Diabetesta sairastaa nyt puoli miljoonaa suomalaista, mutta määrä kasvaa koko ajan. Puolet tyypin 2 diabetespotilaista ei edes tiedä, että he sairastavat tautia.

Hoitamattomana kakkostyypin diabetes on vakava tauti ja se heikentää elämänlaatua sekä lisää samankaltaisten liitäntäsairauksien riskiä. Näitä ovat esimerkiksi aivo- ja sydäninfarktit, munuaisten toiminnan lamaantuminen ja näön menetykset.

− Tyypin 2 diabetes ei välttämättä tunnu miltään, ja oireet voivat lisääntyä huomaamatta. Esimerkiksi lisääntynyt epämääräinen väsymys, särky ja näön heikkeneminen ovat merkkejä, jolloin kannattaa selvittää onko kyse diabeteksesta, etenkin jos diabetesta esiintyy suvussa, työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Diabeteksen Käypä Hoito -suositus ei toteudu Suomessa, moittii Terveystalo. Potilaan näkökulmasta diabeteksen hoito on usein hajallaan ja potilas jää hoitonsa kanssa helposti ilman tukea, Metsäniemi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveystalo arvioi, että diabetes on Suomen rivakammin yleistyvä sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se ennustaa, että sairastavien määrä kaksinkertaistuu ja joka viides suomalainen sairastaa diabetesta kymmenen vuoden päästä. Se tarkoittaa peräti miljoonaa diabetespotilasta Suomessa vuonna 2025. Tähän kuuluvat niin tyypin 1 kuin 2 diabetesta sairastavat. Nyt heitä ja diagnosoimattomia tyypin 2 diabetekseen sairastuneita on Suomessa noin 500 000.

Lue myös:


Jättimäiset kulut

Taudista syntyy yhteiskunnalle suuri lasku. Terveystalon mukaan diabeteksen hoito leikkaa jo noin 15 prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista.

Diabeteksen hoito ilman lisäsairauksia maksaa vuodessa noin 1 300 euroa henkilöltä. Lisäsairaudet kasvattavat kulut moninkertaisiksi, peräti 5700 euron vuosilaskuun, yhtiö kertoo laskelmissaan.

Lisäksi diabetespotilaat tuovat työnantajalleen paljon maksettavaa: Huonossa hoitotasapainossa olevalla diabetesta sairastavalla työntekijällä voi vuosittain olla jopa kymmenen sairauslomapäivää enemmän kuin hyvässä hoitotasapainossa olevalla.

Suuri osa diabeteksen aiheuttamista kuluista olisi kuitenkin vältettävissä, jos riskiryhmään kuuluvat pystyttäisiin tunnistamaan hyvissä ajoin ja sairastuneet diagnosoimaan varhain, uskoo Terveystalo.

Maailman diabetespäivää vietetään 14.11. Silloin usealla paikkakunnalla järjestetään yleisötapahtumia, joissa on tarjolla tietoa diabeteksen hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Tapahtumissa on mahdollisuus maksuttomaan verensokerimittaukseen ja muun muassa keskusteluun asiantuntijoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla