"Muutamme, ennen kuin lapset muuttavat meidät." Niin Timo Laamanen perustelee vuoden takaista muuttoa uuteen asuntoon – joka on tehty aikuisen maun mukaan.

Timo ja Leena Laamasen 45 vuotta kestäneeseen avioliittoon mahtuu neljä asuntoa: kerrostaloyksiö, arava-kolmio, paritalo Helsingin Puistolassa ja nykyinen rivitalokolmio rivitaloyhtiössä Vantaan Rekolassa.

– Halusimme yhden tason asunnon, ja paritalon puolikas oli turhan iso, Timo, 66, kertoo.

Suuresta asunnosta luopumiseen kannustivat myös halvemmat asumiskustannukset, remonttien välttäminen ja ennemmin tai myöhemmin väistämätön roinanperkuu.

– Kyllä helpotti päästä eroon turhasta tavarasta, Leena muistelee.

Laamaset etsivät ensin uutta kotia tutulta asuinalueeltaan. Kun sopivaa ei löytynyt, he laajensivat hakua ja lähtivät katsomaan suunnitteilla olevan rivitaloyhtiön tonttia Vantaan Rekolaan. Se oli rakkautta maisemaan ensi silmäyksellä, vaikka elettiin keskellä talvea.

– Kuin olisi tullut maalle, Leena kuvailee Vantaan jokivarren maisemaa.

Asunto-osakeyhtiön nimi on Emeritus, ja kyseessä on juuri Laamasten kaltaisille yli 55-vuotiaille suunniteltu rivitaloyhtiö. Suunnittelija, arkkitehti Matti Iiramo oli miettinyt jo pitkään, millaisia asuntoja ikääntyvät suuret ikäluokat kaipaisivat.

Lue myös: Eläkeläiset Päivi ja Heikki tekivät sen, mistä moni haaveilee: "Huolet jäivät omakotitaloon"

Timo ja Leena Laamanen halusivat paritalon jälkeen vähemmän tilaa ja pienemmän pihan. ”Sähkölasku oli ennen 170-180 euroa kuukaudessa, nyt kolmisen kymppiä.”

Mallia naapurista

Matti Iiramo, 58, valmistui arkkitehdiksi Tukholmasta kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ruotsissa arkkitehtiopinnot painottuivat vahvasti asunto- ja aluesuunnitteluun.

– Opetuksen lähtökohta oli humaani, arkkitehtuuri kytkettiin elämään ja elämäntilanteisiin, Matti Iiramo sanoo.

Ruotsissa ja Tanskassa ymmärrettiin varhain, että rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Huono suunnittelu synnyttää yksinäisyyttä ja muita pulmia, hyvä vuorovaikutusta ja kohtaamisia. Muissa Pohjoismaissa on pohdittu vakavasti myös senioriasumisen kysymyksiä.

– Meillä poliitikot todistavat, että vanhukset pystyvät asumaan kotona elämänsä loppuun asti. Nykyisellä asuntokannalla se on pötyä.

"Kotona ikääntyminen - pötyä! Eivät kunnat pysty kantamaan taloudellista vastuuta senioreiden asumisesta."

Pohjoismaisten esimerkkien innoittamana hän alkoi suunnitella jo 2000-luvun alussa uudenlaisia koteja, joihin voisi muuttaa, kun lapset ovat lähteneet omilleen. Suunnittelussa oli muutamia johtotähtiä: yksikerroksisuus, esteettömyys, ekologisuus, pieni oma piha, mahdollisuus yhteisöllisyyteen, tiivis rakentaminen ja tilojen muunneltavuus.

Matti Iiramon mukaan liian moni jää vanhan ja epäkäytännöllisen asuntonsa vangiksi.

– Senioriasumisen haasteesta ei selvitä kalliilla korjausrakentamisella. Pääpaino pitää olla uuden rakentamisessa.

Mielenkiintoinen artikkeli:
Seija Keränen, 71, muutti asumaan vuokralle: "Nyt on säästöjäkin"

Väliaikaista kaikki

Itä-Suomen yliopiston sosiaalipolitiikan professori Juhani Laurinkari on yksi Matti Iiramon ajatuksista innostuneista.

– Suomeen tarvitaan koteja, joissa voi asua mahdollisimman pitkään, Juhani Laurinkari sanoo. Hänen mukaansa hyvä kypsän iän asunto on esteetön, kohtuuhintainen, turvallinen, yhteisöllinen ja lähellä palveluja.

Eurooppalaisessa vertailussa suomalainen asuminen on kallista ja yksipuolista. Panostamme omakoti- ja omistusasumiseen.

– Kun suuret ja hyvätuloiset ikäluokat eläköityvät, paine uusiin asumisratkaisuihin kasvaa. Asuminen kiinnostaa myös tutkimuskohteena.

Suomalaiset alkavat suunnitella seniorivaiheen asumista eläkeiän kynnyksellä. Ikääntyneistä enää kolmasosa pitää omakotitaloa toiveasuntonaan. Juhani Laurinkari tosin korostaa, ettei tässäkään asiassa ole yhtä totuutta.

– Emme tee ihmisistä onnellisia tuottamalla jonkin ikästandardin mukaisia asuntoja.

Suomessa asuttiin pitkään maaseudun elävissä kylissä, joissa kaikenikäisillä oli paikkansa. Tämä näkyy edelleen: harva haluaa lähelleen vain saman ikäisiä kuin itse on.

– Moni kaipaa kyläyhteisöjä, vaikkei niitä romantisoikaan.

Agraaritausta oirehtii myös toisella tavalla. Suomessa ei ole kunnon perinnettä, miten kaupunkioloissa ikäännytään.

– Omistusasunto on kuten elämäkin, väliaikainen. Toiveasuntoa ei voi hankkia samalla itselleen ja perijöilleen. Ruotsissa asuntolainoista maksetaan vain osa ja asutaan tavallaan pankin vuokralaisena, Juhani Laurinkari muistuttaa.


Kaksio riittää. Asuntoyhtiö Emerituksen kaksio on Harri ja Miku Anttilan kolmas yhteinen koti.

Ystäviä saunasta

Harri, 67, ja Mirja ”Miku” Anttila, 72, ovat kotiutuneet niin ikään Vantaan Emeritukseen. Pari löysi toisensa naistentansseissa vuonna 1993.

Kummallakin on kaksi lasta aiemmasta avioliitosta. Lastenlapsia on yhteensä kymmenen. Rivitaloyhtiö, jonka asukkaaksi pääsevät vain yli 55-vuotiaat, tuntui Harrista ja Mikusta hyvältä vaihtoehdolta.

– Lastenlapsia pyörii elämässä muutenkin riittävästi, Harri sanoo.

Kun Harri ja Miku löivät hynttyyt yhteen, Harri muutti Mikun omakotitaloon. Vuosien saatossa Harrin sydänvaivat pahenivat ja etenkin talvet kävivät raskaiksi vanhassa talossa. Anttilat muuttivat rivitaloon.

Kun Emeritus-talon huoneistot tulivat myyntiin, Anttilat tekivät kaupat ensimmäisten joukossa.

"Oma piha ja yksitasoratkaisu olivat meille ehdottoman tärkeät."

Anttilat eivät saaneet vanhasta asunnostaan aivan sitä hintaa, minkä he maksoivat uudesta. Toisaalta asumiskustannukset laskivat.

– Olemme todella tyytyväisiä edulliseen maalämpöön.

Emerituksen asukkaiden käytössä on yhteinen kerho- ja saunatalo. Tilassa järjestetään ruokailuja, iltapäiväkahveja, lenkkisaunoja ja formulakisojen katsomoita.

Kukaan asukkaista ei halunnut saunaa omaan asuntoonsa.

– Yhteissaunassa tutustuu ihmisiin parhaiten, Miku kertoo.

Tänne seniorit nyt muuttavat – katso Suomen top 10

Stop voivottelu

Vantaan Emeritus on kokeilu, jossa kaupunki tarjosi sopivan tontin ja yksityinen sijoittaja rahoituksen. Honkatalot hoiti rakentamisen.

– Haluan mieluummin ratkaista ongelmia kuin voivotella. Jos tällaisen asumismuodon tuotteistaisi, talot voisi tehdä tehtaassa linjalla ja pystyttää kuukaudessa. Rakentaminen tulisi paljon halvemmaksi kuin vanhan saneeraaminen, arkkitehti Matti Iiramo sanoo.

Senioriasuminen kiinnostaa sijoittajia. Arkkitehdin mukaan kunnat voisivat tarttua tilaisuuteen ja teettää osan senioriasunnoista yksityisillä.

– Kunta voi jopa tienata, jos hyvätuloisia eläkeläisiä muuttaa kuntaan.

Tilanne innostaa myös pikavoittojen metsästäjiä. Asuntorakentamisessa on suuri kiusaus viherpesun kaltaiseen ”senioriystävällisyyteen”.

– Tavallinen kerrostalo voidaan vain nimetä senioritaloksi, Matti Iiramo varoittaa.

Hänen mukaansa jokaisen pitää saada ikääntyä asunnossa, jossa vanhuuden päiviä ei tarvitse pelätä.

Timo ja Leena Laamanen kokevat olevansa nyt vahvasti kotonaan.

– Meidän tavoitteemme on, ettei tarvitsisi enää muuttaa, Timo Laamanen sanoo.

Emerituksen yhteisessä olohuoneessa on tilaa yhteis­ruokailuun sekä sauna- ja tv-iltojen viettoon. Yhteistilassa on myös pieni keittiö.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 11/2015.

Lue myös: Ihannekoti vai kallista sumutusta? 12 kysymystä senioritaloista

Elämä keveni. Anttilat, Laamaset ja Kari Taive eivät ole jääneet kaipaamaan pois annettuja tavaroita ja menetettyjä lumitöitä.   

"Olen uskomattoman onnekas", Helena Lylynharju sanoo selvittyään kaukomatkalla iskeneestä aivoverenvuodosta. Matkavakuutuksen ansiosta Helena selvisi katastrofista pikkurahalla.

Helena Lylyharju, 61, Luumäki:

"Päivitin minun ja mieheni Kari Martia­lan matkavakuutukset juuri ennen Havaijin-matkaamme. Lasku vakuutuksesta oli 60 euroa. Matkaan lähtiessämme en ollut vielä maksanut sitä, enkä ollut saanut vakuutuskorttia. Yhtiöstä neuvottiin soittamaan päivystävään numeroon, jos jotain tapahtuisi.

Olin juuri astumassa kuumasta ulkoilmasta ilmastoituun ravintolaan Honolulussa, kun armoton päänsärky iski.

En uskonut sen olevan vakavaa, vaikka autoon meno tai siitä nouseminen ja muutkin äkilliset liikkeet tuntuivat hajottavan pääni. Vasta kaksi päivää kärsittyäni päätin mennä lääkäriin, jotta saisin vahvempaa särkylääkettä.

Kari soitti vakuutusyhtiön antamaan numeroon. Sieltä neuvottiin suomeksi, mihin sairaalaan mennä, ja sanottiin avainsana: maksusitoumus. Ilman sitä meidät olisi ehkä käännytetty pois, sillä virkailijan ensimmäinen kysymys oli: Onko teillä asianajajaa?

Puudutus ja reikä kalloon

Olin onnellinen, että minua ei lähetetty resepti kourassa hotelliin lepäämään, vaan pääni kuvattiin. Sieltä löytyi lukinkalvon alainen verenvuoto. Päätäni tutkittiin myös sepelvaltimoiden kautta ja aivojen painetta laskettiin poistamalla nestettä selkäytimen läpi.

Seuraavina päivinä sain vahvoja kipulääkkeitä, jopa morfiinia. Kun nekin auttoivat vain hetken, lääkärit porasivat kallooni reiän paineen vähentämiseksi. Vasta viipalekuvauksissa ilmeni, mistä on kyse: aivoissani oli sormenpään kokoinen hyytymä.

Minun piti allekirjoittaa suostumus joka toimenpiteestä erikseen. Hoitohenkilökunta ja vakuutusyhtiön käyttämän palveluyhtiön lääkärit keskustelivat keskenään hoidostani ja siirtämisestäni Suomeen.

Tiesitkö tätä: Valtio ei kuljeta vakavasti sairastunutta kotiin, vaikka 34 % suomalaisista luulee niin.*

Myös Kari piti yhteyttä palveluyh­tiön suomalaisiin lääkäreihin. He ava­sivat hänelle englanninkielisiä lääketieteellisiä termejä.

Joka kerta, kun Kari tuli katsomaan minua, hoitaja tai lääkäri kertoi hänelle kuulumiseni ja vastasi hänen kysymyksiinsä. Se oli Karille tärkeää, sillä häntä pelotti, etten selviäisi hengissä tai saattaisin vammautua.

Itse en kivultani kyennyt edes pelkäämään. Jos särkyä pitäisi kuvata asteikolla yhdestä kymmeneen, se oli sata. En jaksanut miettiä, pääsenkö ikinä sairaalasta tai kuolenko, saati harmitella hukkaan menevää lomaa.

Vastoinkäymisiä elämässäni on toki ollut, mutta aiemmin en uskonut, että minulle voisi tapahtua mitään näin kamalaa. Nyt tiedän, että voi.

Paluu ambulanssikoneella

Parin viikon sairastamisen jälkeen minut lennätettiin pienellä ambulanssikoneella Yhdysvaltoihin Chicagoon. Siellä minua oli vastassa suomalainen lääkäri. Hän lensi kanssamme reittikoneella Suomeen, jossa minut kuljetettiin ambulanssilla Lappeenrannan keskussairaalaan.

Hoito havaijilaisessa sairaalassa maksoi 70 000 dollaria ja kotimatkani noin 100 000 dollaria. Parissa viikossa minuun käytettiin noin 150 000 euroa eli hyvinkin luumäkeläisen omakotitalon hinta. Vakuutusyhtiö kustansi kaiken.

Matkavakuutuksen ansiosta minulla oli esittää yksityissairaalalle maksaja, joten sain hyvää hoitoa. Ilman sitä ­vakava sairauteni olisi ollut paitsi ­ter­vey­dellinen, myös taloudellinen ­katastrofi.

Olen uskomattoman onnekas, että selviydyin, vaikka vitkuttelin hoitoon menossa. Neljännes aivoverenvuotopotilaista kuolee ennen hoitoon pääsyään ja vajaa puolet kuolee vuotoa seuraavan vuoden aikana.

Sairaus iski toukokuun lopussa 2016. Elokuussa työpaikkalääkärini arvioi, että voin jatkaa työssäni rahtilaivan keittiömestarina. Hän huomautti, että voin olla onnellinen jokaisena aamuna, kun herään. Niin olenkin!"

*Lähde: Finanssialan keskusliitto, vakuutustutkimus

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 6/2018.

Mikä matka­vakuutus on?

Matkavakuutuksen kaksi keskeistä osaa ovat matkustaja- ja matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus on henkilöturva ja se voi olla jatkuva tai matkakohtainen.

Monet jatkuvat vakuutukset ovat voimassa jo yli 50 kilometrin päässä kotoa. Jos reissaa usein tai pitkään tai käy ulkomailla useammin kuin kerran vuodessa, jatkuva vakuutus on yleensä järkevä. Nimestään huolimatta se on yleensä voimassa enintään kolmen kuukauden matkalla. Tätä pidempien matkojen turvasta kannattaa sopia yhtiön kanssa erikseen.

Yhdelle matkalle otetun vakuutuksen hintaan vaikuttaa matkan kohde ja kesto.

Matkatavaravakuutus puolestaan turvaa tavarat ja sen hinta määräytyy korvaussumman perusteella.

Satokausi on tilaisuus paitsi oman pakastimen täyttämiseen, myös tienaamiseen. Sieniä ja marjoja keräämällä voi päästä tuhansien eurojen verottomiin tuloihin.

1. Kuinka paljon marjojen poimimisella voi tienata?

Kovimmat kerääjät voivat ansaita marjasesongin aikana parissa kuukaudessa kymppitonnin puhtaana käteen. Keskiverto palkansaaja joutuu työskentelemään yli kolme kuukautta saadakseen kasaan saman summan. Tällaisiin tienesteihin pääseminen vaatii, että metsässä ahkeroi joka päivä.

Napakka poimija kerää kaudessa kolmisentuhatta kiloa marjoja, mutta todelliset huiput saattavat yltää jopa 8000 kilon saaliiseen.

Kaikkiaan marjoja poimitaan Suomessa noin 50 miljoonaa kiloa, joista reilusti yli puolet päätyy kerääjien omiin pakastimiin ja noin 20 miljoonaa kiloa ravintolohin tai marja-alan yrityksille.

Marjayritykset maksavat mustikasta poimijalle yleensä pari euroa kilolta ja puolukasta vähän vähemmän, mutta hillasta jo melkein kympin. Hintaan vaikuttaa paitsi kotimaisen sadon määrä myös marjatilanne Baltiassa ja muualla Itä-Euroopassa.

Itse kerätystä marjakilosta saa reilusti paremman hinnan, jos sen myy suoraan kuluttajille. Oman myyntipisteen voi perustaa vaikka torille tai maantien levähdyspaikalle, kunhan pyytää luvan alueen omistajalta tai ylläpitäjältä. Myyntityöhön käytetty aika on kuitenkin pois keräämisestä.

Huononakin satovuonna metsissä kypsyy marjoja 100 kiloa jokaista suomalaista kohti. (Lähde: arktisetaromit.fi)

2. Kannattaako sienestäminen?

Suomen metsistä eivät sienet keräämällä lopu: syötäviä sieniä kasvaa vuosittain noin miljardi kiloa.

