Suomalaisten terveyden myönteiset muutokset näkyvät selkeimmin varttuneissa ikäluokissa, mutta aika tulee aina vastaan.

Terveyttä edistaviä ja sairauksia ehkäisevää tutkimusta tukeva Juho Vainion säätiö myönsi tutkimusprofessori Seppo Koskiselle tunnustuspalkinnon elämäntyöstä.

Koskinen on tutkinut suomalaisten terveyttä ja toimintakykyä sekä niiden väestöryhmittäisiä eroja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

Koskisen mukaan suomalaisten terveys ja toimintakyky ovat monella alueella parantuneet, mutta isoja huolenaiheita löytyy edelleen.

– Keskeisistä kansanterveysongelmista diabetes ja tuki- ja liikuntaelimien ongelmat ovat yleistymässä, Koskinen kertoi juhlapuheessaan.

Sepelvaltimotautia sairastaa joka kolmas 75 vuotta täyttänyt mies ja joka neljäs samanikäinen nainen. Myös työuupumus ja iensairaudet ovat lisääntyneet.

Elintavoissakin olisi korjaamista. Miehet ovat vähentäneet liikkumista vapaa-ajalla ja naiset työmatkoilla. Keski-ikäisten ja iäkkäiden naisten alkoholinkäyttö on lisääntynyt.

Väestö ikääntyy vauhdilla

– Vaikka kansanterveyden myönteiset muutokset näkyvät selkeimmin varttuneissa ikäluokissa, sairaiden ja toimintarajoitteisten määrä kasvaa lähivuosina, koska väestö ikääntyy voimakkaasti.

80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu kahdessa vuosikymmenessä. 90 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa vielä nopeammin.

Tästä päästäänkin ongelman ja sen ratkaisukeinojen ytimeen, terveyden eriarvoisuuteen, joka ei Koskisen mukaan näytä vähentyneen.

Koulutus- ja tuloryhmien väliset terveyserot ovat suuria, ja kuolleisuuserot ovat jopa kasvanenet.

– Hoidon- ja hoivantarpeen väistämätöntä kasvua tulevina vuosina voidaankin olennaisesti vähentää kohentamalla huono-osaisimpien väestöryhmien elinoloja ja elintapoja.

Kolme kovaa ohjetta – näin ehkäiset ennenaikaisen kuoleman

  • 1 Terveet elintavat. Niitä noudattamalla olisi Koskisen mukaan estettävissä ainakin 80 prosenttia selpelvaltimotauti- ja yli 90 prosenttia kakkostyypin diabetestapauksista.
  • 2 Liikkuminen ja terveellinen ruoka. Näillä eväillä olisi mahdollista ehkäistä noin kolmasosa syöpätapauksista.
  • 3 Huono-osaisten tukeminen. Heidän elin- ja työoloja kohentamalla voidaan vähentää monia terveyden ja toimintakyvyn ongelmia.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: