Ilmavaivat ovat kiusallisia mutta vaarattomia. Niitä voi vähentää elämäntapamuutoksilla.

1. Syö hyvin

Syö terveellisesti ja kuitupitoisesti. Hyvää tekee esimerkiksi puuro, jossa on leseitä ja pellavansiemenrouhetta. Myös niin kutsutusta FODMAP-ruokavaliosta voi olla apua. Kahvinjuonti piristää ruoansulatuselimistön toimintaa.

2. Selvitä syy

Tarkkaile, mitkä ruuat lisäävät ilmavaivoja. Usein syynä ovat herneet, pavut, kaali, sipuli, rasvaiset ruuat, hiivatuotteet, olut ja muut hiilihapolliset juomat. Joillekin niitä aiheuttavat myös valkosipuli, suklaa, sorbitoli, ksylitoli tai ruisleipä.

3. Liiku

Liikunta aktivoi suolen toimintaa ja vähentää vatsan turpoamista. Vaikutukset eivät tunnu heti, vaan vähitellen liikunnan jatkuessa säännöllisesti. Istumatyöläisten kannattaa heti lounaan jälkeen tehdä töitä seisten ja jaloitella päivän mittaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Päästä ilmat pihalle

Jos mahdollista, älä pidättele pierua. On terveellisempää paukutella kuin pidätellä, jos sosiaalinen tilanne sen vain sallii. Jos pelkäät, että paukku pääsee väärässä paikassa, varaudu etukäteen ottamalla kaasun määrää vähentävää valmistetta. Niitä saa apteekista ilman reseptiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Tarkista lääkkeet

Erityisesti opioidikipulääkkeet ja psyykenlääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta ja siitä johtuen ilmavaivoja. Ota asia puheeksi lääkärin kanssa. Ilmavaivojen syynä voi olla myös ärtyneen suolen oireyhtymä, keliakia tai laktoosi-intoleranssi.

6. Mene lääkäriin

Jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti elämää eivätkä kotikonstit auta, käänny lääkärin puoleen. Hälyttäviä oireita suoliston kannalta ovat laihtuminen, kovat kivut, veriulosteet ja kuumeilu. Silloin hoitoon kannattaa mennä nopeasti.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologien erikoislääkäri Petri Pesonen. Lähteinä myös terveyskirjasto.fi ja etlehti.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla