Suomessa on tälläkin hetkellä tuhansia home- ja kosteusvaurioiden sairastuttamia ihmisiä, joita ei oteta vakavasti.

Kosteus- ja homevaurioista oireilevan potilaan hoidosta ollaan valmistelemassa Käypä hoito -suositusta. Suosituksen pitäisi valmistua 2016.

– Aiheesta on suuri tiedonpuute terveydenhuollossa, ja lisäksi toimintaohjeet ovat puutteellisia, sanoo Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen.

Hoitosuosituksella pyritään prantamaan kosteus- ja homevaurioista oireilevien potilaiden tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta.

Käypä hoito -työryhmässä on mukana yleislääketieteen, työterveyshuiollon, keuhkosairauksien, allergologian ja lastentautien asiantuntijoita.

- Hoitosuosituksia laaditaan tutkimusnäytön perusteella. On myös tunnistettava, miltä osa-alueilta on liian puutteellisesti näyttöä.

Tällä hetkellä lääkärit ovat eri mieltä ja kiistelevät siitä, mikä on oikea tapa tutkia ja hoitaa. Ja rankoista oireista kärsivät ihmiset eivät aina saa lääkäreiltä ymmärrystä.

Lue lisää: Näin salakavalasti huono sisäilma sairastuttaa - kuulutko sinä heihin?

Vierailija

Hometalon sairastuttamat saamassa oman käypä hoito -suosituksen

Sairastuneena odotan paljon tältä Käypä hoito-suositukselta, koska se tulee määrittelemään meidän tutkimuksen/hoidon asiaan perehtyneillä lääkäreillä ja esim. sosiaaliturvan, jota meillä ei ole, pitkäksi aikaa. Perustettavat sisäilmapoliklinikat olisivat todella tarpeellisia. Olemme kasvava ihmisryhmä ja nyt lapsina olevien kohtalo aikuisena saa tuntemaan voimakasta surua heidän puolestaan. Mitä voivat jo lapsena sairastuneet aikuisena tehdä työkseen, kun homealtistuksesta aiheutuneet...
Lue kommentti
Vierailija

Hometalon sairastuttamat saamassa oman käypä hoito -suosituksen

Ensiksikin Suomeen tarvitaan sisäilmapoliklinikoita. Tällöin sairastuneita hoidettaisiin keskittyneesti ja asianmukaisesti. Toinen asia on se, että sisäilmasairaiden oireiden ja sairauksien vähättelyn on loputtava. Tässä tulevat keskeiselle sijalle asiantuntijat. Heidän pitäisi antaa oikeanlaista informaatiota sairaudesta julkisuudessa. Sisäilmasairaus ei ole mikään korvienvälisairaus tai keksitty juttu. Siihen on suhtauduttava vakavasti. Se koskettaa kaikenikäisiä, myös lapsia. Jos altistuu...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: