Jore Marjaranta eli rock-unelmansa todeksi Leningrad Cowboysin, Guitar Slingersin ja Albert Järvisen bändin kanssa. Nyt hän ohjaa senioreiden joogaryhmiä.

Uuden vuosituhannen alussa Jore Marjaranta päätti kokeilla soolouraa.

Ensimmäinen avioliitto oli päättynyt juuri eroon. Elämä oli ala-astetta aloittelevan tyttären yhteishuoltajuutta, yksin asumista ja henkistä harhailua.

Läpimurtohitin kysymys, miten pelko lähtee, oli omakohtainen. Jore pohti, riittävätkö rahkeet soolouralle, löytyykö uutta elämänkumppania ja palaako helvetillinen kipu alaselkään.

15 vuotta myöhemmin vastaukset niihin kysymyksiin ovat tiedossa. Sooloura pääsi vauhtiin ja Jore on naimisissa. Myös alaselän kipu on pysynyt loitolla.

 • Mikä sai alkujaan tötterötukan joogamatolle?

Aloin kärsiä 1990-luvulla pahoista iskiaskivuista. Lauloin Leningrad Cowboysin ison Balalaika Show’n Berliinissä vuonna 1994 läpi kar­mean kivun vallassa.

Kun kävin valittamassa alaselkääni kiropraktikolle, hän totesi, että jos muu ei auta, pitää alkaa harkita leikkaushoitoa.

Onneksi vyöhyketerapeutti sai kivikovan selkäni pehmenemään ja kivun hellittämään. Halusin tehdä kaikkeni, ettei kipu palaisi.

Noihin aikoihin sain tuttavalta suosituksen, että jooga voisi auttaa. Menin alkeiskurssille ja innostuin. Siitä lähtien olen joogannut vaihtelevalla menestyksellä.

Lue myös: Joogalla sydänriski minimiin

 • Missä vaiheessa joogaamisesi on nyt?

Kun muutimme muutama vuosi sitten Coloradoon vaimon työn takia, päätin opiskella jotain kotihommien ohella. Aloin käydä kuntosalilla joogaamassa ja pilateksessa. Siellä oli hyviä pilates-ohjaajia, ja menin mukaan pilateksen ohjaajakoulutukseen.

Pääsin joogassa ihan uudelle asteelle. Ennen ohjaajakoulutusta en ollut joogannut yksin, vaan olin mennyt ohjaajien mukana. Kun tieto lisääntyi, aloin hahmottaa kokonaisuutta ja opin harjoittelemaan yksin.

Kun palasimme Suomeen, olen uskaltautunut myös ohjaamaan jooga­ryhmiä. Vedän seniorijoogaa Vantaan Kotiapusäätiössä. Ryhmän vanhin joogaaja on 89-vuotias.

 • Mikä joogassa on parasta?

Jooga on hyvä mittari, missä kunnossa on. Jos viikonlopun keikkojen jälkeen menee joogaamaan, viikonlopun tekemiset tulevat vastaan niissä harjoitteissa.

Lavalla olo on muuttunut mukavammaksi, kun on hyvässä kunnossa. Olen nyt yli viisikymppisenä paremmassa kunnossa kuin 10 vuotta sitten – tai oikeastaan paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Jooga on kauneimmillaan, kun oma ego jää pukukopin lokeroon. Antaa vaan tulla miettimättä liikaa. Joogatessa en ajattele ulkonäköä, en mitään. Se on lavaesiintyjälle hyvää vastapainoa.

Jore Marjaranta x 3

 1. Syntynyt: 1961 Kemijärvellä, asuu Helsingissä.
 2. Ammatti: Laulaja, koti-isä ja joogaohjaaja. Julkaisi uuden levyn huhtikuussa.
 3. Perhe: Vaimo Helena ja uusperhe, jossa kaksi tytärtä.

Mikä on Jore Marjarannan lempiasana? Mitä joogaa hän ylistää? Lue lisää ET Terveys -lehdestä 3/2015.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.