Kyhmy rinnassa, jatkuva väsymys, kipua kainalossa. Onko tämä nyt syöpää? Tarkista tästä, pelkäätkö turhaan.

1. Väsyttää koko ajan

Usein väsymys on merkki jostain muusta kuin syövästä. Hyvä esimerkki selvittelyä vaativasta väsymyksestä on, jos väsymykseen liittyy anemisoitumista eli hemoglobiinin laskua alle viitearvojen.

Anemia nimittäin aiheuttaa väsymystä. Joskus anemian taustalta löytyy suolistosyöpä tai vatsasyöpä. Näihin syöpiin sairastuneet saattavat olla sellaisia potilaita, jotka voivat tulla alun perin väsymyksen takia lääkäriin. Toki, jos syöpä on ehtinyt jo levitä laajemmalle ja lähettää etäpesäkkeitä, potilaat sanovat olevansa hirvittävän väsyneitä.

Harvemmiten väsymys on esimerkiksi rinta- tai imusolmukesyövän ensimmäinen oire – yksittäisissä tapauksissa silti niinkin. Väsymys voi johtua siitä, että syöpään liittyy elimistössä tulehdusreaktio ja olo tuntuu flunssaiselta ja lämpöilevältä.

Useimmiten syöpäpotilas ei taudin alkuvaiheessa ja sen diagnosointihetkellä ole siis väsynyt. Väsymys ei toisin sanoen ole syövän tavallinen merkki.

2. Epämääräisiä kipuja

Joskus kipu saattaa olla syövän oire. Tyypillisimmillään syöpäpotilas on kivulias, kun syöpä on ehtinyt levitä luustoon. Tällaisia luustoetäpesäkkeitä on monissakin syövissä, tavallisimmin ärkäköissä eturauhassyövissä, rintasyövässä ja keuhkosyövässä. Niissä kipu on usein levinneen syövän ensimmäinen oire.

Kipuja aiheuttaa herkästi myös mahasyöpä. Kipua tuntuu usein sappiteissä, haiman alueella ja mahalaukussa, ja kipu on kouristuksenomaista. Potilas laihtuu.

Sen sijaan rinnoissa tuntuva kipu on 90-prosenttisesti aina hyvänlaatuista. Kipuilua voi aiheuttaa vaikkapa kysta tai muu hyvänlaatuinen rintakasvannainen. Toisaalta yhdeksän kymmenestä rintasyövästä on kivuttomia. Joskus harvoin pistely ja kihelmöinti rinnassa on ensimmäinen merkki alkavasta rintasyövästä.

Aivokasvaimissa kipu on hyvin yleinen ensioire. Päänsärky johtuu siitä, että kallonsisäinen paine nousee.

Päänsärky on aivokasvaimissa pysyvää – siinä, missä esimerkiksi migreenikohtaus menee ohi. Aivosyöpiin liittyvä kipu voi tosin aaltoilla ja olla aamuisin pahempaa kuin illalla, mutta se ei poistu.

Kipu myös tuppaa kasvaimen edetessä pahenemaan. Usein aivokasvainten kipuoireisiin liittyy muitakin oireita, kuten tasapaino-, näkö- tai käyttäytymisen häiriöitä.

Lue lisää: Kipu - mitä se on ja mistä se johtuu?

3. Vatsa on jatkuvasti löysällä

Valitettavasti tämä on tyypillinen suolistosyövän oire. Useimmiten ripuli tai ummetus liittyvät suolistosyöpiin, tyypillisimmillään paksusuolensyöpään. Silti on muistettava, että suurin osa ummetuksesta ja ripulista johtuu aivan muista –vaarattomammista– syistä kuin syövästä.

Hälytyskellojen on syytä soida, jos vatsan ja suoliston toiminta muuttuu oudoksi tai tätä iäkkäämpänä, jos ulosteen mukana tulee verta tai jos ulosteen väri muuttuu mustaksi.

Vanha ohje siitä, että vain tumma ja maksoittuneen värinen veri on merkki syövästä, kannattaa unohtaa. Helakanpunainen veri voi olla suolistosyövän merkki, sillä veren väri ulosteessa riippuu siitä, missä päin suolistoa kasvain sijaitsee.

Kannattaa siis lähteä lääkäriin, jos ulosteessa on toistuvasti verta. Verentulon syy on aina hyvä selvittää. 

Lue lisää: Nämä vatsaoireet ovat aina vakavia!

4. Rinnassa on kyhmy

Tämä ei aina ole merkki rintasyövästä. Rinnoissa on paljon hyvänlaatuisia kyhmyjä. Siellä voi olla nesterakkuloita eli kystia ja muita hyvänlaatuisia kasvannaisia.

Monilla naisilla on hyvin kyhmyiset eli mastopaattiset rinnat. Sen sijaan, jos rintaan tulee uusi kyhmymuutos, jonka huomaa itse tunnustelemalla, on syytä hakeutua tutkimuksiin. 

Syöpäkyhmy on usein kova, hernemäinen, pyöreä tai epätarkkarajainen ja se tuntuu tunnustellessa kudokseen kiinnittyneeltä, jos se saa kasvaa rauhassa.

Oudot kyhmyt rinnassa pitää silti aina tutkituttaa. Samoin on laita kainalossa tuntuvien kyhmyjen, sillä rintasyöpä voi lähettää jo varhaisessa vaiheessa etäpesäkkeen kainaloon.

Lue lisää: Mitä kuuluu syöpään sairastuneelle Kyra Kyrklundille?

 Kysymyksiin vastasi Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

 

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju