Helsinkiin kaavaillaan yhteisöllistä vuokrakerrostaloa, johon myös pienituloisilla senioritaiteilijoilla olisi varaa muuttaa. Kaipaatko sinä yhteisöllistä asumista?

Rakennusyhtiöt ovat panneet merkille seniorien halun yhteisölliseen asumiseen. Tähän mennessä toteutuneet rakennushankkeet ovat lähteneet siitä ajatuksesta, että seniorit ostavat asunnot omikseen ja maksavat yhteistilat neliöhinnoissaan.

Ilman tukevaa rahatukkoa yhteisölliseen senioritaloon ei ole ollut asiaa.

Jatkossa tilanne voi muuttua. Helsingin Kalasatamaan on suunnitteilla kohtuuhintainen ja yhteisiä tiloja sisältävä vuokratalo senioritaiteilijoille ja -muotoilijoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ikääntyvien muotoilijoiden perustama Ornamon senioritaloyhdistys ja Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiö ovat senioritalohankkeessa mukana rinta rinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toimiva järkiliitto

Alkujaan vireillä oli kaksi erillistä talohanketta, jotka kaupunki yhytti yhteen. Kaupunki auttoi kihlaparia alkuun tonttivarauksella Kalasatamasta.

Järkiliitto tuntuu toimivan. Muotoilijoilla on osaamista ja ideoita. Ateljeesäätiöllä on puolestaan kiinteistöomaisuuden tuomaa realismia, sillä se rakennuttaa ja hallinnoi asuntoja ja ateljeita, joita se vuokraa kuvataiteilijoille voittoa tavoittelematta. 

Ornamon puolella hankkeen puuhanainen on Ulla-Maija Vikman, Ateljeesäätiössä asiamies Tuula Paalimäki.

– Minä olen se talousihminen, joka pilaa hyvät suunnitelmat. 3,5 metrin huonekorkeus olisi kyllä kiva, mutta ei realistinen, Paalimäki sanoo.

Sitkeyttä tarvitaan

Tuula Paalimäki asuu itse yhteisöllisessä Malta-talossa Helsingin Jätkäsaaressa. Sen toteuttaminen kesti kuusi vuotta.

– Piti olla sitkeyttä istua kokouksissa, Paalimäki sanoo.

Malttia tarvitaan nytkin. Tonttivaraus on vasta starttilaukaus maratonille.

Toiveissa on, että vuonna vuonna 2017 päästäisiin rakentamaan. Tällöin talo voisi valmistua vuonna 2019.

Valtion tuella rakennetuille ARA-vuokra-asunnoille on ollut vaikea löytää muita rakennuttajia kuin kunnat, sillä tuotto-odotuksia ei juuri ole.

Helsingin kaupunki ei siis panisi hanttiin, jos vuokra-asuntomarkkinaan ilmestyisi uusi innokas yrittäjä.

Ateljeekiertoon vauhtia

Ulla-Maija Vikman asuu tällä hetkellä Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa 12 euron neliöhintaan. Sen lisäksi Vikman vuokraa työhuonetta, jossa hän tekee tekstiilitaidettaan.

Jos muotoilijoiden ja kuvataiteilijoiden senioritalo toteutuu ja Vikman saa talosta huoneiston, hänen neliövuokransa luultavasti nousee. Toisaalta luvassa on innoittava työ- ja asuinyhteisö.

– Meistä taitelijoista ja muotoilijoista moni haluaa työskennellä vielä eläkeiässä, Vikman, 71, sanoo.

Kuvataiteilijoiden on vaikea löytää pääkaupunkiseudulla sopivia asuin- ja työtiloja. Kun Ateljeesäätiön ateljeeasuntoon pääsee vuokralle, harva muuttaa asunnosta pois eläkeiässäkään, vaikka ateljee jäisi vähälle käytölle.

– Haluaisimme tarjota uransa ehtoopuolella oleville taiteilijoille uudenlaisen asumismuodon, jolloin varsinaisia ateljeehuoneistoja vapautuisi nuorempien käyttöön, Tuula Paalimäki kertoo.

Uuden talon suunnittelu on vasta alkumetreillä. Alustavasti taloon kaavailtu noin 45 asuntoa, joiden neliömäärät olivat välillä 35–75. Suunnitelmat tarkentuvat tämän kevään workshopeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla