Ravintolagurun Tokio-keittokirjan yksinkertaiset sushiburritot onnistuvat hyvin peruskokiltakin. Suurimassa osassa keittokirjan resepteistä on kuitenkin niin pitkät ainesosaluettelot, että ne uuvuttavat jo kättelyssä. 

Esimerkiksi Sandro- ja The Cock -ravintoloistaan tutun Richard McCormickin Tokio-keittokirjassa on paljon kauniita ja värikkäitä fiiliskuvia Japanista. Niiden lomassa kerrotaan japanilaisesta ruoka- ja ruokailukulttuurista.

Tuntuu kuitenkin siltä, että reseptit on suunnattu asiaa paljon harrastaneille. Kovin moni peruskokki tuskin haluaa säilöä japanilaisittain – sellaisiakin reseptejä kirjasta löytyy. Ruokien ainesosaluettelot ovat valtaosin uuvuttavan pitkiä eivätkä siksi houkuttele ainakaan minua.

Olen japanilaisen ruuan kokkaajana lähes noviisi. Takana on yksi nuoruuden aikainen sushikokkaus. Tartun reseptiin, jossa on vain kohtuullinen määrä raaka-aineita: kaliforniasushiburrito.

Mikä ihmeen ume shiso?

Suureen Citymarketiin ostoksille ja kohti etnohyllyä. Sushiriisi, merileväarkit ja riisiviinietikka löytyvät helposti, mutta ume shiso –mausteseos? Kaupan myyjäkään ei ole kuullut sellaisesta.

Googlatessa käy ilmi, että kyseessä on jonkinlainen ume-luumusta ja shiso-lehdistä tehty sekoitus, mutta jää arvoitukseksi, mistä valmista maustetta saisi. Kirja ei myöskään kerro, voisiko mausteen korvata jollakin muulla.

Joudun valmistamaan sushiburritot siis ilman ume shisoa. Ainesosaluettelossa mainuttu mikroverso on myös outo asia minulle, mutta reseptin kuvan perusteella päädyn ostamaan idätettyä alfalfaa.  

Miten onnistui?

Sushiriisin keitto sujuu hyvin ohjeiden mukaan. Riisin levittäminen ohuelle merileväarkille on hiukan hankalaa: riisi tarttuu sormiin ja jää epätasaisesti kerrokseksi merileväarkille. Kun keksin kostuttaa kädet, se sujuu paremmin. Tästä olisi ollut hyvä saada vinkki.

Muut ainekset riisin päälle ja rullaamaan. Noriarkki neuvotaan laittamaan tasaiselle alustalle, mutta onneksi olin hankkinut omin päin sushimaton, jonka päälle rullaaminen sujuu hyvin. Rullat pysyvät kasassa ihmeen hyvin.

Reseptissä oli neljä merileväarkkia, mutta täytteet riittivät hyvin viiteen arkkiin, ja riisiä jäi silti yli.

Lopputulos oli oikein maukas – ilman ume shisoakin –  ja täyttävä.

 

Kaliforniasushiburrito

Neljälle (16 kpl)

4 merileväarkkia (nori)
4 dl valmista sushiriisiä
1 rkl ume shiso -mausteseosta
4 rkl soijakastiketta
1 dl majoneesia
1 rkl srirachakastiketta
1 nippu tuoretta korianteria
1 avokado
200 g savustettua lohta
1 dl mikroversoja

Tee näin:

Rullaa sushiburritot yksitellen.

Laita noriarkki tasaiselle alustalle ja levitä sille ohut kerros sushiriisiä. Jätä noin 1 cm jokaisesta reunasta tyhjäksi. 

Ripottele riisin päälle ume shiso -mausteseosta ja lorauta hieman soijakastiketta. Levitä riisin päälle myös japanilaista majoneesia ja srirachaa.

Silppua korianteri ja ripottele noriarkille. Poista avokadosta kivi ja viipaloi hedelmäliha. Kerrosta sushiburriton keskelle pitkittäin avokadoa, lohta ja mikroversoja. Rullaa tiukaksi burritoksi ja leikkaa neljään osaan.

Richard McCormick: Tokio. Tammi 2016.

ET:n toimitus testaa uusia keittokirjoja kokeilemalla niiden reseptejä.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.