Taloudellisesti merkittävimmät sienilajit ovat korvasieni, kantarelli, rouskut ja varsinkin herkkutatti. Sitä on viety Suomesta ulkomaille ainakin sadan vuoden ajan, aluksi tsaarin ajan Pietariin ja nykyään etenkin Saksaan ja Italiaan.

Herkkutateista maksettava hinta vaihtelee sadon suuruuden ja sienten laadun mukaan, mutta se on noin kolme euroa kilolta. Isokokoisia tatteja pystyy päivässä keräämään kymmeniä kiloja, huippusienestäjät pääsevät yli sataan kiloon. Päiväansio nousee silloin helposti 200 euroon.

Kantarellista ja mustatorvisienestä kerääjä saa tuplaten parempaa kilohintaa kuin herkkutatista, mutta pienten sienien päiväsaaliit jäävät ahkerallakin poimijalla paljon pienemmiksi kuin suurten tattien.

Oma lukunsa on tuoksuvalmuska, japanilaisittain matsutake. Tuoksuvalmuska on oikukas sieni, eikä siitä välttämättä saada satoa joka vuosi. Japanilaiset voivat maksaa matsutakesta satoja euroja kilolta, mutta kerääjän kukkaroon siitä ei ropise juuri herkkutattia enempää.

3. Minne kerätyn saaliin voi myydä?

Marjojen ja sienten myyntiin ja jalostamiseen erikoistuneita yrityksiä on lukuisia ympäri maata. Suurimmilla yrityksillä on ostopisteitä eri puolella Suomea.

Marjojen, sienten ja muiden luonnonantimien talteenottoa edistää Arktiset Aromit -yhdistys, jonka nettisivuille on listattu maakunnittain yrityksiä, jotka ostavat satokauden tuotteita suoraan kerääjiltä. Etenkin sieniä voi tarjota myös suoraan ravintoloille.

Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin.

4. Tarvitaanko marjastamiseen maanomistajan lupa?

Jokamiehenoikeus antaa kaikille oikeuden kulkea luonnossa ilman maanomistajan lupaa. Samalla voi kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja. Kenenkään pihaan ei silti saa mennä marjastamaan tai sienestämään.

Luonnonantimien kerääminen onnistuu lähes kaikkialla, sillä Suomen maapinta-alasta noin 90 prosenttia kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin. Oikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.

5. Mitä sanoo verottaja?

Yksityishenkilöt saavat saavat kerätä ja myydä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja verotta niin paljon kuin satokaudessa ehtivät. Verovapaus koskee kuitenkin vain satunnaista myyntiä yksityishenkilöille tai ravintoloille ja yrityksille. Jos keräämisestä maksetaan palkkaa, siitä on maksettava normaalisti veroa, samoin viljeltyjen kasvien myynnistä.

Veroton myynti on sallittu vain jalostamattomille luonnonantimille: esimerkiksi marjoja ei saa survoa, sokeroida tai pakastaa eikä sieniä ryöpätä. Myytävien tuotteiden puhdistaminen on kuitenkin sallittua.

Lähteet: Arktiset Aromit ry, Verohallinto, Luonnonvarakeskus.

Näihin jokamiehenoikeus ei päde

Suomen metsissä kasvaa aarteita, joiden keräämistä jokamiehenoikeus ei salli.

  1. Luontaistuotepiireissä hittituotteeksi noussutta pakurikääpää ei saa omin luvata kerätä. Jos lupa heltiää, voi pakurikäävällä tienata mukavasti. Käsittelemättömistä käävän paloista voidaan maksaa 50 euroa kilolta.
  2. Heleän vihreät kuusenkerkät ovat nyt kovin trendikkäitä, mutta niiden poimimiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuusenkerkät sisältävät paljon hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä runsaasti antioksidantteja. Kerkät sopivat salaattiin, muhennoksiin ja keittoihin tai niistä voi keittää siirappia. 
  3. Koivun mahlan terveysvaikutuksiin uskotaan aina Japania myöten. Mahlan juoksuttamiseen ei saa toisen koivikossa omin luvin ryhtyä. Hyvälaatuisesta mahlasta voi saada muutaman euron litralta. Tienestit voivat silti olla mukavat, sillä yhdestä puusta saa mahlaa 50–300 litraa.
  4. Aikanaan hätäravintona syöty pettu on kokenut uuden tulemisen. Männyn jälsi- ja nivakerroksesta saatavassa petussa on paljon ravintokuitua ja hivenaineita, mikä vetoaa ihmisiin näinä terveystietoisina aikoina.