatta lakiosansa, ellei hän ole aikaisemmin saanut teiltä siitä kohtuullista vastiketta, esimerkiksi lahjana; tai ellei poikanne puolisolle tule teiltä testamentin nojalla tai poikanne lapsille lain tai testamentin nojalla lakiosaa vastaavaa omaisuutta.

Näin on, jos poikanne luopuu perintöosastaan sinun ja puolisosi eläessä.
Kuoltuanne toiveenne täyttyy, jos poikanne saatuaan testamenttinne tiedoksi hyväksyy sen vaatimatta lakiosaansa. Silloin kaikki menee tyttärelle. Sitä ette kuitenkaan olisi itse näkemässä.

Pulmia perinnönjaossa? Lähetä kysymyksesi asiantuntijoillemme!

Neuvot antoi lakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta.

Noin just

On kyllä erikoinen teksti, kun velkojat lähtökohtaisesti luokitellaan pahoiksi. He perivät vain sen, joka heille kuuluu. Jos joku varastaa tai jättää maksamatta, on hän korvausvelvollinen. Luulenpa, että jos tältä vanhalta leskeltä joku olisi huijannut talon, niin kaikki olisivat sitä mieltä, että se olisi väärin.

Perinnönjättäjä voi jättää puolet (50%) omaisuudesta kenelle haluaa. Vaikkapa kissayhdistykselle. Toinen puolikas (50%) on lakiosaa, joka jaetaan perillisten kesken tasan. Kahden lapsen tapauksessa kumpikin saa siis 25%. Jos perinnönjättäjä haluaa jättää omaisuutensa suosikkilapselle, hän voi testamentilla jättää oman puolikkaansa tälle suosikille. Jälkimmäinen puolikas on sittten sitä osaa, joka jaetaan kaikkien lasten kanssa tasan. Kahden lapsen tilanteessa tämä siis tarkoittaa, että suosikki saa perinnöstä 75% ja hulttio sitten vain 25%. Täysin perinnöttä ei voi jättää kuin harvinaisissa poikkeustapauksissa. Toki omaisuutensa voi eläessään "hävittää" eli jakaa suosikille salaa elinsaikanaan. Sitten kuollessa ei jää enää mitään perittävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla