Aivastus - ja pissa lirahtaa. Onko tuttua? Onneksi vaivaan on useita helpotuskonsteja.

Virtsankarkailu ponnistaessa – hyppiessä, aivastaessa, yskiessä – on tuttua monelle naiselle. Vaihdevuosien aikana estrogeenituotanto vähenee ja lihakset haurastuvat, minkä seurauksena voi olla pissankarkailua. Ylipaino ja tupakointi lisäävät ongelmaa. Karkailua voi olla nuoremmillakin naisilla, sillä raskauden ja imetyksen aikana hormonitoiminta pehmentää naisen kudoksia ja altistaa pissankarkailulle.

Ensisijainen hoitokonsti on lantionpohjan lihasten harjoittaminen ja painon pudotus. Jos ponnistukseen liittyvä virtsankarkailu ei silti helpota, lääkäri voi suositella hoidoksi leikkausta.

Vuosittain noin 1 700–1 800 naista käy läpi inkontinenssileikkauksen. Siinä virtsaputken keskiosan alle asetetaan paikallispuudutuksessa sulamaton verkkonauha, jonka silmien sisälle alkaa ajan myötä kasvaa uusia soluja, mikä vahvistaa virtsaputken tukirakenteita.

Tulokset pysyvät ainakin viisi vuotta

Leikkausten tulokset ovat hyviä. Seitsemässä suomalaisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin potilaita viisi vuotta leikkauksen jälkeen. Oireet ovat pysyneet hyvin kurissa tuon ajan. Tutkimuksessa verrattiin kahta käytössä olevaa leikkaustekniikkaa. Niin sanottu TVT-O-leikkaus osoittautui yhtä hyväksi tavaksi korjata virtsankarkailua kuin TVT-leikkaus.

– Uudemmat niin sanotut transobturatoriset nauhaleikkaukset, kuten TVT-O-leikkaus, ovat syrjäyttämässä TVT-leikkausta, sanoo TYKS:n naistenklinikalla työskentelevä erikoislääkäri LT Eija Laurikainen, joka oli mukana tekemässä tutkimusta.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: