Satu Silvon Silvoplee-ravintolan ruoka on tosi hyvää. Pystyisinkö itse tekemään jotain yhtä herkullista? Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Satu Silvon uus ruokakirja Silvoplee on kiva kädessä, paperi on miellyttävän karheaa. Taitto ei kauheasti houkuttele lukemaan: kappaleet ovat pitkiä ja monet sivut lähes pelkkää tekstiä. Tunnustan, etten jaksanut lukea alun terveystarinoita – tai itse asiassa niitä on puolet kirjasta.

Ohjeet ovat Silvopleen kokkien laatimia. Pisteitä siitä, että ainekset ovat pääosin sellaisia, joita saa lähikaupasta. Valitsin koeohjeenkin sillä perusteella, ettei energiaa kulu ruokakaupoissa juoksemiseen.

Valitsin testattavaksi reseptiksi Täyteläisen tahini-kukkakaalisalaatin. Rakastan tahinia ja uskon vakaasti, että kaikki, missä on sitä, on hyvää. Gojimarjoista luovuin heti kättelyssä ja seesaminsiemenet unohdin.

Miten onnistui?

Valmistuksessa oli vähän outoja kohtia, kuten paprikan ja kirsikkatomaattien kuullottaminen kimpassa, vaikka paprika käytetään kastikkeeseen, tomaatit sellaisenaan. Tulkintani neuvosta "kuullota vielä hetki" meni myös pieleen, koska tomaatit löystyivät vähän liikaa.

No, lopputulos ei ollut maultaan hullumpi, mutta veikkaan, ettei se kuitenkaan ole ihan sitä, mitä pitäisi. Tahini saisi maistua enemmän. Kuvassa kastike on herkullisen oranssia, mutta oma kastikkeeni on tummempaa – ehkä paprika oli liian iso ja sauvasekoitin tehoton? Korianteriakin saattaa olla liikaa, kun se jää pilkuttamaan koko kastikkeen. Ja suolaa kyllä tarvitaan.

Kastikkeen määrä yllätti. Kun tavoittelin samalta näyttävää määrää kuin kuvassa, kastiketta kului vain kolmannes koko määrästä.

Satu Silvo & Silvoplee: Elinvoimaa kasvisruoasta. WSOY.

 

Täyteläinen tahini-kukkakaalisalaatti

1 kukkakaali (n. 300 g)

I rasia kirsikkatomaatteja

Kastike

1 punainen paprika

2 rkl oliiviöljyä

0,5 dl tahinia

1 rkl juustokuminaa

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku tuoretta korianteri

suolaa

gojimarjoja ja seesaminsiemeniä

 

Tee näin:

Poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Pilko kaali nuppujen kokoisiksi paloiksi. Keitä paloja 5 minuuttia. Jätä jäähtymään.

Leikkaa kirsikkatomaatit ja paprika puoliksi. Kuullota pannulla tilkassa öljyä ensin paprikanpuolikkaita noin 3 minuuttia. Lisää sitten tomaatit ja kuullota vielä hetki. Poimi paprikanpuolikkaat pannulta kastiketta varten.

Valmista kastike: soseuta paprika, oliiviöljy, tahini, juustokumina, sitruunamehu ja hienonnettu korianteri samettisekti kastikekeksi. Mausta suolalla.

Sekoita kastike kukkakaalin ja paahdettujen kirsikkatomaattien joukkoon. Koristele gojimarjoilla ja seesaminsiemenillä.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.