Sari Isokorpi lukee aina käyttöohjeet

Espoolaisella Sari Isokorvella ei mene sormi suuhun teknisten laitteiden kanssa pelatessa. Hän on niistä jopa innostunut.

– Olen sikäli poikkeus, että jopa luen vimpaimien käyttöohjeita, hoivakodin toiminnanjohtajana työskentelevä Sari Isokorpi naurahtaa.

– Asenne on peruja isältäni. Olen kasvanut siihen, että minunkin pitää opetella, miten laitteet toimivat.

Isokorven yhden aikuisen ja kahden teini-ikäisen taloudesta löytyvät kaikki normaalit kodinkoneet: sähköhella, mikroaaltouuni, pyykin- ja astianpesukoneet, pölynimuri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Televisioita on kaksi. Ne ovat yli kymmenen vuotta vanhoja. Mietin, odotanko niiden menevän rikki vai pitäisikö ne uusia sitä ennen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Ostaisin uutta, jos olisi rahaa

Sarin mukaan ei kuitenkaan haittaisi, vaikka toinen hajoaisi. Televisiota katsotaan perheessä hyvin vähän, ja laitteet ovat pääasiassa lasten pelikonsolien näyttöruutuina.

Sekä viihde- että hyötykäytössä on tietokoneita ja tabletti. Tietokoneita yhdistää langaton verkko. Lisäksi löytyvät kamera ja videokamera.

– Tabletilla luen ja kirjoitan sähköposteja, teen muistiinpanoja, käytän tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa. Pidän siitä, että yhdellä laitteella voi tehdä monia asioita. Tabletti on minulle melkein kuin käden jatke, mutta sillä on hankala kirjoittaa. Tarkoitus on hankkia mahdollisimman kevyt kannettava tietokone.

”Teen ostopäätöksen käyttötarpeen mukaan”

Sari ei ole niitä ihmisiä, jotka ryntäävät kauppaan heti, kun sinne putkahtaa jokin uutuus. Hän tekee ostopäätöksiä käyttötarpeen mukaan.

– Viimeksi vaihdoin puhelimen saadakseni lisää muistikapasiteettia. Puhelinten ominaisuudet lisääntyvät kokoa ajan, ne täyttyvät kuvista ja applikaatioista. Usein muisti loppuu kesken.

Pitkä käyttöikä on tärkeä. Hyvä esimerkki on pesukone, joka meni vaihtoon kylpyhuoneremontin yhteydessä vuosi sitten. Edellinen kone oli jo 20 vuotta vanha mutta toimi edelleen. Oli kuitenkin pelko, että se saattaisi hajota.

Taustaa: Miksi hyvä hella maksaa 500 euroa?

Sari päätyi tuttuun merkkiin, mutta tutki, mitä ominaisuuksia eri koneissa on. Hän myös kyseli kavereilta suosituksia. Lopulta hän rohkeni ostaa laitteen nettikaupasta.

– Kalliimpiakin löytyi, mutta niissä olisin maksanut ominaisuuksista, joita en tarvitse. Mietin, mikä on meidän käyttömme, ja päädyin peruskoneeseen.

”Hinnan ja laadun välillä on vielä yhteys”

Kestävyysvaatimus vie siihen, ettei Sari osta kaikkein halvinta. Vaikka elektroniikkaa nykyisin tehdään yksissä samoissa tehtaissa, hän uskoo, että hinnan ja laadun välillä on vielä yhteys.

– Voin tehdä kunnon investoinnin laitteeseen, mutta pidän sitä hyvin. Olen huolellinen elektroniikan käyttäjä. Pyyhin näyttöä enkä kohtele laitteita rajusti. Joku voi huolimattomuuttaan rikkoa vimpaimen ja joutuu siksi hankkimaan uuden.

Oikea käyttö edellyttää, että ohjeet ovat tallessa ja helposti saatavilla. Sarin keittiöstä löytyvät lieden ja astianpesukoneen, kylpyhuoneesta pesukoneen käyttöohje.

– Pesukoneen ohjetta joudun katsomaan, kun haluan pestä totutusta poikkeavalla ohjelmalla tai näytölle on tullut jokin virheilmoitus.

Tiesitkö: Nämä 3 kodinkonetta on oltava

Tulevaisuudessa Sari ei välttämättä halua esimerkiksi älyjääkaappia, joka ilmoittaa, mitä sieltä puuttuu. Sen sijaan hän on kiinnostunut elektroniikan hyödyntämisestä talotekniikassa.

Kodissa on jo palo- ja murtohälytinjärjestelmä.

– Sen ansiosta näen kännykästä, koska lapset tulevat kotiin, kun he koodaavat itsensä sisään. Se myös tekee tarvittaessa hälytyksen vartiointiliikkeeseen, joka tulee paikalle, jos ei saa minuun yhteyttä. Järjestelmä lisää valtavasti turvallisuutta.

Aiotko hankkia lähiaikoina uuden kodinkoneen tai elektronisen laitteen? Mitä näköhtia pohdit? Kerro ostovinkkisi alla olevassa keskustelukentässä!

Mikä on älykoti?

Esineiden internetillä tarkoitetaan internet-verkon laajentumista laitteisiin ja koneisiin, joita voidaan ohjata netin yli.

Kotitalouksissa tämä tarkoittaa, että kodinkoneita, lämmitystä, valaistusta ja turvajärjestelmiä voidaan ohjata tabletissa tai kännykässä olevan applikaation avulla vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Kehittyneimmillään koti ”oppii” asukkaittensa tavoille. Puhutaan älytalosta tai älykodista.

Lähteet: wikipedia, kauppalehti.fi, suomela.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla