Maitoa voi puristaa myös palkokasveista, riisistä, pähkinöistä ja siemenistä. Maistelimme kasvimaidot.

 1. Soijamaito

  Soijamaito valmistetaan liotetuista, jauhetuista soijapavuista keittämällä. Se on kasvimaidoista täyteläisimmän makuinen. Lehmänmaitoon verrattuna siinä on vähemmän hiilihydraatteja mutta saman verran proteiinia ja kalsiumia.
  Kevytsoijamaitoa lukuun ottamatta soijamaito sisältää vähän enemmän rasvaa kuin lehmänmaito. Soijan rasvat ovat pääosin terveydelle suotuisia monityydyttymättömiä rasvahappoja. Soija­maitojuomaa saa A-, D- ja B12-vitaminoituna, maustamattomana, maustettuna ja makeutettuna sekä kalsiumilla täydennettynä.
  Litrahinta 1–3 euroa.

 2. Kauramaito

  Kauramaito tehdään vedestä, kaurasta ja kasviöljystä, ja sen maku on miedon kaurainen. Kauramaitojuoman ravintoarvo on soijamaitoja heikompi, mutta siinä on vähemmän rasvaa. Kauran rasva on hyvälaatuista ja sisältää vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja. Kauramaitoa saa myös kalsiumilla täydennettynä sekä D- ja B12-vitaminoituna.
  Litrahinta 2–3 euroa.

  Maitoa lypsämättä – mihin tätä tuotetta voi käyttää?

 3. Mantelimaito

  Mantelimaito valmistetaan kuorituista, kevyesti paahdetuista manteleista ja täydennetään kalsiumilla. Maku on herkullisen pähkinäinen. Mantelimaitoa saa makeutettuna ja makeuttamattomana. Siinä on paljon A-, D- ja E-vitamiineja, jotka pitävät aivot vireänä, ihon pehmeänä ja näkökyvyn hyvänä. Lisäksi manteli sisältää riboflaviinia eli B2-vitamiinia, jonka puute ilmenee suupielten haavoina.
  Mantelimaitoa ja -kermaa on ­helppo valmistaa myös kotona. Ohjeen löydät tästä.
  Litrahinta noin 3 euroa.

 4. Riisimaito

  Riisimaito on kaikista miedoimman ­makuista kasvimaitoa. Se sopii juomaksi ja ­ruuanlaittoon.
  Riisimaito valmistetaan vedestä, riisistä, öljystä ja suolasta. Se on ohutta ja hiukan makeahkoa. Riisimaitoa saa myös luomulaatuisena, kalsiumilla täydennettynä ja vaniljalla maustettuna.
  Litrahinta noin 4 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista myös kookosmaito ja -kerma

Kookoskerma vaahtoutuu silkkiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella, kunhan sen viilentää jääkaapissa ennen vatkaamista. Tätä ei moni tiedä. Mausta ripauksella vanilja­sokeria. Kookos­kermaan tehdyt letut ovat myös hauskan makuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla