Pyöriikö päässä? Vai keinuttaako? Ménièren taudissa huimaus saattaa kestää jopa tunteja, sekä siihen voi liittyä myös pahoinvointia ja kuulon heikkenemistä.

 1. Tauti on melko harvinainen, sitä esiintyy noin 1/10 000. Vuosittain taudin saa noin 2 500 suomalaista.
 2. Sairastuneet ovat yleensä 20–60-vuotiaita.
 3. Taudin syytä ei täysin tunneta, mutta oireet liittyvät sisäkorvassa olevan nesteen lisääntymiseen. Se aiheuttaa tasapainon ja kuulon häiriintymisen.
 4. Tauti ilmaantuu kohtauksina, joihin kuuluvat voimakas huimaus, kuulon huononeminen ja korvien soiminen. Huimaus on tavallisesti kiertohuimausta, joka tuntuu siltä, kuin koko ympäristö pyörisi.

  Voisiko huimaus johtua tästä? 5 syytä mennä lääkäriin

 5. Huimaus saattaa kestää paristakymmenestä minuutista tunteihin, ja siihen voi liityä pahoinvointia. Kuulo heikkenee ja korvat soivat.
 6. Vuosien mittaan kuulo saattaa huonontua pysyvästi.
 7. Vähäsuolaisen ruokavalion arvellaan vähentävän nestettä sisäkorvassa. Potilaan kannattaa tarkkailla, millaiset olosuhteet laukaisevat kohtauksen ja välttää tilanteita jo ennalta.
 8. Huimausoireisiin on saatavilla tasapainokuntoutusta. Kuntoutuksessa toistetaan huimausta aiheuttavia liikkeitä ja asentoja, opetellaan seisomatasapainoa ja harjoitellaan näön ja korvassa sijaitsevan tasapainoelimen yhteistoimintaa.
 9. Tautiin on lääkkeitä, joilla useimpien potilaiden oireita pystytään vähentämään tai joilla oireet saadaan kokonaan häviämään.
 10. Vaikeimmissa Ménière-tapauksissa apua etsitään välikorvaan tehtävästä lääkeaineruiskutuksesta tai sisäkorvan painetta alentavasta leikkauksesta.

  Lue myös: Mystisiä oireita korvassa – onko se Ménièrin tautia?

Lähde: terveyskirjasto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla