Huimaako? Ei hätää. Huimausta esiintyy jossain vaiheessa elämää useimmilla meistä, ja se on yleensä vaaratonta.

Tavallisin syy huimaukseen on äkillinen verenpaineen lasku, kun nousee makuulta tai istualtaan nopeasti ylös.

Lääkitys voi aiheuttaa huimausta, mutta yleensä vain silloin, jos annos on liian iso. Poskiontelotulehdukseen tai välikorvantulehdukseen voi liittyä huimausta.

Lääkäriin, jos puhe, kuulo tai näkö reistailee

Jos huimaukseen liittyy muita oireita kuten puheen, kuulon, näön, raajojen toiminnan tai tajunnan häiriöitä tai huimaus on niin voimakasta, että ettei meinaa pysyä pystyssä, silloin kannattaa hakeutua välittömästi lääkäriin, dosentti Anne Koivisto Kuopion yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Jos muita oireita ei olisikaan, mutta huimaus kestää yhtäjaksoisesti useita tunteja, on myös syytä lähteä lääkärille.

Vanhuksilla pikkuaivojen rappeutuminen saa joskus aikaan tasapainovaikeuksia: kävely ei ole enää suoraviivaista, kädet alkavat vapista ja asennonkorjaus ei horjahtaessa onnistu enää niin kuin nuorempana. Silloin kaatuu herkemmin.

Lähde: Neurologipäivien 2014 tiedote

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: