Suomessa on tälläkin hetkellä tuhansia home- ja kosteusvaurioiden sairastuttamia ihmisiä, joita ei oteta vakavasti.

Kosteus- ja homevaurioista oireilevan potilaan hoidosta ollaan valmistelemassa Käypä hoito -suositusta. Suosituksen pitäisi valmistua 2016.

– Aiheesta on suuri tiedonpuute terveydenhuollossa, ja lisäksi toimintaohjeet ovat puutteellisia, sanoo Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen.

Hoitosuosituksella pyritään prantamaan kosteus- ja homevaurioista oireilevien potilaiden tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käypä hoito -työryhmässä on mukana yleislääketieteen, työterveyshuiollon, keuhkosairauksien, allergologian ja lastentautien asiantuntijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Hoitosuosituksia laaditaan tutkimusnäytön perusteella. On myös tunnistettava, miltä osa-alueilta on liian puutteellisesti näyttöä.

Tällä hetkellä lääkärit ovat eri mieltä ja kiistelevät siitä, mikä on oikea tapa tutkia ja hoitaa. Ja rankoista oireista kärsivät ihmiset eivät aina saa lääkäreiltä ymmärrystä.

Lue lisää: Näin salakavalasti huono sisäilma sairastuttaa - kuulutko sinä heihin?

Sairastuneena odotan paljon tältä Käypä hoito-suositukselta, koska se tulee määrittelemään meidän tutkimuksen/hoidon asiaan perehtyneillä lääkäreillä ja esim. sosiaaliturvan, jota meillä ei ole, pitkäksi aikaa.

Perustettavat sisäilmapoliklinikat olisivat todella tarpeellisia. Olemme kasvava ihmisryhmä ja nyt lapsina olevien kohtalo aikuisena saa tuntemaan voimakasta surua heidän puolestaan. Mitä voivat jo lapsena sairastuneet aikuisena tehdä työkseen, kun homealtistuksesta aiheutuneet oheisssairaudet vaikeuttavat heidän työllistymistään ja jo ammattiin opiskeluaan?

Laatijaryhmältä odoten viisaita päätöksiä.

Ensiksikin Suomeen tarvitaan sisäilmapoliklinikoita. Tällöin sairastuneita hoidettaisiin keskittyneesti ja asianmukaisesti.

Toinen asia on se, että sisäilmasairaiden oireiden ja sairauksien vähättelyn on loputtava. Tässä tulevat keskeiselle sijalle asiantuntijat. Heidän pitäisi antaa oikeanlaista informaatiota sairaudesta julkisuudessa.

Sisäilmasairaus ei ole mikään korvienvälisairaus tai keksitty juttu. Siihen on suhtauduttava vakavasti. Se koskettaa kaikenikäisiä, myös lapsia. Jos altistuu voimakkaasti jo lapsena, seurauksena on usein sairastelua (astmaa yms.) koko loppuelämän.

Kyseessä on jo kansanterveydellinen ongelma johon pitää puuttua oikeilla menetelmillä. Tärkein kaikista on oireita pahentaville tekijöille altistamisen lopettaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla