Lapsi oppii nopeasti uusia asioita, mutta uhohtaa usein tapahtumat. Miksi vanhetessa käy toisin päin - muistoja kertyy, mutta oppiminen hidastuu?

Pienen lapsen muisti on ihmeellinen. Jo parivuotias kykenee lurittelemaan ulkoa runoja, kirjoja, lauluja ja hokemia. Lapsi oppii nopeasti uusia asioita, mutta amaan aikaan hänen muistinsa on lyhyt: ihmiset ja kasvot unohtuvat nopeasti. Vanhetessa asia muuttuu toisin päin: muistoja kertyy melkoisesti, mutta uuden oppiminen hidastuu.

Syy löytyy aivosoluista. Ensimmäisten elinvuosien aikana solut syntyvät, kehittyvät ja uudistuvat vauhdilla. Iän myötä solut puolestaan rapistuvat. Ruotsalaistutkijat ovat havainneet, että esimerkiksi liikuntaa lisäämällä solujen rappeutumista voidaan ehkäistä ja uuden oppimista tehostaa myös aikuisena.

Miksi en muista nimiä?

Miksi nimien tai numeroiden muistaminen vaikeutuu vanhetessa?
Nimimuisti alkaa huonontua neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Päässämme on muistivarasto, jossa kaikki on tallella.

Samaan tapaan kuin tietokoneen kovalevy alkaa ajan mittaan täyttyä, myös aivojemme levyltä on iän myötä yhä vaikeampi hakea esille haluamaansa. Muistijälkiä on karttunut liian paljon: nimiä, paikkoja, vuosikuluja, pin-koodeja, puk-koodeja, salasanoja. Jo määrä saattaa lamaannuttaa.

Lähde: Modern Psykologi -lehti ja ET-lehden arkisto.

Lisää ajakohtaista tietoa muistista ja muistamisesta löydät säännöllisesti päivittyvästä teemapaketistamme

Muistiin keskittyy myös 31.10. ilmestyvä ET Terveyden Muisti kuntoon -teemalehti.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: