Jore Marjaranta eli rock-unelmansa todeksi Leningrad Cowboysin, Guitar Slingersin ja Albert Järvisen bändin kanssa. Nyt hän ohjaa senioreiden joogaryhmiä.

Uuden vuosituhannen alussa Jore Marjaranta päätti kokeilla soolouraa.

Ensimmäinen avioliitto oli päättynyt juuri eroon. Elämä oli ala-astetta aloittelevan tyttären yhteishuoltajuutta, yksin asumista ja henkistä harhailua.

Läpimurtohitin kysymys, miten pelko lähtee, oli omakohtainen. Jore pohti, riittävätkö rahkeet soolouralle, löytyykö uutta elämänkumppania ja palaako helvetillinen kipu alaselkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

15 vuotta myöhemmin vastaukset niihin kysymyksiin ovat tiedossa. Sooloura pääsi vauhtiin ja Jore on naimisissa. Myös alaselän kipu on pysynyt loitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • Mikä sai alkujaan tötterötukan joogamatolle?

Aloin kärsiä 1990-luvulla pahoista iskiaskivuista. Lauloin Leningrad Cowboysin ison Balalaika Show’n Berliinissä vuonna 1994 läpi kar­mean kivun vallassa.

Kun kävin valittamassa alaselkääni kiropraktikolle, hän totesi, että jos muu ei auta, pitää alkaa harkita leikkaushoitoa.

Onneksi vyöhyketerapeutti sai kivikovan selkäni pehmenemään ja kivun hellittämään. Halusin tehdä kaikkeni, ettei kipu palaisi.

Noihin aikoihin sain tuttavalta suosituksen, että jooga voisi auttaa. Menin alkeiskurssille ja innostuin. Siitä lähtien olen joogannut vaihtelevalla menestyksellä.

Lue myös: Joogalla sydänriski minimiin

  • Missä vaiheessa joogaamisesi on nyt?

Kun muutimme muutama vuosi sitten Coloradoon vaimon työn takia, päätin opiskella jotain kotihommien ohella. Aloin käydä kuntosalilla joogaamassa ja pilateksessa. Siellä oli hyviä pilates-ohjaajia, ja menin mukaan pilateksen ohjaajakoulutukseen.

Pääsin joogassa ihan uudelle asteelle. Ennen ohjaajakoulutusta en ollut joogannut yksin, vaan olin mennyt ohjaajien mukana. Kun tieto lisääntyi, aloin hahmottaa kokonaisuutta ja opin harjoittelemaan yksin.

Kun palasimme Suomeen, olen uskaltautunut myös ohjaamaan jooga­ryhmiä. Vedän seniorijoogaa Vantaan Kotiapusäätiössä. Ryhmän vanhin joogaaja on 89-vuotias.

  • Mikä joogassa on parasta?

Jooga on hyvä mittari, missä kunnossa on. Jos viikonlopun keikkojen jälkeen menee joogaamaan, viikonlopun tekemiset tulevat vastaan niissä harjoitteissa.

Lavalla olo on muuttunut mukavammaksi, kun on hyvässä kunnossa. Olen nyt yli viisikymppisenä paremmassa kunnossa kuin 10 vuotta sitten – tai oikeastaan paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Jooga on kauneimmillaan, kun oma ego jää pukukopin lokeroon. Antaa vaan tulla miettimättä liikaa. Joogatessa en ajattele ulkonäköä, en mitään. Se on lavaesiintyjälle hyvää vastapainoa.

Jore Marjaranta x 3

  1. Syntynyt: 1961 Kemijärvellä, asuu Helsingissä.
  2. Ammatti: Laulaja, koti-isä ja joogaohjaaja. Julkaisi uuden levyn huhtikuussa.
  3. Perhe: Vaimo Helena ja uusperhe, jossa kaksi tytärtä.

Mikä on Jore Marjarannan lempiasana? Mitä joogaa hän ylistää? Lue lisää ET Terveys -lehdestä 3/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla