Oluen terveellisyydestä ollaan monta mieltä. Vuoroin sitä ylistetään, vuoroin lytätään. Nyt väitetään, etteivät suomalaiset tunne positiivisia vaikutuksia. Mitä mieltä on lääkäri: Onko niitä?

Panimoliitto kysyi äskettäin suomalaisilta, mitä he tietävät oluen terveysvaikutuksista. Kyselytutkimuksen mukaan terveysvaikutuksia ei tunneta lainkaan. Panimoliitto osaa kertoa, että suomalaiset eivät tiedä oluen hyödyttävän verenkiertoelimistöä eikä ehkäisevän luukatoa.

On ihme että yksinkertaisista aineista,viljamaltaasta ja vedestä, saadaan hiivan avustuksella juoma, joka on niinkin suosittu kuin se on. Eikä sitä tuoteta vain yhtä laatua, vaan monia erilaisia.

Erilaisia ovat myös tutkijoiden mielipiteet oluen terveysvaikutuksista ja -haitoista. Joskus tuntuu, että asiat, toisin sanoen eri lopputulemiin päätyneet tutkimustulokset, eivät riitele keskenään, vaan sen tekevät tutkijat omine intressitaustoineen.

Se mikä on panimoluostarin hartaalle munkille Luojan kallisarvoinen lahja, on pohjolan saarnamiehelle syntiä.

ET-lehden sivuilta ja television Akuutti-ohjelmasta tuttu omalääkäri Risto Laitila kommentoi Panimoliiton kyselyssään esittämiä väittämiä.

1. Olut sisältää runsaasti useita B-vitamiineja.

 • Viljan jyvissä on runsaasti B-vitamiineja, joista osa selviää oluen panemisen kaikista vaiheista lopputuotteeseen asti.
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli tietää, että teollisessa keskioluessa on desilitraa kohden kuusi mikrogrammaa foolihappoa, oluen B-vitamiineista tärkeintä. Jotta päivittäinen tarve tyydyttyisi, aikuisen miehen olisi nautittava olutta päivän mittaan viisi litraa ja naisen melkein seitsemän litraa. Tämä pätee karkeasti myös muihin B-ryhmän vitamiineihin.

2. Olut vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

 • Näin näyttää olevan. Suoja säilyy jopa 3-4 päiväannoksen kulutukseen asti – yksi annos on yhtä kuin pieni pullo keskiolutta. Johtuuko vaikutus alkoholista? Todennäköisesti suurimmalta osin.
  Ainakin sarjakuvan Wagner lienee tyytyväinen kuullessaan, että kun sioille juotetaan olutta, alkoholitontakin, sepelvaltimoiden rasvakuormituksella aiheutettu tulehdus lievittyy. Tästä voinemme kiittää oluen sisältämiä polyfenoleiksi nimettyjä yhdisteitä. Vaikutus voinee päteä myös ihmisen kohdalla.

3. Olut lisää ”hyvän” HDL-kolesterolin määrää veressä.

 • Vastaus on kyllä. Tämä lienee tärkeimpiä syitä, mikä suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta.

4. Olut ehkäisee luukatoa.

 • Turvallisesti voi sanoa, ettei olut näytä ainakaan haurastuttavan luuta. Koehenkilöitä tämän osoittamiseksi on ollut jo riittävästi. Havainnot oluen hivenaineiden – etenkin piin – ja luukudoksen vahvistumisen suhteesta, ovat mielenkiintoisia. Oluessahan on merkittävä määrä piitä, joka on luuston lujuudelle tärkeä hivenaine. Eräässä tutkimuksessa seurattiin yli 6000 sardinialaista miestä ja naista ja havaittiin, että liikunta, korkeampi koulutusaste ja oluen juominen näyttivät suojaavan osteoporoosilta. Vaikka tiedeyhteisö tuskin on oluen luustoa vahvistavasta vaikutuksesta yksimielinen, väitettä ei voi lonkalta ampua alaskaan. Pii saattaa olla selittävä tekijä, jos yhteys pystytään vahvistamaan.

5. Olut vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen

 • Tätäkään väitettä ei voi noin vain kumota. Jos innostumme liikkumaan riittävästi, syömme terveellisesti Itämeren tai Välimeren ruokavalion hengessä herkutellen, muistaen pähkinät sekä oliivi- tai rypsiöljyn, emmekä kessuttele, tuoppi olutta päivässä voi tuoda siihen vielä lisäpotkun. Tästä on vankalta tuntuvaa tutkimusnäyttöä.

Riston 3 ohjetta nautinnolliseen juomiseen

 • 1. Alkoholin kanssa läträäminen voi, totta kai, viedä turmioon. Jo mainitulla 3–4 päiväannoksen kulutuksella maksa rasittuu ja voi sairastua.
 • 2. Myös riski syöpäsairauksiin lisääntyy kulutuksen kasvaessa. Rintasyöpä, suusyöpä, paksusuolen syöpä. Siinä listaa.
 • 3. Jos haluaa nauttia oluensa taatusti turvallisin mielin ja ottaa siitä samalla irti kaikki terveyshyöty, naisen on syytä tyytyä yhteen ja miehen kahteen annokseen päivässä. Olkoon se sitten sitä parasta laatua.

Lähde: ET-lehden omalääkäri Risto Laitila

lahdenpoika
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

5 kovaa väitettä oluen terveysvaikutuksista – näin vastaa julkkislääkäri

Mielenkiintoista, aina silloin tällöin putkahtaa esiin erilaisia tutkimuksia erilaisista ruoka- tai juoma-aineista, jotka ovat joko terveellisiä tai vahingollisia. Varmaan joskus on jonkun tutkimuksen mukaan lähdevesikin vaarallista. Eiköhän näihin kaikkiin asioihin päde se, että kaikkia kohtuudella mieltymysten mukaan.
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju