Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat vuodenvaihteessa. Muutoksista hyötyvät eniten ne, jotka käyttävät paljon lääkkeitä. Tarkista tästä vastaukset yleisimpiin korvauksia koskeiviin kysymyksiin.

1. Mikä on suurin muutos lääkkeiden korvaamisessa?

 Suurin muutos entiseen lääkekorvauskäytäntöön verrattuna on uusi 50 euron omavastuu. Se tarkoittaa, että reseptilääkkeitä ostava maksaa Kela-korvattavat reseptilääkkeensä 50 euroon asti kokonaan itse. Vasta sen jälkeen korvattavasta lääkkeestä saa Kela-korvausta. Viidenkympin omavastuu ei koske alaikäisten reseptilääkkeitä. Uusi alkuomavastuukausi alkaa aina vuoden vaihtuessa.

2. Muuttuvatko korvausluokat?

 Kun Kela-korvattavien reseptilääkkeiden ostot ovat ylittäneet tuon 50 euron alkuomavastuun, Kela alkaa maksaa osan korvattavan lääkkeen hinnasta. Korvattavat lääkkeet on jaettu entisen mallin mukaan kolmeen eri korvausluokkaan.

Alin Kela-korvausluokka on peruskorvausluokka, joka nousee nykyisestä 35 prosentista 40 prosenttiin. Peruskorvattavia lääkkeitä hankkivalle jää siis vähemmän maksettavaa omasta pussistaan kuin viime vuonna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alemman ja ylemmän erityiskorvausluokan korvausprosentit ovat 65 % ja 100 % – eli nämä korvausluokat ja Kelan maksamat osuudet säilyvät toisin sanoen ennallaan. Sadan prosentin erityiskorvausluokan lääkkeestä asiakas maksaa kuitenkin puolitoista euroa enemmän kuin mitä aikaisemmin. Tämä niin sanottu reseptinkirjoitusomavastuu on jatkossa 4,50 euroa lääkkeenostokertaa kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Mitä tapahtuu lääkekatolle, eli lääkekulujen vuosiomavastuulle?

Lääkekulujen vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto laskee hieman aikaisemmasta, joten runsaasti lääkkeitä käyttävä säästää jatkossa lääkekuluissaan.

Vuonna 2016 lääkekatto on 610,37 euroa.

Lääkekattoon lasketaan mukaan alkuomavastuu ja kaikki korvattavista lääkkeistä maksetut, lääkkeenostokohtaiset omavastuut.

Kun lääkekatto on ylittänyt kuluvana vuonna tuon kokonaissumman 610,37 euroa, Kela maksaa apteekkiasiakkaan loppuvuoden reseptilääkkeet. Asiakkaalle jää maksettavaksi vain 2,50 euron omavastuu lääkkeenostokertaa kohden.

4. Tarvitseeko reseptiasiakkaan seurata jollakin tavalla omia lääkeostojaan?

Ei tarvitse. Tieto 50 euron alkuomavastuusta ja lääkekaton kertymisestä sekä täyttymisestä päivittyvät apteekkien ja Kelan tietojärjestelmiin jokaisen reseptilääkkeen ostokerran yhteydessä.

Jos haluat, voit toki seurata lääkekulujasi itsekin Kelan asiointipalvelussa. Kirjaudu palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Palvelun löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi. Myös
apteekkisivuston lääkekorvauslaskurilla pystyt helposti selvittämään lääkkeesi hinnan ja omavastuun sen jälkeen, kun 50 euron alkuomavastuu on tullut täyteen. Löydät laskurin täältä: http://www.apteekki.fi/laakkeiden-hinnat-ja-korvaukset/laakekorvauslasku....

5. Mistä voin kysyä uusista lääkekorvauksista, jos jokin asia niissä mietityttää?

Helpointa on kääntyä oman apteekin puoleen. Farmaseutit ja proviisorit auttavat kaikissa lääkekorvauksiin liittyvissä kysymyksissä. 

 

Lähteet: Apteekkariliitto, Kela.

DaniRa

Ihan mielenkiintoisia uudistuksia. Itse toivoisin kovasti, että tuo lääkkeiden tilaaminen netistä tulisi luontaistuotteiden tapaan helpommaksi. Nykyisin kuitenkin tekniikka mahdollista seurannat ja varmennukset ja kaikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla