Jalkoja vaanivat silsat, sienet ja känsät ovat sitkeitä seuralaisia, mutta usein taltutettavissa jopa kotikonstein.

Kun kesäinen pulikointi vapaissa vesissa vaihtuu uimahallikäynteihin ja sandaaleissa tuulettuneet varpaat sulllotaan tiiviisiin kenkiin, saa varautua jalkoja vaaniviin harminkappaleisiin.

Jalkasilsan, kynsisienen ja känsien hoidossa avainsana on kärsivällisyys.

Lue kattava varvaspaketti:

Varaa aikaa jopa vuosia

Piinaava kutina on jalkasienen eli silsan kiusallisin oire. Silsan tunnistat myös siitä, että se alkaa yleensä yhdestä tai kahdesta reunimmaisesta varvasvälistä, jotka alkavat punoittaa, hilseillä ja halkeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaara vaanii uima- ja urheiluhallien sekä työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilla. Jalkasilsa on rihmasienen aiheuttama tulehdus, joka vaivaa miehiä useammin kuin naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silsaa voi hoitaa kotioloissa reseptittä apteekista saatavalla sienilääkevoiteella tai -pulverilla, joissa vaikuttavana lääkeaineena on atsolijohdannaisia tai terbinafiinia. Hoito kestää yleensä viikosta kuukauteen.

Elleivät oireet häviä neljässä viikossa, on syytä lähteä lääkäriin. Sieninäyte kannattaa ottaa, sillä se varmistaa, onko kyse silsasta.

Jalkasilsa on siitä ikävä tauti, että se uusiutuu herkästi. Jos podet jatkuvaa silsaa, sienilääkettä kannattaa käyttää kuukausia tai jopa vuosia yhteen menoon. Levitä sitä varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen.

Jos haluat eroon jalkasilsasta, on parempi heittää vanhimmat kengät pois. Uudempiin voit ripotella sienilääkepulveria.

Jalkojen ihon luonnollista suojaa pöpöjä vastaan tukee pesuaine, joka on pH-arvoltaan sopivan hapan.

Lue myös: Mistä johtuu ylöspäin taipuva lusikkakynsi ja mitä sille voi tehdä?

Kenkä ei saa hangata

Känsän tunnistat tarkkarajaisesta, nappulalta tuntuvasta ihopaksunnoksesta. Tavallisimmin känsä syntyy jalan luiseen ulokkeeseen, varpaiden päälle, päkiään tai nivelen kohdalle.

Känsät voivat aiheuttaa pistävää kipua. Kroonistuessaan ne alkavat hermottua ja verisuonittua – silloin ne aristavat myös levossa.

Rasituksesta kehittyvää känsää voi olla vaikea erottaa syylästä. Syylät aiheutuvat viruksesta.

Känsä saa yleensä alkunsa varpaiden virheasennoista ja puristavista kengistä. Pitkällisen hankauksen seurauksena kehkeytyy känsä.

"Luovu puristavista ja hankaavista kengistä. Suosi känsäkohtaan liimattavia tai puettavia ihosuojia ja tukipohjallisia."

Jos pistävä kipu kiusaa, känsä on syytä käydä poistattamassa. Apteekeista saatavat silikoni-, salisyyli- tai hydrokolloidisuojat vähentävät känsän hankautumista kengissä, pehmittävät sitä ja estävät kipua yltymästä.

Älä koskaan leikkele tai vuole känsää itse, sillä voit hankkia känsäkohtaan infektion.

Tuplahoito kynsille

Sientä kasvava varpaankynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi. Kynsisieni eli -silsa leviää viikkojen tai kuukausien aikana kynnen alla ja irrottaa lopulta kynnen alustastaan.

Toisen tyyppinen kynsisieni aiheuttaa kynteen valkoisia, liuskoittuvia laikkuja. Sienikynsi ei aluksi kipuile. Paksuuntuessaan kynnessä tuntuu painetta ja siihen tulee herkemmin bakteeritulehdus.

Kynsisieni vaanii kosteissa oloissa ja se pitää hikoilevista jalkateristä. Diabeetikoilla kynsisieni on tavallisempi kuin muilla.

Kynsisienestä pääsee harvoin täysin eroon huolellisellakaan hoidolla. Se saa kuitenkin pysymään kurissa kuukausien yhtämittaisella lääkityksellä ja hyvällä jalkahygienialla.

Parhaat tulokset saat, kun yhdistät reseptillä saatavan sisäisen lääkehoidon ja ulkoisen, reseptittä apteekeista hankittavan lääkkeen.

Sisäisesti otettavia kynsisienilääkkeitä ovat esimerkiksi itrakonatsoli, flukonatsoli ja terbinafiini. Ulkoisesti kynteen levitettäviä lääkeaineita ovat reseptivalmiste amorolfiinilakka ja reseptivapaat lääkeliuokset tiokonatsoli-, klotrimatsoli- tai terbinafiini.

Älä päästä kynttä hankaamaan kenkää vasten, ja hanki henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet. Alustastaan irronneen kynnen voi varovasti leikata pois ja muun kynnen viilata sileämmäksi.

Jos sairastuneita kynsiä on useita, käy säännöllisesti asiantuntijan hoidossa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla