Hauskojen hautajaisten järjestäminen lienee mahdotonta. Yhdessä sureminen – itkeminen – on terapeuttista. Mutta iloisten muistojen jakaminen ja naurunpuuskat muistotilaisuudessa tekevät hyvää surulliselle ja ikävöivälle saattoväelle.

Voiko hautajaisiin mennä punaisessa koltussa? Parhaan ystävänsä hautajaisiin yksi surijoista valitsi räiskyvän punaisen vaatteen vainajan takia, koska tiesi, että tämä oli hänen lempivaatteensa. Hän sai muutaman paheksuvan katseen, mutta ymmärrystä, kun selitti asian.

Jokainen voi elinaikanaan esittää toiveita myös hautajaisvieraiden pukeutumisesta – siitäkin, jos tahtoo vieraiden pukeutuvan rennosti.

Monet ajattelevat kuitenkin lähiomaisia ja sitä, että tahtovat mustilla vaatteillaan viestittää perinteiseen tapaan kunnioitusta heitä kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeää! Läheinen kuolee - näin järjestät hautajaiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nauru muuttuu itkuksi

Nykyihmiset ovat etääntyneet kuolemasta. Sitä ei tahdota kohdata ja surustakin saatetaan yrittää selviytyä ilon avulla, kepeästi.

Hautajaisista tai muistotilaisuudesta on kuitenkin turha yrittää tehdä iloisia tapahtumia. Kirkkoherra Marja Heltelä on ollut hautajaisissa, joissa kirkossa pyrittiin iloiseen tunnelmaan kepeillä lauluilla. Saman tunnelman oli tarkoitus jatkua myös muistotilaisuudessa.

– Se ei kuitenkaan onnistunut. Kaikki itkivät vuolaasti. Hyvä niin. Yhdessä itkeminen tekee kaikille hyvää. Mutta pitää antaa myös toivoa. Papin tehtävä onkin luoda uskoa tulevaisuuteen ja valaa uskoa jälleennäkemisestä.

Vaikka evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu noin 74 prosenttia väestöstä – joissakin seurakunnissa vain noin 40 – haudataan  96 prosenttia vainajista kristillisin menoin.

Lue myös: Näin paljon hautajaiset maksavat

Muistoja ja valokuvia

Olipa uskossa tai ei, hautajaisrituaalit – yhdessä sureminen – ovat tärkeä osa surutyötä.

Yleensä muistojuhla järjestetään seurakunnan tiloissa, kotona tai vaikkapa ravintolassa. Nykyään hautajaisten jatkoille voidaan kerääntyä pitseriaan muistelemaan poisnukkunutta. Monet kokevat tärkeäksi sen, että saavat yhdessä muistella ystäväänsä tai sukulaistaan.

Voidaan katsella kuvia ja syödä vainajan herkkuruokia.

Tee hautaustestamentti

Suurin osa hautajaisista ja muistojuhlista lienee perinteisiä virsineen ja pitopöytineen. Hautajaisperinteet vaihtelevat kovasti maan eri puolilla. Perinteet muuttuvat hitaasti.
Mutta yhä useampi hautajaisten järjestäjä tai vainajan hautaustestamentissa tuodaan esille toivoen, toivoo, että arkulle laskettaisiin vain yksi kukka kalliiden hautakimppujen sijaan.

Vainaja voi elinaikanaan esittää toiveita siitä, minkälaiset muistojuhlat hän toivoisi itselleen. Helsinkiläinen hautaustoimistoyrittäjä Kyllikki Forsius tahtoisi itselleen täydellisen menun alkuskumppineen ja viinitarjoiluineen. Hän on kirjannut ne hautaustestamenttiin. Sellaisen tekevät monet nykyään.

Monet toivovat, että tulevat haudatuiksi vaikkapa omissa juhlavaatteissaan.  Omaiset taas saattavat valita läheiselleen asun, josta parhaiten hänet muistavat. Se on mahdollista ja aika yleistä nykyään.

Pian on pyhäinpäivä

Vaan, mitä miettii kuoleva viimeisinä elinpäivinään? Sen lisäksi, että saattaa suunnitella tulevia hautajaisiaan.

Marja Heltelä kertoo, että kovin monet katuvat sitä, että eivät uskaltaneet elää rohkeammin, etteivät ole rohjenneet näyttää tarpeeksi usein rakkautta läheisilleen.

Monet katuvat sitä,
että eivät uskaltaneet elää rohkeammin.

Samaa saattavat miettiä myös omaiset: osasivatko he osoittaa rakkauttaan poismenneille hänen elinaikanaan?

Kun suru väistyy, nousevat muistot, jotka tuovat lohtua. Ja pian hautuumaat ovat yhtä valomerta, kun omaiset ja ystävät jättävät rakkaansa haudalle kynttilän. Se on yksi pyhäinpäivän tavoista. Tänä vuonna sitä vietetään 31. lokakuuta.

Ja vaikka liekit sammuvat, muistot elävät.

Vierailija

Voihan haudalla pitää lyhtyä ja näin ei ole tyhjiä muovisia kuoria, ei ainakaan näkyvissä. Hoidan kolmea hautaa ja kaikilla on lyhdyt. Suosittelen! Saman tangon avulla voi keväällä heti ripustaa esim. orvokkiamppelin!

hautjaisiin lähdössä

Niin miksi hautajaisista tehtäis ekologisia ,jos kimput ym valmistettaisiin maatuvista aineista kukat maattuu ja ne heitettäisiin hautaan .Kuulin veljeltä että ollut sellaisissa ulkomailla.Eikö olis nätti arkku kun kukilla peitettäisiin,sinne maatuis.Tulis vähemmän roskaa ja nuo haudoille kynttilät  miksi ei tehdä yhtenäisiä kynttilän paikkoja johon sais vaikka 5 kynttilää jota ei olis muovilla peitetty.Kyllä näkee inhottavat tyhjät kynttilä kuoret hautuu maalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla