Tuuhea, vihreä lehdistö, terhakan värikkäät ylälehdet ja vankka juuristo ovat hyvinvoivan joulutähden tunnusmerkkejä.

Hyväkuntoisella joulutähdellä on erinomaiset mahdollisuudet säilyttää hehkuva kauneutensa myös joulunpyhien ylitse.

Riippuvat, kalvakat lehdet toisaalta kertovat, että joulutähdellä ei kaikki ole hyvin. Ongelmat ovat voineet syntyä kotona tai joskus jopa ennen sitä.

Keltaiset ja putoilevat lehdet: liian kylmää tai kosteaa

Jos joulutähden lehdet muuttuvat kellertäviksi ja putoavat, se kertoo kasvin juuriston vaurioituneen. Juuristo-ongelmien yleisimmät syyt ovat liiallinen kosteus tai viileys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Trooppisena kasvina joulutähti pitää alle 15 asteen lämpötiloista yhtä vähän kuin runsaasta kastelustakin. Tästä syystä joulutähti tulisikin pakata hyvin kotimatkaa varten, eikä sitä saisi kuljettaa viileässä pitkää aikaa. Marketin itsepalvelupisteestä ostettu joulutähti pitää muistaa kääriä kunnolla – ostoskärryissä kymmenen asteen lämmössä autolle kuljetettu komeakin joulutähti on varmasti tuhon oma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotona joulutähti pitää 15–22 asteen lämpötilasta. Sitä kannattaa kastella noin joka toinen päivä. Kaikki aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois, ettei ruukkumulta kostuisi liikaa.

Vihreät lehdet putoavat: vetoa tai paahdetta

Jos joulutähden edelleen vihreät alalehdet alkavat putoilla, syynä voi olla kasvin altistuminen vedolle tai lämmityslaitteesta purkautuvalle kuivalle ja lämpimälle ilmalle. Joulutähti kannattaakin sijoittaa kauaksi tuuletusikkunasta, lämpöpatterin paahteesta tai takan läheisyydestä. Vedoton paikka valoisalla ikkunalla sopii joulutähdelle hyvin.

Jos joulutähden lehdet ovat jo alkaneet karista ja tyvi näyttää kaljulta, mitään ei enää ole tehtävissä. Pudonneiden lehtien tilalle ei kasva uusia, joten parasta on hankkia uusi, vielä vetreässä kunnossa oleva joulutähti.

Riippuvat lehdet ja ruskeat lehdenreunat: kuivuus tai ravinteiden puute

Jos joulutähden ruukkumulta kuivahtaa, kasvi reagoi pudottamalla lehtiään. Tämä perustuu siihen, että kasvi yrittää vähentää haihduttavaa lehtipinta-alaansa. Joulutähti selviää kuitenkin lyhyistä kuivuuskausista paljon jatkuvaa märkyyttä paremmin. Kasvin kuivahdettua uusintakastelu riittää yleensä elvyttämään kasvin.

Joulutähti ei tarvitse kukinta-aikanaan lannoitusta. Jos joulutähteä haluaa kasvattaa viherkasvina myöhemmin keväällä, sitä kannattaa lannoittaa säännöllisesti. Ravinteiden puute näkyy lehdenreunojen ruskettumisena.

Tarkista aina laatu ennen ostamista!

Joskus voi käydä niin, että lämpimässä ja hyvin pakattuna kotiin kuljetettu ja kotona ohjeiden mukaan huolellisesti hoidettu joulutähti pudottaa kaikesta huolimatta lehtiään pari päivää ostamisensa jälkeen. Lehtien karistelu tällaisessa tapauksessa vihjaa, että kasvin kuljetus- tai säilytysolosuhteet ennen ostohetkeä eivät ole olleet parhaat mahdolliset.

Saat joulutähdestä pitkäaikaisimman ilon, kun tarkistat kasvin ennen ostohetkeä huolellisesti. Jos lehdet ovat paksut, värittyneiden ylälehtien keskellä olevat kukat ovat tallella ja kasvi on ylipäänsä terveen näköinen, joulutähdestä on todennäköisesti iloa vielä pitkään. Tarkista vielä, ettei ruukkumulta ole litisevän märkää tai rutikuivaa. Jos joulutähti on pakattu lyhyeen muovikääreeseen, kurkista sivusta, ettei sisällä ole jo valmiiksi pudonneita lehtiä.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla