Moni on tottunut jopa vuosikymmenien ajan niin perhe- kuin työelämässä miettimään lähinnä muiden toiveita. Koskaan ei kuitenkaan ole myöhäistä opetella kuuntelemaan omia tarpeita. 

Mitkä merkit kertovat, että on  jättänyt oman tilan ottamatta ja omat haaveet toteuttamatta? 

Usein siitä kertoo epämääräinen ahdistuksen ja tyytymättömyyden tunne. Jokin on selvästi pielessä, mutta tarkkaa ongelmaa on vaikea osoittaa.

Suhtautumista muihin ihmisiin leimaa monesti marttyyrius. Tuntuu, etten minä koskaan saa samaa kuin muut. Toisten rohkeat ratkaisut herättävät lähinnä kateutta.

"Minä en koskaan saa samaa kuin muut."

 

Voiko oman tilan opetella ottamaan vielä yli kuusikymppisenä? 

Itsensä löytäminen ei ole milloinkaan myöhäistä. On paljon ihmisiä, jotka kokevat vasta kypsässä iässä pystyvänsä ensimmäisen kerran toteuttamaan todellisia, syvimpiä toiveitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päälle 60-vuotiaan elämätilanteessa voi olla paljonkin piirteitä, jotka antavat mahdollisuuden kuunnella vihdoin itseä. Työelämä ei ehkä enää määrittele aikatauluja. Lapset ovat aikuistuneet, ja omat vanhemmat ovat ehkä jo edesmenneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Onko omien tarpeiden hautaaminen ollut ominaista jollekin ikäpolvelle? 

Liikaa ei pidä yleistää. Voi silti perustellusti sanoa, että 1940–1960-luvuilla syntyneet on kasvatettu suhtautumaan itsensä toteuttamiseen eri tavalla kuin nuoremmat ikäpolvet.

Meitä on ohjannut työnteon eetos.

Varsinkin 1940-luvulla ilmapiiri oli vielä hyvin konservatiivinen. Oli tarkasti määriteltyä, mikä oli kenellekin sopivaa ja miten elämän tuli mennä. Myös odotukset tyttöjä ja poikia kohtaan olivat varsin erilaiset.

Seuraavina vuosikymmeninä meitä on ohjannut työnteon ja velvollisuuksien täyttämisen eetos. Nykypäivän nuoret ovat kasvaneet kuuntelemaan enemmän itseään.

 

Miten oma tila on mahdollista ottaa? 

Peruskysymys kuuluu, mitä minä tarvitsen voidakseni aidosti hyvin. Vastaaminen ei ole lainkaan yksinkertaista. Ensin pitäisi tietää, kuka minä olen.

Ihminen voi koko elämänsä täyttää vanhempiensa toiveita.

Moni on piilottanut todelliset tarpeensa ja toiveensa vuosikymmenien ajan. Tilalle ovat tulleet yhteiskunnan, läheisten tai jopa markkinavoimien odotukset.

Ihminen saattaa elämänsä loppuun asti yrittää täyttää esimerkiksi kauan sitten kuolleiden vanhempiensa toiveita. Tai omien oikeiden tarpeiden sijalle ovat astuneet autot, kaukomatkat, kesämökit ja muu materia.


Millaisia elämänmuutoksia ihmiset tekevät kypsässä iässä? 

Jokainen tarina on omanlaisensa. Sisäisesti merkittävät muutokset voivat olla ulkoisesti melko vaatimattomia – tai sitten ihminen tekee jotakin hyvin radikaalia.

Jotkut löytävät seksuaalisuutensa ensimmäisen kerran.

Moni aloittaa vihdoin harrastuksen, josta on haaveillut pitkään. Helposti toteutettavan muutoksen vaikutus arjessa voi olla suuri: elämään tulee aivan uutta sisältöä, ihmisiä ja rientoja. Jotkut alkavat ilmaista itseään taiteen kautta.

Tai sitten uusiksi voivat mennä elämän kantavat peruspilarit, kuten asuinpaikka tai parisuhde. Jotkut löytävät tässä elämänvaiheessa sukupuolisuutensa ja seksuaalisuutensa ensimmäisen kerran.

 

Kuinka päästä alkuun tässä muutoksessa? 

Yksi keino on istua rauhassa alas kynän ja paperin kanssa. Kotityöt ja muut hössötykset kannattaa jättää hetkeksi kokonaan sivuun.

Mihin kaipaan muutosta aivan erityisesti?

Sitten voi alkaa käydä kirjoittaen vuoropuhelua itsensä kanssa. Olenko yleisesti tyytyväinen elämääni? Mihin asioihin tarkemmin olen tyytyväinen, ja mihin puolestaan en? Mihin kaipaan muutosta aivan erityisesti? Mihin suuntaan haluaisin viedä tuota asiaa?

Tästä voi saada alkunsa prosessi, jonka lopputuloksena on mahdollinen elämänmuutos.

 

Mistä saa tukea elämänmuutokseen? 

Hyvän, viisaan ystävän kanssa keskusteleminen auttaa hahmottamaan asioita. Terapiakin voi tukea muutoksessa. Tarjolla on myös vertaistukea, kuten erilaisia viikonloppukursseja ja muutosryhmiä. Monia auttaa aihetta käsittelevän kirjallisuuden lukeminen.

Tarjolla on myös vertaistukea, esimerkiksi muutosryhmiä.

Millaisiin ympäristön reaktioihin kannattaa varautua? 

Läheiset luultavasti kannustavat, mutta osa voi myös yrittää lannistaa. Saattaahan elämänmuutos tarkoittaa, että ympärillä olevat ihmiset joutuvat ottamaan vastuuta jostakin uudesta.

 

Millainen palkinto oman tilansa ottavaa odottaa? 

On mahdollista, että saa ihan uusia elämyksiä ja sisäisesti entistä rikkaamman elämän. Parhaimmillaan itsensä löytänyt ihminen saavuttaa tyytyväisyyden ja kiitollisuuden.

 

Asiantuntijana jutussa oli psykologi, psykoterapeutti Teija Jokipii.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 2/2023. Tilaajana voit lukea lehden myös täällä. Jos et vielä ole ET-lehden tilaaja, voit tilata sen tästä tai tutustua digilehdet.fi-palveluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla