Limarakkula, eli mukoseele ilmestyy nopeasti mutta voi kadota hitaasti.

Viisivuotiaan pojan huuleen ilmestyi vessareissun aikana iso rakkula. Alkupelästyksen jälkeen selvisi, että kyseessä on vaaraton limarakkula, mukoseele.

Taustaa: Tulehdus suussa lisää syöpäriskiä.

Mukoseele ilmestyy alahuuleen tai kielen alapinnalle, kun limakalvossa oleva pieni sylkirauhanen tukkiutuu, eikä sylki pääse valumaan normaalisti suun sisään. Joskus mukoseele voi ilmestyä myös suun pohjalle, kitalakeen tai posken sisäpinnalle.

Rakkulan syntyä edeltää usein jokin pieni vamma, vaikkapa huulen puraiseminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pinnallinen rakkula ei satu

Mukoseeleja on kahta sorttia: syviä ja pinnallisia. Pinnallinen mukoseele on kirkas ja läpimitaltaan yleensä alle sentin kokoinen. Se kehittyy nopeasti, mutta voi kasvaa parin päivän ajan. Rakkula on sormin tunnustellessa kivuton, mutta sen pureminen sattuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukijan kysymys: Miksi tyttäreni kuolaa?

Pinnallinen rakkula häviää tavallisesti  nopeasti, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Jos rakkula ei häviä muutamassa viikosssa, siihen voi pistää puhtaalla neulalla reiän, jolloin sen tyhjenee nopeammin.

Syvä sattuu ja kestää

Syvä mukoseele voi aristaa. Sen päällä on verisuonia sisältävää limakalvoa, joten se on väriltää punertava. Mittaa rakkulasta on puolesta sentistä senttiin. Se tyhjentyy yleensä noin kuukaudessa, mutta tyhjentyminen voi viedä kuukausiakin. 

Pitkään kestävä mukoseele on viisainta näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Jos rakkula ei tunnu katoavan itsestään, se leikataan pois.

 Lähde Terveyskirjasto

Lue myös: Sain ienverenvuotoa ja suuhun levisi kumma maku.

Oletko sinä kärsinyt mukoseelesta? Kerro ja kommentoi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla