Aivastus – ja pissa lirahtaa. Onko tuttua? Onneksi vaivaan on useita helpotuskonsteja.

Virtsankarkailu ponnistaessa – hyppiessä, aivastaessa, yskiessä – on tuttua monelle naiselle. Vaihdevuosien aikana estrogeenituotanto vähenee ja lihakset haurastuvat, minkä seurauksena voi olla pissankarkailua. Ylipaino ja tupakointi lisäävät ongelmaa. Karkailua voi olla nuoremmillakin naisilla, sillä raskauden ja imetyksen aikana hormonitoiminta pehmentää naisen kudoksia ja altistaa pissankarkailulle.

Ensisijainen hoitokonsti on lantionpohjan lihasten harjoittaminen ja painon pudotus. Jos ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu ei silti helpota, lääkäri voi suositella hoidoksi leikkausta.

Vuosittain noin 1 700–1 800 naista käy läpi inkontinenssileikkauksen. Siinä virtsaputken keskiosan alle asetetaan paikallispuudutuksessa sulamaton verkkonauha, jonka silmien sisälle alkaa ajan myötä kasvaa uusia soluja, mikä vahvistaa virtsaputken tukirakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset pysyvät ainakin viisi vuotta

Leikkausten tulokset ovat hyviä. Seitsemässä suomalaisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin potilaita viisi vuotta leikkauksen jälkeen. Oireet ovat pysyneet hyvin kurissa tuon ajan. Tutkimuksessa verrattiin kahta käytössä olevaa leikkaustekniikkaa. Niin sanottu TVT-O-leikkaus osoittautui yhtä hyväksi tavaksi korjata virtsankarkailua kuin TVT-leikkaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uudemmat niin sanotut transobturatoriset nauhaleikkaukset, kuten TVT-O-leikkaus, ovat syrjäyttämässä TVT-leikkausta, sanoo TYKS:n naistenklinikalla työskentelevä erikoislääkäri LT Eija Laurikainen, joka oli mukana tekemässä tutkimusta.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla