Yhä useampi suomalainen menee lääkärille valmis diagnoosi kourassaan: Google sen tiesi. Mutta mitä siitä sitten seuraa?

Yleislääketieteen erikoislääkäri ja Terveystalon ylilääkäri Jaakko Halonen sanoo, että on toki hyvä, että ihmiset ovat kiinnostuneita omasta terveydestään ja hakevat siitä tietoa. Mutta jos epäilee olevansa sairas ja yrittää etsiä netin syövereistä diagnoosia, siinä saattaa joutua hukkaan.

– Netissä on niin valtavasti tietoa, että sen seasta on hyvin vaikea löytää laadukasta ja relevanttia terveystietoa, ylilääkäri Jaakko Halonen kertoo.

Lisäksi erityisesti keskustelupalstojen ”asiantuntemus” saattaa viedä väärille urille ja huolestuttaa aivan turhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun ihminen huolestuu voimakkaasti, hänen kykynsä ajatella asiaa järkiperäisesti heikkenee. Tämä puolestaan saattaa tehdä vastaanottotilanteesta hankalan. Jos lääkäri toteaakin, että kyseessä on niin sanottu tavanomainen oire, joka on hyvänlaatuinen ja paranee itsekseen, potilas ei välttämättä otakaan tätä tietoa vastaan, koska hän on niin voimakkaasti pelkonsa vallassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin työhön kuuluu saada potilas vakuutettua asiasta.

– Aina potilas ei kuitenkaan rauhoitu, ennen kuin lääkäri määrää kokeita, jotka ovat siinä tilanteessa diagnoosin kannalta aivan turhia, Jaakko Halonen sanoo.

Etlehti.fi julkaisee joka päivä laadukasta terveystietoa. Lue lisää täällä.

Joskus diagnoosi viivästyy

Toisinaan, harvemmin kyllä, potilas voi kieltää sairauden mahdollisuuden ja etsiä verkosta oireilleen sellaisen selityksen, ettei kyse ole mistään vakavasta. Hän ei lähde lääkäriin, vaikka oireet sitä edellyttäisivät, ja diagnoosi ja hoito viivästyvät.

Entä osuuko potilaan Google-diagnoosi joskus oikeaankin?

– Kyllä niinkin tietysti käy. Ihmiset ovat fiksuja, ja selkeissä sairauksissa maallikkokin pääsee oikeaan diagnoosiin. Ja toisinaan näin voi käydä myös pientä salapoliisintyötä vaativissa diagnooseissa, Jaakko Halonen myöntää.

Lääkärillä on kuitenkin koulutuksensa vuoksi enemmän tietoa ja kokemusta sairauksista ja niiden hoidosta, joten vaikka potilas joskus olisikin osunut oikeaan, niin ei välttämättä käy joka kerta.

Terveyskirjastosta luotettavaa tietoa

Mistä potilas saa verkossa luotettavaa tietoa?

– Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämä terveyskirjasto.fi on kattava ja laadultaan erinomainen sivusto. Asiat on esitetty käytännönläheisesti ja siellä on tietoa potilaan tarpeisiin riittävästi.

Mielestäni fiksu ihminen omaa sen verran lähdekritiikkiä, että pystyy erottamaan faktan fiktiosta. Lääkäreitä taitaa eniten harmittaa oman auktoriteettiaseman väheneminen ja se, että yhä useampi on valmis elämäntavoillaan vaikuttamaan omaan terveyteensä. Terveystietoinen potilas kun ei ole enää passiivinen ja nöyrä pillerinpopsija eikä korruptoituneen lääketeollisuuden orja. Lääketeollisuuden ympärillä pyörii miljardiluokan bisnes, joiden hyväveliverkostossa on tehokkaita lobbareita, jotka leimaavat toisinajattelijat milloin uskonlahkoksi, milloin salaliittoteorioita viljeleväksi hörhöiksi. Mielestäni se on ihmisten aliarvioimista. Ihmiset eivät ole hölmöjä, jos ajattelevat joskus myös omilla aivoillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla