Millaisia ohjeita THL:n ravitsemustieteilijä Marja-Leena Ovaskainen antaa kilpirauhasvaivoista kärsivälle painonpudottajalle?

Osaisitko antaa jotakin täsmällisiä ruokavalio-ohjeita minulle?

Sairastan kilpirauhasen vajaa­toimintaa ja aineenvaihduntani on jumissa. Syön mielestäni oikein ja terveellisesti, mutta paino ei vain putoa.

Nimimerkki Potilas 62 vee

Ylipaino tai lihavuus merkitsee huomat­tavaa rasvakudosta ihmisen kehossa.
Rasva on tilapäinen energiavarasto, joka ihmisen kehitys­historian kuluessa yleensä tuli käytetyksi silloin, kun niukkuus yllätti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasvakudoksen aineenvaihduntaa säätelevät monet hormonit ja kunkin hetken energiansaanti. Elimistössä täytyy olla vajausta energiasta, jotta rasvavarastoja aletaan ottaa käyttöön. Jos energiaa on aina saatavissa juuri nautitun aterian tai välipalan muodossa, rasvakudos ei toimi terveesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laihduttaminen ja liikunta ovat eduksi kilpirauhasen toimintahäiriöissä, tämä tiedetään varmasti. Siksi arkiliikunta, jokapäiväinen kävely ja istumisen vähentäminen ovat eduksi.

Oikea ruokavalio ei yksin auta, jos päivät kuluvat istuskellen kotona, autossa, liikennevälineissä, työssä ja kokouksissa. Vältä istumista, katkaise istumisen jaksot seisomalla, kävelemällä tai ravaamalla rappusissa. Arjessa liikkuminen on jopa tärkeämpää kuin kuntosalilla käynti.

Energian saantia ruuasta voi toki arvioida lasku­toimituksin monilla ohjelmilla, mutta helpommin ruuan energiaa vähenee lisäämällä kaikkien kasvisten, juuresten, vihannesten ja palkokasvisten käyttöä.

Käytä kasviksia joka aterialla, täytä lautanen ensin kasviksilla ja vasta sitten perunalla tai riisillä ja pääruoalla.

Jos haluat laskea päivän ruokien energian, voit tehdä sen esimerkiksi Fineli-tietopankin ruokakori-laskurilla fineli.fi-sivustolla.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

kerrompas oman tarinani kilpirauhas vaivoista, noin 40 vuotiaana aloin saada ihmeellisiä vaivoja jotka vaan koko ajan pahenivat mitä vanhemmaksi tulin, kävin monta kertaa lääkärissä ja kilpirauhas arvot mitattiin aina sanottiin niiden olevan oikeissa rajoissa, noin 24vuotta kärsin näistä vaivoista, tämä tapahtui savossa, sittemmin muutimme varsinais suomeen ja kävin flunssan jälki oireista lääkärissä, nuori nais lääkäri katsoi minua pitkään ja sanoi, että hän haluaa ottaa minusta kilpirauhas arvot että käyhän labrassa, kävin heti aamulla ja seuraavana päivänä hän soitti minulle ja kertoi laittaneensa apteekkiin reseptin ja käski aloittaa lääkityksen koska kilpirauhas arvot oli päin prinkkalaa , hänen ei tarvinnut , kun katsoa minua hän näki olemuksestani ettei kaikki ole kohdallaan, kiitän sitä lääkäriä hän osaa hommansa.

Vierailija

Aikoinaan kun mulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, lääkäri kysyi onko ollut painon nousua, turvotusta, ummetusta, palelua, väsymystä jne. Hän kertoi että terveellinen, normaali ruokavalio on hyvä, liikuntaa tulisi harrastaa vaikka olo olisi aivan väsynyt, aineenvaihdunta kasvaa liikunnalla, koska vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja paino-ongelmat ovat hyvin tavallinen riesa. Herkkuja mässäillen voi lihoa ilman kilppariongelmiakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla