Kyhmy rinnassa, jatkuva väsymys, kipua kainalossa. Onko tämä nyt syöpää? Tarkista tästä, pelkäätkö turhaan.

1. Väsyttää koko ajan

Usein väsymys on merkki jostain muusta kuin syövästä. Hyvä esimerkki selvittelyä vaativasta väsymyksestä on, jos väsymykseen liittyy anemisoitumista eli hemoglobiinin laskua alle viitearvojen.

Anemia nimittäin aiheuttaa väsymystä. Joskus anemian taustalta löytyy suolistosyöpä tai vatsasyöpä. Näihin syöpiin sairastuneet saattavat olla sellaisia potilaita, jotka voivat tulla alun perin väsymyksen takia lääkäriin. Toki, jos syöpä on ehtinyt jo levitä laajemmalle ja lähettää etäpesäkkeitä, potilaat sanovat olevansa hirvittävän väsyneitä.

Harvemmiten väsymys on esimerkiksi rinta- tai imusolmukesyövän ensimmäinen oire – yksittäisissä tapauksissa silti niinkin. Väsymys voi johtua siitä, että syöpään liittyy elimistössä tulehdusreaktio ja olo tuntuu flunssaiselta ja lämpöilevältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmiten syöpäpotilas ei taudin alkuvaiheessa ja sen diagnosointihetkellä ole siis väsynyt. Väsymys ei toisin sanoen ole syövän tavallinen merkki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Epämääräisiä kipuja

Joskus kipu saattaa olla syövän oire. Tyypillisimmillään syöpäpotilas on kivulias, kun syöpä on ehtinyt levitä luustoon. Tällaisia luustoetäpesäkkeitä on monissakin syövissä, tavallisimmin ärkäköissä eturauhassyövissä, rintasyövässä ja keuhkosyövässä. Niissä kipu on usein levinneen syövän ensimmäinen oire.

Kipuja aiheuttaa herkästi myös mahasyöpä. Kipua tuntuu usein sappiteissä, haiman alueella ja mahalaukussa, ja kipu on kouristuksenomaista. Potilas laihtuu.

Sen sijaan rinnoissa tuntuva kipu on 90-prosenttisesti aina hyvänlaatuista. Kipuilua voi aiheuttaa vaikkapa kysta tai muu hyvänlaatuinen rintakasvannainen. Toisaalta yhdeksän kymmenestä rintasyövästä on kivuttomia. Joskus harvoin pistely ja kihelmöinti rinnassa on ensimmäinen merkki alkavasta rintasyövästä.

Aivokasvaimissa kipu on hyvin yleinen ensioire. Päänsärky johtuu siitä, että kallonsisäinen paine nousee.

Päänsärky on aivokasvaimissa pysyvää – siinä, missä esimerkiksi migreenikohtaus menee ohi. Aivosyöpiin liittyvä kipu voi tosin aaltoilla ja olla aamuisin pahempaa kuin illalla, mutta se ei poistu.

Kipu myös tuppaa kasvaimen edetessä pahenemaan. Usein aivokasvainten kipuoireisiin liittyy muitakin oireita, kuten tasapaino-, näkö- tai käyttäytymisen häiriöitä.

Lue lisää: Kipu - mitä se on ja mistä se johtuu?

3. Vatsa on jatkuvasti löysällä

Valitettavasti tämä on tyypillinen suolistosyövän oire. Useimmiten ripuli tai ummetus liittyvät suolistosyöpiin, tyypillisimmillään paksusuolensyöpään. Silti on muistettava, että suurin osa ummetuksesta ja ripulista johtuu aivan muista –vaarattomammista– syistä kuin syövästä.

Hälytyskellojen on syytä soida, jos vatsan ja suoliston toiminta muuttuu oudoksi tai tätä iäkkäämpänä, jos ulosteen mukana tulee verta tai jos ulosteen väri muuttuu mustaksi.

Vanha ohje siitä, että vain tumma ja maksoittuneen värinen veri on merkki syövästä, kannattaa unohtaa. Helakanpunainen veri voi olla suolistosyövän merkki, sillä veren väri ulosteessa riippuu siitä, missä päin suolistoa kasvain sijaitsee.

Kannattaa siis lähteä lääkäriin, jos ulosteessa on toistuvasti verta. Verentulon syy on aina hyvä selvittää. 

Lue lisää: Nämä vatsaoireet ovat aina vakavia!

4. Rinnassa on kyhmy

Tämä ei aina ole merkki rintasyövästä. Rinnoissa on paljon hyvänlaatuisia kyhmyjä. Siellä voi olla nesterakkuloita eli kystia ja muita hyvänlaatuisia kasvannaisia.

Monilla naisilla on hyvin kyhmyiset eli mastopaattiset rinnat. Sen sijaan, jos rintaan tulee uusi kyhmymuutos, jonka huomaa itse tunnustelemalla, on syytä hakeutua tutkimuksiin. 

Syöpäkyhmy on usein kova, hernemäinen, pyöreä tai epätarkkarajainen ja se tuntuu tunnustellessa kudokseen kiinnittyneeltä, jos se saa kasvaa rauhassa.

Oudot kyhmyt rinnassa pitää silti aina tutkituttaa. Samoin on laita kainalossa tuntuvien kyhmyjen, sillä rintasyöpä voi lähettää jo varhaisessa vaiheessa etäpesäkkeen kainaloon.

Lue lisää: Mitä kuuluu syöpään sairastuneelle Kyra Kyrklundille?

 Kysymyksiin vastasi Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla