Arvohuutokauppoihin alkoi muutama vuosi sitten tulla kokeeksi myyntiin vintagea, jolle jotkut hieman hymyilivätkin vinosti: tarjolle tuli käytettyjä juhlapukuja, huiveja, vöitä, koruja, kenkiä ja laukkuja.

Nämä eivät siis olleet antiikkia, mutteivät uusiakaan. Monet olivat vuosilta 1950–1980, ja yhteistä niille oli se, että valmistaja tai suunnittelija oli maailman kuulu.
Kun tavallisia – joskin usein varsin hyviä – käyttövaatteita saattoi kirppareilta ostaa muutamalla eurolla, näitä Guccin, Versacen ja Armanin asusteita ja laukkuja myytiin arvohuutokaupoissa kymmenien ja jopa satojen eurojen hinnoilla.

Kysymys ei ollut hetkellisestä muotioikusta, vaan vintage-huutokaupoista on tullut yhä suositumpia. Se sopi myös hyvin kierrätysideologiaan.

Ja vaikka kysymys oli käytetyistä asusteista, todellisuudessa niitä oli käytetty yleensä vain muutamia kertoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi asustelaji ei ole tähän buumiin päässyt mukaan ainakaan Pohjoismaissa, ja se on turkit. Ne olivat joskus sotien jälkeen hienon pukeutumisen mitta. Niillä oli omat brändinsä, ne olivat arvostettuja, ja ne täyttäisivät periaatteessa kaikki vintagen tunnusmerkit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta ei – oli kyseessä sitten minkki- tai kettuturkki, niiden kantajaa ei nykymaailmassa arvosteta enää lainkaan kuten ennen. Turkiskasvatuksen vastaiset kansanliikkeet ovat tehneet ainakin Pohjoismaissa turkisten pitämisen vähemmän arvostetuksi.

Niinpä sitten kuolinpesistä tulevat turkit menevät yleensä kaupaksi huutokaupoissa varsin nihkeästi.

Jossain vaiheessa ostajina oli venäläisiä, jotka todennäköisesti veivät ne kotimaahansa myyden ne siellä sievoisella voitolla. Tämä kysyntäkään ei ole juuri kohentanut käytettyjen turkkien myyntiä, vaan niitä on myyty usein vain muutamilla kympeillä.

"Vähän huonokuntoisemman turkin on saanut ostaa 40 eurolla."

Tämä hyväkuntoinen naisten minkkiturkki myytiin Helanderin huutokaupassa tammikuussa. Sen myyntihinta oli huutomaksuineen melko tasan sata euroa.
Tämä hyväkuntoinen naisten minkkiturkki myytiin Helanderin huutokaupassa tammikuussa. Sen myyntihinta oli huutomaksuineen melko tasan sata euroa.

Pilkkihaalariksi

Esimerkiksi Helanderin alkuvuoden huutokaupassa oli myynnissä 11 turkkia, ja niistä kallein oli lyhyt naisten minkkiturkki. Se maksoi noin 230 euroa.

Toinen lyhyt minkkiturkki (Liisa Andström Design) + 2 kappaletta turkishattuja maksoivat yhteensä noin 50 euroa. Tosin niissä oli pientä käyttökulumaa. Krimi-turkki ei mennyt kaupaksi ollenkaan.

Jotkut ovat ostaneet käytettyjä turkkeja huutokaupoista pilkkivarusteiksi: vähän huonokuntoisemman turkin on saanut ostaa vaikkapa 40 eurolla. Se on sitten käännetty ylösalaisin eli karvapuoli sisäänpäin, jolloin se on lämmittänyt pilkkijää talven viimalta varsin tehokkaasti.

Esteettisestihän sellainen ei ole järin hieno tekele, mutta kukapa järven jäällä sellaista ajattelisi.

Mitä haluat kysyä antiikista?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Kysely

Onko sinulla turkki?

Kyllä
Kyllä
64.2%
Ei
Ei
35.7%
Ääniä yhteensä: 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla