Huippusarjoja, kehuttuja dokumentteja, loputtomiin jalkapalloa! Suoratoistopalvelujen ansiosta ohjelmia voi seurata ajasta ja paikasta riippumatta.
1. Mikä on suoratoistopalvelu?
Suoratoisto eli striimaus tarkoittaa elokuvien, sarjojen ja muiden sisältöjen lataamista internetin palveluista televisioon, tietokoneelle tai mobiililaitteeseen. Puhutaan myös netti-tv:stä tai tilausvideopalveluista.
Suoratoistopalvelujen tallenteiden katselua ei ole sidottu lähetysaikaan tai paikkaan, vaan sen voi aloittaa, keskeyttää ja jatkaa haluamallaan hetkellä – mobiililaitteella melkein missä tahansa.
Suosikkisarjan voi katsoa kokonaan yhteen kyytiin.
Suosikkisarjan koko tuotantokauden voi katsoa yhteen kyytiin. Tallenteet ovat nähtävillä muutamista päivistä vuosiin.
Jotkin palvelut tarjoavat ohjelmia tallennettavaksi, jolloin katselua voi jatkaa ilman internetyhteyttä eli offline-tilassa vaikkapa junassa tai lentokoneessa. Tietyistä palveluista voi myös vuokrata tai ostaa elokuvia yksittäin.
2. Mitä ilmaisia palveluja on?
Mediayhtiöillä on omat maksuttomat suoratoistopalvelunsa.
Areena on Suomen suurin nettitelevisio ja -radio. Siellä on erityisesti dokumentteja, kotimaisia sarjoja ja lastenohjelmia.
MTV-palvelussa on viihdettä, draamaa ja tosi-tv:tä. Ruutu tarjoilee Nelosen, Jimin, Livin ja Heron sisältöä, tosi-tv:tä ja lifestyleä. Ruudussa näkee myös FOX- ja National Geographic -kanavien sisältöä.
Mainokset ovat maksuttomuuden hinta.
Alfa TV:ssä on samannimisen kanavan ohjelmia suorana ja tallenteina. Dplay toistaa viihdettä, tosi-tv-ohjelmia ja dokumentteja TV5:n, Kutosen, Friin ja TLC:n ohjelmistoista ja lähettää myös urheilua suorana. Viafree lähettää urheilua, muun muassa Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluita, ja toisinaan Viaplayn ohjelmistoa.
Maksuttomien joukkoon voidaan lukea myös Veikkaus TV, joka näyttää urheilua, sekä kansainvälinen Youtube, jossa on videoita kaikesta mahdollisesta.
Ilmaisen katselun ”hinta” ovat mainokset, joilla palvelut Areenaa lukuun ottamatta rahoittavat toimintansa.
3. Mitä maksullisia palveluja voi tilata?
Suomessa lanseerattuja maksullisia tilausperusteisia suoratoistopalveluja on jo melkoinen valikoima.
Netflix ja HBO Nordic esittävät laatusarjoja ja -elokuvia, C More myös urheilua sekä MTV3:n, Subin ja AVAn ohjelmia ilman mainoksia. Ruutu+:sta löytyy urheilua, elokuvia ja sarjoja. Dplay+ laajentaa Dplayn tarjontaa.
Viasat tarjoaa huippu-urheilua ja elokuvia, Viaplay elokuvia, sarjoja ja urheilua. Urheiluun ovat erityisesti painottuneet Viafreen maksullinen versio Viaplay Urheilu ja C More Total samoin kuin Eurosport Player.
Uusia suuria kansainvälisiä alustoja ovat Amazon Prime Video ja äskettäin avautunut Apple TV+, jotka esittävät isolla budjetilla tuotettuja sarjoja. Kevään aikana markkinoille tulee Disney+.
4. Mitä ovat Elisa Viihde, Telia TV ja DNA TV?
Ne ovat tele- ja kaapelioperaattoreiden suoratoisto- ja maksutelevisiopalveluja. Ne välittävät ilmaisten ja maksullisten televisiokanavien sekä toisten suoratoistopalvelujen sisältöjä. Telia hankki juuri omistukseensa MTV:n ja sitä kautta myös C Moren.
Sekä C More että Elisa Viihde ovat tuottaneet menestyksekkäästi kotimaisia komedia- ja poliisisarjoja. Sarjat näytetään yleensä vähän myöhemmin perinteisellä eli lineaarisella kanavalla.
5. Mitä palvelut maksavat?
Maksulliset suoratoistopalvelut perustuvat kuukausihinnoitteluun. Hinnat vaihtelevat Apple TV+:n 5,40 eurosta Viasat Kullan 39,95 euroon. Formuloita ja Mestarien Liigaa näyttävä C More Total maksaa 29,95 euroa kuukaudessa. Yleisimmin kuukausikulu on 8–12 euroa.
Kuukausikulu on yleensä noin kymmenen euroa, ja palvelua voi katsoa samanaikaisesti kahdella laitteella.
Yleensä perustilauksissa palvelua voi katsoa samanaikaisesti kahdella laitteella. Netflixilla peruspalveluun kuuluu vain yksi laite, ja kahden laitteen tuplatilaus maksaa 12,99 euroa. Perhetilaus, jolla palvelua voi seurata neljällä laitteella samanaikaisesti, maksaa 15,99 euroa. Myös kuvan tarkkuus on kalliimmissa vaihtoehdoissa parempaa teräväpiirto- tai Ultra HD -tasoa.
Maksullisissa palveluissa ei ole mainoksia. Ne houkuttelevat asiakkaita tarjoamalla 1–4 viikkoa kestävän ilmaisen kokeilujakson.
6. Miten palveluja tilataan?
Rekisteröitymällä siihen tietokoneella tai mobiililaitteella.
Palvelulle annetaan luottokorttitiedot, ja kuukausiveloitus tapahtuu automaattisesti.
7. Millainen verkkoyhteys ja laitteet tarvitaan?
Verkkoyhteyden kaistan pitää riittää elokuvien katseluun. Nopeuden on hyvä olla 25–50 Mbit/s.
Palveluja voi katsoa älytelevisiolla, tietokoneen ruudulta tai mobiililaitteesta. Älytelevisio eli Smart-tv on televisio, jossa on internet-yhteys. Niiden hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta tuhansiin euroihin.
Tarvitset verkkoyhteyden,jonka nopeus riittää elokuvien katseluun.
Merkistä riippuen älytelevisioissa on joidenkin palvelujen sovelluksia valmiina. Applikaatioita voi ladata lisää älytelevision sovelluskaupasta ja ne ovat yleensä ilmaisia.
Applikaation voi ladata myös älypuhelimeen tai tablettiin, joka paritetaan älytelevisioon langattoman wifi-verkon kautta. Tämä onnistuu, jos puhelimen ja television käyttöjärjestelmät ovat yhteensopivia. Kannettavan tietokoneen voi kytkeä kaapelilla suoraan television takaosassa olevaan hdmi-liittimeen.
8. Onko pakko ostaa älytelevisio?
Ei ole. Palvelut voi peilata ”vanhanaikaiseen” televisioon mediatoistimen avulla. Mediatoistimia ovat Google Chromecast ja Apple TV. Ne kytketään niin ikään hdmi-liittimeen.
Chromecast maksaa edullisimmillaan noin 40 euroa, Apple TV noin 160 euroa.
9. Mistä tietää, mitä ohjelmia palvelut tarjoavat?
Tarjonta ja ohjelmatiedot löytyvät palvelujen nettisivuilta. Tiettyä urheilutapahtumaa esittävän ilmaisen tai maksullisen palvelun voi tarkistaa ottelu.fi- tai tvmatsit.com-sivustolta.
Tiettyjen suoratoistopalveluksen tarjontaa on näkyvillä joissakin tv-ohjelmapalveluissa. Tällaisia ovat esimerkiksi telkku.com, telsu.fi ja iltapulu.fi.
10. Kuinka palvelusta pääsee irti?
Peruuttaminen onnistuu internetissä yhtä helposti kuin tilaaminen. Se vain pitää tehdä ennen kuin seuraava kuukausimaksu veloitetaan.
Jos tilaa useita kanavia samaan aikaan, niiden hallinta korostuu. Kannattaa merkitä ylös, milloin tilauskuukausi on umpeutumassa. Peruuttamisesta ei yleensä veloiteta mitään.
Lähteet: Suoratoistopalveluiden nettisivut, Traficom: Viestintäpalvelujen kuluttajatutkimus 2019, DNA: Digitaalisen elämäntavan tutkimus 2019, hs.fi, yle.fi, lainakamu.fi, streamingnews.fi, talouteni.fi.
Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 2/2020.
Todella ikävää, että televisiossa näytetään ensimmäinen osa jostain tehdystä sarjasta, jota on kanavalla ensin mainostettu viikkokaupalla alkavaksi. Ja sitten sarjaa näytetään vain yksi jakso. Loput osat televisiossa joskus hamassa tulevaisuudessa.
Toki kun ostat paketin ruutu+ saat katsoa ohjelman. :(