Elinluovutuskortti löytyy yhä liian harvalta, vaikka siirtoelimille olisi Suomessa kysyntää isompi tarve.

1. Kuka saa siirtoelimen?

Elinsiirtoon ryhdytään, kun korvaavaa hoitoa ei ole tiedossa ja ilman siirtoelintä potilas pian menehtyisi. Munuaissiirto vapauttaa potilaan dialyysihoidosta ja parantaa elämänlaatua. Ikä sinänsä ei ratkaise, kuka saa siirtoelimen. Ikääntyessä tulee kuitenkin muita sairauksia, jotka voivat olla este elinsiirrolle. Siirtoelimen saajan on käytettävä lopun ikää hyljinnänestolääkitystä.

2. Saavatko kaikki siirtoelintä tarvitsevat sellaisen?

Siirtoelimistä on jatkuva pula ja useita elinsiirtoa odottavia potilaita menehtyy jonoihin. Viime vuonna  munuaissiirteen sai ennätykselliset 240 potilasta. Munuaissiirtoa odottaa jatkuvasti lähes 400 potilasta. Muita elimiä, eli maksaa, sydäntä, keuhkoja, haimaa ja ohutsuolta odottaa kutakin 1-20 henkilöä.

3. Mistä siirtoelimiä saadaan?

Siirtoelimet saadaan aivokuolleilta, äkkikuoleman kohdanneilta vainajilta, tavallisimmin aivoverenvuoto-, liikennetapaturma- sekä kaatumistapaturmien uhreilta. Lähtökohta on, että luovutettava elin on terve. Pahanlaatuiset kasvaimet tai infektiot ovat este elinten irrotukselle. Sen sijaan iäkkäämmänkin aivokuolleen elimiä voidaan siirtää: vanhimmat luovuttajat ovat olleet yli 70-vuotiaita. Munuaisen luovuttaja voi sen sijaan olla eläväkin. Hän voi luovuttaa toisen munuaisensa esimerkiksi sukulaiselleen, jos lääketieteelliset ehdot täyttävät.

4. Kuinka monta elinluovuttajaa Suomessa vuosittain on?

Viime vuonna elimiä irrotettiin 120 aivokuolleelta. Yksi luovuttaja luovuttaa keskimäärin kolme elintä. Aivokuolleiden luovuttajien keski-ikä oli viime vuonna 54 vuotta; ikähaarukka 3-76 vuotta.

5. Mitä elimiä voidaan siirtää aivokuolleelta elävälle potilaalle?

Munuaisia, maksoja, sydämiä, keuhkoja, haimoja ja ohutsuolta. Niiden lisäksi tehdään erilaisia kudossiirteitä, kuten silmien sarveiskalvojen siirteitä.

6. Voiko aivokuolleelta irrottaa siirtoelimiä ilman elinluovutuskorttia tai omaisen lupaa?

Lain mukaan kyllä. Elinluovutuskortti kuitenkin nopeuttaa prosessia. Jos aivokuolleelta löytyy vaikkapa lompakostaan tällainen kortti, se osoittaa, että henkilö on eläessään ilmaissut haluavansa kuolemansa jälkeen antaa elimensä uusiokäyttöön. Ellei elinluovutuskorttia ole, omaisilta tiedustellaan, oliko vainajalla tietty kanta elinluovutukseen. Jos ei, vainajan oletetaan hyväksyvän elintensä luovutuksen. Hoitohenkilökunta keskustelee aina elinten irrottamisesta vainajan omaisten kanssa ja perustelee, miksi irrotukselle on tarve.

7. Mistä elinluovutuskortteja saa?

Valmiiksi painettuja kortteja saa muun muassa apteekeista, terveyskeskuksista sekä Munuais- ja Maksaliitosta. Kortin ei kuitenkaan tarvitse olla tällainen virallinen versio. Lompakossansa voi säilyttää vaikkapa lappusta, jossa kertoo, että allekirjoittaneen elimiä saa kuoleman jälkeen käyttää elävien tarpeisiin. Vastaavasti voi myös ilmaista, ettei sitä halua.

8. Miksi siirtoelimistä on niin kova pula?

Muun muassa siksi, että sopivia elinluovuttajia ei ole riittävästi. Aivokuolleen henkilön aivotoiminnat ovat peruuttamattomasti tuhoutuneet ja elimistön verenkierto toimii sen jälkeen rajallisen ajan, muutamasta tunnista reiluun vuorokauteen. Tänä aikana elimet pitää irrottaa. Tämä aikaikkuna on lyhyt, ja sen vuoksi sopivia elinten luovuttajia ei aina ehditä tunnistaa.

Asiantuntijana professori, ylilääkäri Helena Isoniemi, HUS

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.