Oluen terveellisyydestä ollaan monta mieltä. Vuoroin sitä ylistetään, vuoroin lytätään. Nyt väitetään, etteivät suomalaiset tunne positiivisia vaikutuksia. Mitä mieltä on lääkäri: Onko niitä?

Panimoliitto kysyi äskettäin suomalaisilta, mitä he tietävät oluen terveysvaikutuksista. Kyselytutkimuksen mukaan terveysvaikutuksia ei tunneta lainkaan. Panimoliitto osaa kertoa, että suomalaiset eivät tiedä oluen hyödyttävän verenkiertoelimistöä eikä ehkäisevän luukatoa.

On ihme että yksinkertaisista aineista,viljamaltaasta ja vedestä, saadaan hiivan avustuksella juoma, joka on niinkin suosittu kuin se on. Eikä sitä tuoteta vain yhtä laatua, vaan monia erilaisia.

Erilaisia ovat myös tutkijoiden mielipiteet oluen terveysvaikutuksista ja -haitoista. Joskus tuntuu, että asiat, toisin sanoen eri lopputulemiin päätyneet tutkimustulokset, eivät riitele keskenään, vaan sen tekevät tutkijat omine intressitaustoineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se mikä on panimoluostarin hartaalle munkille Luojan kallisarvoinen lahja, on pohjolan saarnamiehelle syntiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ET-lehden sivuilta ja television Akuutti-ohjelmasta tuttu omalääkäri Risto Laitila kommentoi Panimoliiton kyselyssään esittämiä väittämiä.

1. Olut sisältää runsaasti useita B-vitamiineja.

 • Viljan jyvissä on runsaasti B-vitamiineja, joista osa selviää oluen panemisen kaikista vaiheista lopputuotteeseen asti.
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli tietää, että teollisessa keskioluessa on desilitraa kohden kuusi mikrogrammaa foolihappoa, oluen B-vitamiineista tärkeintä. Jotta päivittäinen tarve tyydyttyisi, aikuisen miehen olisi nautittava olutta päivän mittaan viisi litraa ja naisen melkein seitsemän litraa. Tämä pätee karkeasti myös muihin B-ryhmän vitamiineihin.

2. Olut vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

 • Näin näyttää olevan. Suoja säilyy jopa 3-4 päiväannoksen kulutukseen asti – yksi annos on yhtä kuin pieni pullo keskiolutta. Johtuuko vaikutus alkoholista? Todennäköisesti suurimmalta osin.
  Ainakin sarjakuvan Wagner lienee tyytyväinen kuullessaan, että kun sioille juotetaan olutta, alkoholitontakin, sepelvaltimoiden rasvakuormituksella aiheutettu tulehdus lievittyy. Tästä voinemme kiittää oluen sisältämiä polyfenoleiksi nimettyjä yhdisteitä. Vaikutus voinee päteä myös ihmisen kohdalla.

3. Olut lisää ”hyvän” HDL-kolesterolin määrää veressä.

 • Vastaus on kyllä. Tämä lienee tärkeimpiä syitä, mikä suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta.

4. Olut ehkäisee luukatoa.

 • Turvallisesti voi sanoa, ettei olut näytä ainakaan haurastuttavan luuta. Koehenkilöitä tämän osoittamiseksi on ollut jo riittävästi. Havainnot oluen hivenaineiden – etenkin piin – ja luukudoksen vahvistumisen suhteesta, ovat mielenkiintoisia. Oluessahan on merkittävä määrä piitä, joka on luuston lujuudelle tärkeä hivenaine. Eräässä tutkimuksessa seurattiin yli 6000 sardinialaista miestä ja naista ja havaittiin, että liikunta, korkeampi koulutusaste ja oluen juominen näyttivät suojaavan osteoporoosilta. Vaikka tiedeyhteisö tuskin on oluen luustoa vahvistavasta vaikutuksesta yksimielinen, väitettä ei voi lonkalta ampua alaskaan. Pii saattaa olla selittävä tekijä, jos yhteys pystytään vahvistamaan.

5. Olut vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen

 • Tätäkään väitettä ei voi noin vain kumota. Jos innostumme liikkumaan riittävästi, syömme terveellisesti Itämeren tai Välimeren ruokavalion hengessä herkutellen, muistaen pähkinät sekä oliivi- tai rypsiöljyn, emmekä kessuttele, tuoppi olutta päivässä voi tuoda siihen vielä lisäpotkun. Tästä on vankalta tuntuvaa tutkimusnäyttöä.

Riston 3 ohjetta nautinnolliseen juomiseen

 • 1. Alkoholin kanssa läträäminen voi, totta kai, viedä turmioon. Jo mainitulla 3–4 päiväannoksen kulutuksella maksa rasittuu ja voi sairastua.
 • 2. Myös riski syöpäsairauksiin lisääntyy kulutuksen kasvaessa. Rintasyöpä, suusyöpä, paksusuolen syöpä. Siinä listaa.
 • 3. Jos haluaa nauttia oluensa taatusti turvallisin mielin ja ottaa siitä samalla irti kaikki terveyshyöty, naisen on syytä tyytyä yhteen ja miehen kahteen annokseen päivässä. Olkoon se sitten sitä parasta laatua.

Lähde: ET-lehden omalääkäri Risto Laitila

Mielenkiintoista, aina silloin tällöin putkahtaa esiin erilaisia tutkimuksia erilaisista ruoka- tai juoma-aineista, jotka ovat joko terveellisiä tai vahingollisia. Varmaan joskus on jonkun tutkimuksen mukaan lähdevesikin vaarallista. Eiköhän näihin kaikkiin asioihin päde se, että kaikkia kohtuudella mieltymysten mukaan.

Onko sen oluen pakko olla alkoholipitoista, eikö alkoholiton aja saman asian ja todennäköisesti ilman niitä seuraamuksia joita alkoholi tuo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla