En ehkä olisi tässä, jos en liikkuisi näin paljon, toteaa kolmiloikan maailmanennätysmies Aatos Sainio, 90.

Tamperelainen Aatos Sainio jäi monen mieleen Linnan juhlien vastaanotolta, jossa 90-vuotias kolmiloikkaaja kertoi tuoreesta maailmanennätystuloksestaan: 7,10 metriä. Aatos Sainio treenaa edelleen.

– Olen aina ollut liikunnallinen. Ehkä siinä on vetreyteni salaisuus. Mitään suurempia vaivojakaan ei ole ollut. En varmaan olisi tässä, jos en olisi liikkunut aina aktiivisesti.

"Umpisuoli on leikattu, mutta muita vaivoja ei ole ollut".

Aatos Sainio käy treenaamassa kolmiloikkaa halliolosuhteissa ympäri vuoden, nyt kaksi kertaa viikossa. Sen lisäksi mies kertoo lenkkeilevänsä, pyöräilevänsä ja venyttelevänsä päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joka aamu venyttelen. Kyllä se tahtoo olla niin, että jos television eteen jää istumaan liian pitkäksi aikaa, alkaa kangistua ja hapertua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolesterolit kohdallaan

Ruokavalio urheilevalla Sainiolla on salliva.

– Minusta nämä ruokakotkotukset ovat turhanpäiväisiä. Yksi ei syö leipää ja toinen ei syö maitoa. Minä syön leipää joka aamu, lisäksi kahvin ja kaurapuuron. Päivällä syödään sitten rouvan laittamia pöperöitä, mitä milloinkin. Mutta olennaista on se ruis. En minä mitään pullaleipiä syö.

Kolesteroliarvot ovat hyvät, kertoo Sainio.

– Käytän kolesterolia alentavia tuotteita ja pehmeitä rasvoja. Sen verran kyllä tarkkailen ruokavaliotani. Kovaa rasvaa ei meillä ruokapöydässä ole.

Lapset liikkumaan sieltä!

Aatos Sainio on sitä mieltä, että liikunallisuuden on hyvä kuulua elämään pienestä pitäen, jos mielii pitkäikäistä elämää. Eläkepäivien jälkeen voi kyllä aloittaa liikunnan ja varmasti siitä hyötyäkin on mutta:

– Tämä meidän sukupolvemme on tottunut taittamaan etäisyyksiä kävellen, hiihtäen ja pyöräillen. Ihan sujuvasti minäkin aina pyöräilin töihin sellaiset reilut 10 kilometriä joka päivä, kesät talvet. Nykyään lapset istuvat kännyköiden äärellä. Sormet kyllä pelaa, mutta muuten ollaa kuin patsaita, Sainio toruu.

– Kun kännykät tulivat, ihmiset lakkasivat ylittämästä etäisyyksiä. Ei enää lähdetä hoitamaan asioita kävellen tai katsomaan pyörällä, onko joku paikka auki tai ystävä kotona. Ei tarvitse liikahtaa. Hyötyliikunta, jokapäivinen aktiivisuus, on minusta kaikille tärkeää. Huippu-urheilijaksi ei tarvitse ryhtyä.

Sinustakin liikkuja? Kattava vinkkipaketti täällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla