Vaikka vanhentunut kodinkone voi olla turvallisuusriski, arvaamattomampi on laitteen käyttäjä.

Mitä vanhempi kodinkone, sitä suurempi turvallisuusriski. Niinhän sitä luulisi.

Totuus on kuitenkin se, että suurin osa sähköpaloista on käyttäjän toiminnan seurausta. Sähköpalo tarkoittaa määritelmän mukaan paloa, joka saa energiansa sähköstä.

– Tässä korostuu inhimillinen tekijä. Uusikin laite on voitu asentaa väärin tai väärään paikkaan, sitä käytetään ohjeiden vastaisesti tai se jätetään huseeraamaan ilman valvontaa, latelee Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävijöiden kommentit: kodinkoneiden uusiminen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuonna sähkön aiheuttamia rakennuspaloja ja rakennuspalovaaroja oli 2 500. Kuoleman niistä johti 24.

Sähköpalojen uhrit ovat usein ikäihmisiä tai henkilöitä, joilla on muuten alentunut toimintakyky. Havainto- ja liikuntakyky, kenties ymmärryskään, eivät ole niin kuin ennen.

– Suurin osa paloista ja vaaratilanteista saa alkunsa tavallisesta liedestä ja sen huolimattomasta käytöstä. Toisella sijalla ovat valaisimet, Lepistö tietää.

Perusliesissä ei ole ylikuumenemisen estoa. Päälle unohtunut levy kuumentaa sen päällä tai läheisyydessä olevaa materiaalia niin paljon, että materiaali syttyy tuleen.

Eräs laji ovat lemmikkien aiheuttamat palot

Suurimmassa osassa valaisimista lähteneistä paloista syynä on loisteputken kuristimen kärähtäminen

– Eräs laji ovat lemmikkien aiheuttamat palot. Kotona yksin oleileva kissa tai koira tavoittelee liedelle jäänyttä ruokakattilaa ja sipaisee levyn vahingossa päälle.

10 vuoden nyrkkisääntö

Vaikka ei voidakaan väittää, että kodeissamme muhisi vanhentuneiden koneiden aiheuttama pommi, sähkölaitteilla on käyttöikänsä.

Taustaa: Miksi hyvä pesukone maksaa 500 euroa?

– Viimeistään siinä vaiheessa pitäisi kellojen soida, jos laite alkaa käyttäytyä jotenkin poikkevasti. Esimerkiksi, jos pesukoneen jokin ohjelma lakkaa toimimasta tai valot alkavat vilkkua epämääräisesti. Tietenkin, jos koneesta alkaa levitä palaneen käryä tai nousta savua, jokainen ymmärtää vetää töpselin seinästä, Lepistö sanoo.

Hyvä nyrkkisääntö hänen mielestään on, että jos laitteen ikä muuttuu kaksinumeroiseksi, sitä kannattaa alkaa katsoa ”sillä silmällä”.

Ihmiset huoltavat koneitaan eri tavalla

– Ihmiset myös huoltavat koneitaan hyvin eri tavalla. Toiset tallettavat käyttö- ja huolto-oppaat visusti käden ulottuville ja myös turvautuvat niihin, mutta osa hukkaa ne saman tien.

Modernien, tehokkaiden laitteiden ja vanhan rakennuskannan yhdistelmässä saattaa myös piillä riskejä.

– Jos 70-luvun kerrostalon kylpyhuoneeseen asentaa pesutornin ja pitää ovea kiinni, huoneeseen voi kehittyä peräti trooppinen ilmasto, joka ei tee hyvää sähkölaitteelle. Kosteus tiivistyy laitteen pinnalle ja valuu pahimmassa tapauksessa jännitteisiin osiin.

Piiputtava laite huoltoon

Kodinkone on monessakin tapauksessa arvokas investointi, jota ei välttämättä pysty tekemään tuosta vaan. Vaihtoehdoksi tulee vanhan korjaaminen.

– Jos kodinkone menee epäkuntoon, kannattaa ensin soittaa luotettavaan huoltoyhtiöön, kuvailla vika ja pyytää hinta-arvio.

Sihdin tukkeutuminen ei edellytä uutta pesukonetta

Esimerkiksi pesukoneen sihdin tukkeutuminen ei edellytä, että koko kone vaihdetaan uuteen.

– Toisaalta voi käydä niin kuin minulle, kun printterini hajosi. Sen korjaaminen olisi tullut maksamaan enemmän kuin uuden ostaminen, Lepistö huokaa.

Kannattaa pitää mielesssä, että elektroniikkaa myyvät liikkeet ovat velvollisia ottamaan rikkinäisen laitteen kierrätettäväksi.

Lue myös: Takuu loppui, kone petti?

Sähköalan asiantuntijaan kannattaa ottaa yhteys myös, jos tarvitsee asennuksia.

– Välttämätön ja lakisääteinen turvaväline on palovaroitin, joka reagoi sähköpaloon ennen kuin ihminen edes huomaa mitään. Mutta varoittimen pitää olla toimintakunnossa, Lepistö huomauttaa.

Jos huomaat laitteessa vian tai toimintahäiriöitä, korjauta se heti. Jos ohjekirjasta ei löydy huolto-ohjetta, vie laite huoltoon. Sähkölaitteita saavat korjata Tukesin rekisteröimät sähköalan asennus- ja huoltoliikkeet.

tukes.fi/rekisterit/Urakoitsijat

 

Sähkölaitepalojen syyt

  • Liesi. Lähes poikkeuksetta lieden sähköpalo johtuu ihmisen huolimattomasta toiminnasta. Yleisin syy on valvomaton ruoanlaitto ja muita syitä lasten leikkiminen liesien kytkimillä sekä lemmikkieläimet.
  • Valaisin. 75 prosentissa tapauksista syynä oli loisteputken kuristimen kärähtäminen. Lopuissa tapauksista tyypillisesti muu tekninen vika tai lampun kuumentama syttymisherkkä materiaali.

  • Kiuas. Yli puolet paloista johtuu ihmisen toiminnasta, tyypillisesti pyykin kuivaamisesta saunassa tai tavaran unohtamisesta kiukaan päälle. Osa paloista johtuu myös asennustyön aikana tehdystä virheestä.

Lähde: Tukes

Sisältö jatkuu mainoksen alla