Maito ei ehkä vahvistakaan luita, vaan se nostaa varhaisen kuoleman riskiä, lataa tuore tutkimus. Mutta mitä se merkitsee? Täytyykö meidän kaikkien lopettaa maidonjuonti?

Ruotsalaistutkimus kertoi tylyn tiedon rakkaasta juomastamme, maidosta. Runsas maidonjuonti ei pelastakaan luitamme, vaan se voi viedä varhain jopa henkemme, totesi tämä BMJ-julkaisussa esitelty tutkimus.

Moni runsaasti maitoa juova miettiikin nyt, pitäisikö maidon juomista vähentää? Tai jopa kokonaan lopettaa? Mutta mistä sitten saa aiemmin juomalasista hörpityn kalsiumin?

Maitoa karttaville on onneksi hyviä kalsiumuutisia: tätä kivennäisainetta saa muustakin ravinnosta. Maito ei edes ole kaikkein paras kalsiumin lähde.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä kaikkialta kalsiumia saa?

Sata grammaa rasvatonta maitoa sisältää 180 milligrammaa kalsiumia, mutta samassa määrässä seesaminsiemeniä sitä on peräti 975 milligrammaa. Harva syö seesaminsiemeniä sellaisenaan sataa grammaa kerralla, mutta niistä tehtyä maitoa tai tahnaa eli tahinia voi käyttää ruoanlaitossa monella tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nokkostakaan ei välttämättä pysty syömään isoja määriä kerralla, mutta ei se ole tarpeen: sadassa grammassa nokkosta on 594 milligrammaa kalsiumia.

Ruotoineen syötävät pikkukalat ovat myös loistavia kalsiumin lähteitä. Sadassa grammassa sardiineja on 351 milligrammaa kalsiumia. Jos purkkisardiinit eivät viehätä, lähes yhtä paljon kalsiumia saa kotimaisesta silakasta (327mg/100g).

Kasvissyöjän tavallisin kalkin lähde on tofu. Sata grammaa tofua sisältää 350 milligrammaa kalsiumia. Muutkin pavut sekä mantelit ja pellavansiemenet sisältävät paljon kalkkia. Niitä syödessä saa kylkiäisinä myös hyviä omega-3-rasvahappoja.

D-vitamiini nopeuttaa

Marjamaailman kalsiumkuningatar on ruusunmarjasose (334mg/100g). Kasvikset kuten pinaatti, kaalit tai appelsiini sisältävät kalsiumia alle sata milligrammaa sataa grammaa kohti, mutta niissä on paljon muitakin hyviä aineksia, joiden takia niitä kannattaa popsia reilusti.

Jos syö suositusten mukaiset puoli kiloa kasviksia päivässä, saa 300–450 milligrammaa kalsiumia jo pelkistä kasviksista – jos mukana on hiukan nokkosta, enemmänkin.

Kalsiumin ohella luuston kuntoon vaikuttaa magnesium. Magnesiumin riittävä saanti on luiden sitkeyden kannalta vähintään yhtä suuri tekijä kuin kalsium. Kasvikunnan tuotteissa on yleensä mukana myös riittävästi magnesiumia, joten kalkin hankkiminen kasviksista, pavuista ja siemenistä turvaa molempien kivennäisaineiden saannin.

Päivittäinen kalsiumin saantisuositus aikuisille suomalaisille on 800 milligrammaa.

Kalsiumin imeytymiseen vaikuttaa D-vitamiinin saanti. Yli 60-vuotiaille suositellaan Suomessa 20 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Miksi maito vie hautaan aiemmin?

  • Maidonjuontiin yhdistettiin ruotsalaistutkimuksessa muun muassa korkeammat tulehdusarvot ja stressitasot. Tämä osaltaan selittää tuloksen.

Lähde: BMJ

Vierailija

Minulla on tutkittu ja todettu laktoosi-intoleranssi . maha ei siedä yhtään maitoa, tuleen heti vatsakivut ja mahtava ripuli, Vessaan ei meinaa keretä -

 

Muuten tykkäisin maidosta, nauttikaa te maidosta, kun vielä voitte,

 

mummeli-

 

 

 

Onhan noita laktoosittomia maitotuotteita kaupassa vaikka kuinka paljon, sen takia ei tarvitse maidosta luopua jos siitä kerran tykkää. Eri asia sitten jos on maitoallergia.

Minulla on tutkittu ja todettu laktoosi-intoleranssi . maha ei siedä yhtään maitoa, tuleen heti vatsakivut ja mahtava ripuli, Vessaan ei meinaa keretä -

 

Muuten tykkäisin maidosta, nauttikaa te maidosta, kun vielä voitte,

 

mummeli-

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla