Paikalliset estrogeenivalmisteet hoitavat tehokkaasti kuivia, kutisevia ja kirveleviä limakalvoja vaihdevuosissa ja niiden jälkeen. Keräsimme vastaukset kuuteen yleisimmin askarruttavaan kysymykseen estrogeenihoidoista.

1. Miksi tarvitsen estrogeenia?

Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, paksuutta ja verenkiertoa. Kun estrogeenituotanto vaihdevuosissa hiipuu, limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Ne voivat kutista, kirvellä ja aristaa. Virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten riski kasvaa. Limakalvojen hyvä kunto on erityisen tärkeää seksuaaliterveyden kannalta. Jos limakalvot ovat kuivat, seksi ei luista ja yhdyntä aiheuttaa kipua ja jopa vaurioita limakalvoissa.

2. Otanko pillereinä, voiteena vai puikkona?

Tehokkain hoito kuiviin limakalvoihin vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen on paikallishoitona annettava estrogeeni. Sitä saa apteekista puikkoina, -voiteina ja -tabletteina sekä emätinrenkaana. Reseptiä edellyttävää rengasta pidetään emättimessä yhtäjaksoisesti kolme kuukautta, minkä jälkeen sen voi vaihtaa uuteen. Muita valmisteita annostellaan emättimeen yksi puikko, tabletti tai voideannos iltaisin ennen nukkumaanmenoa kahden viikon ajan. Ylläpitohoidoksi riittää esimerkiksi yksi annos kahdesti viikossa.

3. Leviääkö estrogeeni verenkiertoon?

Paikalliset estrogeenivalmisteet sisältävät naishormonia, estradiolia tai estriolia, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja lisää kosteutta. Valmisteiden sisältämä estrogeenimäärä on erittäin pieni. Kun estrogeeniä käytetään paikallisesti annetun ohjeen mukaan, se ei imeydy emättimen limakalvolta verenkiertoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Voiko rintasyövän sairastaminen olla este estrogeenihoidolle?

Paikalliset estrogeenivalmisteet sopivatkin lähes kaikille vaihdevuosi-ikäisille ja iäkkäämmille. Hoidon esteitä voivat olla esimerkiksi allergisuus jollekin valmisteen aineosalle tai tuore rinta- tai kohtusyöpä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Miten pidät limakalvoni kimmoisina?

Vaikka käyttäisi koko kehoon vaikuttavaa hormonikorvaushoitoa, voivat emättimen paikalliset oireet vaivata. Hyvin matalahormoniset hoitomuodot eivät riitä pitämään limakalvojen kuntoa yllä. Silloin tarvitaan hoitoon mukautettua annostelua, jonka lääkäri neuvoo. Myös hormonihoidon lopettamisen jälkeen kannattaa jatkaa kahdesti viikossa annostellulla paikallishoidolla, jotta limakalvot pysyvät terveinä ja kimmoisina.

6. Olenko jo liian vanha estrogeenihoitoa ajatellen?

Jos ei halua kärsiä kuivista limakalvoista ja niiden myötä turhista virtsatie- ja emätintulehduksista tai yhdyntäkivuista, paikallishoitona annettavaa estrogeenia voi käyttää hamaan vanhuuteen saakka tai vaikka koko loppuelämä. Normaalit lääkärikontrollit on kuitenkin syytä muistaa.

Käy lääkärissä

Jos sinulla on oudon väristä tai hajuista valkovuotoa, poikkeavia yhdyntäkipuja, virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämättömiä verisiä vuotoja tai jos itselääkintä ei auta.

Lähde: Näin selviydyt vaihdevuosista, Anna Westerlund & Saana Saarinen, Duodecim Juttuun on haastateltu myös naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusilaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla