Paikalliset estrogeenivalmisteet hoitavat tehokkaasti kuivia, kutisevia ja kirveleviä limakalvoja vaihdevuosissa ja niiden jälkeen. Keräsimme vastaukset kuuteen yleisimmin askarruttavaan kysymykseen estrogeenihoidoista.

1. Miksi tarvitsen estrogeenia?

Estrogeeni ylläpitää emättimen ja ulkosynnyttimien normaalia toimintaa, paksuutta ja verenkiertoa. Kun estrogeenituotanto vaihdevuosissa hiipuu, limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Ne voivat kutista, kirvellä ja aristaa. Virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten riski kasvaa. Limakalvojen hyvä kunto on erityisen tärkeää seksuaaliterveyden kannalta. Jos limakalvot ovat kuivat, seksi ei luista ja yhdyntä aiheuttaa kipua ja jopa vaurioita limakalvoissa.

2. Otanko pillereinä, voiteena vai puikkona?

Tehokkain hoito kuiviin limakalvoihin vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen on paikallishoitona annettava estrogeeni. Sitä saa apteekista puikkoina, -voiteina ja -tabletteina sekä emätinrenkaana. Reseptiä edellyttävää rengasta pidetään emättimessä yhtäjaksoisesti kolme kuukautta, minkä jälkeen sen voi vaihtaa uuteen. Muita valmisteita annostellaan emättimeen yksi puikko, tabletti tai voideannos iltaisin ennen nukkumaanmenoa kahden viikon ajan. Ylläpitohoidoksi riittää esimerkiksi yksi annos kahdesti viikossa.

3. Leviääkö estrogeeni verenkiertoon?

Paikalliset estrogeenivalmisteet sisältävät naishormonia, estradiolia tai estriolia, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja lisää kosteutta. Valmisteiden sisältämä estrogeenimäärä on erittäin pieni. Kun estrogeeniä käytetään paikallisesti annetun ohjeen mukaan, se ei imeydy emättimen limakalvolta verenkiertoon.

4. Voiko rintasyövän sairastaminen olla este estrogeenihoidolle?

Paikalliset estrogeenivalmisteet sopivatkin lähes kaikille vaihdevuosi-ikäisille ja iäkkäämmille. Hoidon esteitä voivat olla esimerkiksi allergisuus jollekin valmisteen aineosalle tai tuore rinta- tai kohtusyöpä.

5. Miten pidät limakalvoni kimmoisina?

Vaikka käyttäisi koko kehoon vaikuttavaa hormonikorvaushoitoa, voivat emättimen paikalliset oireet vaivata. Hyvin matalahormoniset hoitomuodot eivät riitä pitämään limakalvojen kuntoa yllä. Silloin tarvitaan hoitoon mukautettua annostelua, jonka lääkäri neuvoo. Myös hormonihoidon lopettamisen jälkeen kannattaa jatkaa kahdesti viikossa annostellulla paikallishoidolla, jotta limakalvot pysyvät terveinä ja kimmoisina.

6. Olenko jo liian vanha estrogeenihoitoa ajatellen?

Jos ei halua kärsiä kuivista limakalvoista ja niiden myötä turhista virtsatie- ja emätintulehduksista tai yhdyntäkivuista, paikallishoitona annettavaa estrogeenia voi käyttää hamaan vanhuuteen saakka tai vaikka koko loppuelämä. Normaalit lääkärikontrollit on kuitenkin syytä muistaa.

Käy lääkärissä

Jos sinulla on oudon väristä tai hajuista valkovuotoa, poikkeavia yhdyntäkipuja, virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämättömiä verisiä vuotoja tai jos itselääkintä ei auta.

Lähde: Näin selviydyt vaihdevuosista, Anna Westerlund & Saana Saarinen, Duodecim Juttuun on haastateltu myös naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusilaa.

 

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto