Ravintolagurun Tokio-keittokirjan yksinkertaiset sushiburritot onnistuvat hyvin peruskokiltakin. Suurimassa osassa keittokirjan resepteistä on kuitenkin niin pitkät ainesosaluettelot, että ne uuvuttavat jo kättelyssä. 

Esimerkiksi Sandro- ja The Cock -ravintoloistaan tutun Richard McCormickin Tokio-keittokirjassa on paljon kauniita ja värikkäitä fiiliskuvia Japanista. Niiden lomassa kerrotaan japanilaisesta ruoka- ja ruokailukulttuurista.

Tuntuu kuitenkin siltä, että reseptit on suunnattu asiaa paljon harrastaneille. Kovin moni peruskokki tuskin haluaa säilöä japanilaisittain – sellaisiakin reseptejä kirjasta löytyy. Ruokien ainesosaluettelot ovat valtaosin uuvuttavan pitkiä eivätkä siksi houkuttele ainakaan minua.

Olen japanilaisen ruuan kokkaajana lähes noviisi. Takana on yksi nuoruuden aikainen sushikokkaus. Tartun reseptiin, jossa on vain kohtuullinen määrä raaka-aineita: kaliforniasushiburrito.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä ihmeen ume shiso?

Suureen Citymarketiin ostoksille ja kohti etnohyllyä. Sushiriisi, merileväarkit ja riisiviinietikka löytyvät helposti, mutta ume shiso –mausteseos? Kaupan myyjäkään ei ole kuullut sellaisesta.

Googlatessa käy ilmi, että kyseessä on jonkinlainen ume-luumusta ja shiso-lehdistä tehty sekoitus, mutta jää arvoitukseksi, mistä valmista maustetta saisi. Kirja ei myöskään kerro, voisiko mausteen korvata jollakin muulla.

Joudun valmistamaan sushiburritot siis ilman ume shisoa. Ainesosaluettelossa mainuttu mikroverso on myös outo asia minulle, mutta reseptin kuvan perusteella päädyn ostamaan idätettyä alfalfaa.  

Miten onnistui?

Sushiriisin keitto sujuu hyvin ohjeiden mukaan. Riisin levittäminen ohuelle merileväarkille on hiukan hankalaa: riisi tarttuu sormiin ja jää epätasaisesti kerrokseksi merileväarkille. Kun keksin kostuttaa kädet, se sujuu paremmin. Tästä olisi ollut hyvä saada vinkki.

Muut ainekset riisin päälle ja rullaamaan. Noriarkki neuvotaan laittamaan tasaiselle alustalle, mutta onneksi olin hankkinut omin päin sushimaton, jonka päälle rullaaminen sujuu hyvin. Rullat pysyvät kasassa ihmeen hyvin.

Reseptissä oli neljä merileväarkkia, mutta täytteet riittivät hyvin viiteen arkkiin, ja riisiä jäi silti yli.

Lopputulos oli oikein maukas – ilman ume shisoakin –  ja täyttävä.

 

Kaliforniasushiburrito

Neljälle (16 kpl)

4 merileväarkkia (nori)
4 dl valmista sushiriisiä
1 rkl ume shiso -mausteseosta
4 rkl soijakastiketta
1 dl majoneesia
1 rkl srirachakastiketta
1 nippu tuoretta korianteria
1 avokado
200 g savustettua lohta
1 dl mikroversoja

Tee näin:

Rullaa sushiburritot yksitellen.

Laita noriarkki tasaiselle alustalle ja levitä sille ohut kerros sushiriisiä. Jätä noin 1 cm jokaisesta reunasta tyhjäksi. 

Ripottele riisin päälle ume shiso -mausteseosta ja lorauta hieman soijakastiketta. Levitä riisin päälle myös japanilaista majoneesia ja srirachaa.

Silppua korianteri ja ripottele noriarkille. Poista avokadosta kivi ja viipaloi hedelmäliha. Kerrosta sushiburriton keskelle pitkittäin avokadoa, lohta ja mikroversoja. Rullaa tiukaksi burritoksi ja leikkaa neljään osaan.

Richard McCormick: Tokio. Tammi 2016.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla