Aurinko paistaa ja lenkkipolut kutsuvat. Liikunta alentaa verensokeria, joten miten diabeetikko pärjää pitkäkestoisessa rasituksessa?

− Diabetesta on monenlaista ja siksi hoito on yksilöllistä, kertoo ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Diabetesliitosta.

Lähtökohta kuitenkin on, että liikunta on kaikille diabetesta sairastaville suositeltavaa − hoitomuodosta ja diabetestyypistä riippumatta.

− Enemmistö sairastaa tableteilla hoidettavaa kakkostyypin diabetesta. Heille valitaan ensisijaisesti lääkkeitä, jotka eivät vie verensokeria liian alas liikunnassakaan.

Näin vältät kakkostyypin diabetesta

Jotkin tabletit voivat kuitenkin niin tehdä. Tällöin henkilöä opetetaan vähentämään lääkitystä ja/tai nauttimaan esimerkiksi hedelmän ennen liikuntaa.

− Suomessa on myös noin 50 000 ykköstyypin diabetesta sairastavaa, jotka käyttävät insuliinia, ja noin 70 000 insuliinia käyttävää kakkostyypin diabeetikkoa. Lääkehoidon, insuliinin ja verensokerin lisäksi erityistä huomiota pidempään sairastaneiden ja ikäihmisten kohdalla  täytyy kiinnittää sydämen ja jalkojen tilanteeseen.

Jalkojen terveys on oleellista.

Kysymys kuuluu, ovatko jalat terveet vai onko niissä hermo- tai verenkiertovaurioita, jotka vaikuttavat sekä liikuntalajin valintaan että riskeihin.

− Sopivat jalkineet liikkuessa ovat tosi tärkeät, samoin jalkojen kunnon tarkkailu, Ilanne-Parikka korostaa.

Seuraavassa Ilanne-Parikka vastaa kysymyksiin insuliinihoitoa tarvitsevan näkökulmasta:

Onko maraton riski insuliinihoitoa käyttävälle?

− Kestävyyslajien harrastajat ovat yleensä harjaantuneita liikkujia. He ovat oppineet säätämään sekä hiilihydraattitankkauksen että insuliinivähennykset.  Toisin sanoen, hyvin suunniteltuna pitkällekään lenkille ei ole estettä. Verensokeria jatkuvasti mittaava sensori on pitkäkestoisessa liikunnassa hyödyllinen.

Miten nopeasti verensokeri laskee liikunnan aikana?

− Verensokerin muutos riippuu edeltävän syömisen ja insuliinin määrästä ja ajoituksesta sekä liikunnan intensiteetistä ja laadusta. Ratkaisevaa on myös henkilön kunto ja harjaantuneisuus lajiin sekä se, miten tankataan liikunnan aikana. Verensokeri voi laskea liikunnan aikana, heti sen jälkeen tai myöhemmin eli usein seuraavana yönä.

− Sen sijaan intervalliliikunnassa ja adrenaliinia lisäävissä peleissä ja kilpailuissa verensokeri voi nousta liikunnan aikana ja heti sen jälkeen, mutta laskea liian alas tunteja liikunnan jälkeen.

Miten diabeetikon pitäisi tehdä ennen suoritusta, sen aikana ja sen jälkeen?

− Suunnitellussa liikunnassa voidaan vähentää liikunnan aikana vaikuttavaa insuliiniannosta. Verensokerin mittaus ja tankkaus tehdään tarpeen mukaan. Jos suoritusta ei ole etukäteen suunniteltu, mitataan ja tankataan hiilihydraatteja ennen liikuntaa. Esimerkiksi banaani (= 20 g hiilihydraattia) on erinomainen tankkaus ennen liikuntaa.

Blogi Tietyssä iässä: diabetes, mikä helpotus

− Suorituksen aikana, riippuen sen intensiteetistä ja kestosta ja onko insuliinia vähennetty, tankataan (kivennäis)vettä ja hiilihydraatteja 20−50 grammaa tunnissa. Esimerkiksi laimentamalla kivennäisvettä yhden suhde yhteen tuoremehulla saadaan juoma, jossa on viisi grammaa sokeria desilitrassa. Puolesta litrasta saa siten 25 grammaa hiilihydraattia.

Suorituksen jälkeen seurataan verensokeria

− Suorituksen jälkeen seurataan verensokeria tarpeen mukaan hieman tavanomaista enemmän, ja tarvittaessa tehdään palauttava tankkaus. Samoin tarvittaessa seuraavaa yötä vasten pistettävää perusinsuliinia vähennetään esimerkiksi 20 prosenttia.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos aloittaa uuden lajin?

− Kannattaa seurata verensokeria tavallista tarkemmin ja pitää harjoittelu-, verensokeri- ja tankkauspäiväkirjaa, johon merkitään myös insuliiniannokset. Näin voi itse opetella, miten kannattaa toimia.

Onko lajeja, joita tulisi välttää?

− Ei yleensä, mutta diabeteksen lisäsairaudet voivat vaikuttaa asiaan. Jos on sairastanut pidempään tai on jo ikää, kannattaa käydä kuntotestissä tai rasituskokeessa. Niiden perusteella voidaan turvallisesti määrittää sopiva liikuntamuoto ja tehdä liikuntasuunnitelma.

Taustaa: Diabeetikko voi herkutella

Sopiiko esimerkiksi avantouinti diabeetikolle?

− Pääsääntöisesti sopii, ellei jalkojen verenkierrossa tai tunnossa ole todettu merkittävää heikentymistä. Paljain jaloin ei saa mennä, vaan pitää olla jalkineet.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.