Iäkäs nainen ihmettelee jatkuvasti kipeilevää kieltänsä. Voiko kyseessä olla kilpirauhasen sairaus tai diabetes, kyselee vastaavasti lääkäri.

Onko 69-vuotiaan naisen kieli­kipuun löydetty mitään paran­tavaa hoitoa tai lääkettä?

Jatkuvasti kärsivä

Oletetaan nyt, että kärsimystä tuottava kielesi näyttää terveeltä, hammaslääkäri on tutkinut suusi, sinussa ei ole diabetesta eikä kilpirauhasen sairautta, etkä ole koskaan ollut allerginen ruoka-aineille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suu ei ole rutikuiva, eivätkä mahahapot pääse polttamaan kieltä refluksitaudin takia. Oletetaan lisäksi, että sinulla ei ole anemiaa, ei B12-vitamiinin tai foolihapon puutosta, rautavarastot ovat pullollaan, eikä sinkistäkään ole puutetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silloin vaivasi nimi on idiopaattinen glossodynia eli suu-kielikipu ilman havaittavaa syytä. Se ei ole mitenkään harvinainen vaiva.

Ensimmäinen tarkistettava asia on hammastahna. Jos käytät vaahtoavaa sorttia, vaihda se apteekin hyllyn vaahtoamattomaan. Samalla käynnillä voisit ostaa B-vitamiineja (B2, B3, B6) 3–4 kuukauden kuuriksi. Ksylitolipastillien imeminenkin on hyväksi.

Jos kielikipu vastustaa kaikkia näitä toimia, käänny lääkärin puoleen. Älä tuolloin hätkähdä, jos lääkäri haluaa tietää, vaivaako sinua alakulo ja masennus tai onko elämä muuten kuluttavaa. Ihmeellisesti kaikki tuollainen kuormitus voi joskus ilmetä kielen poltteena.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

 Äidilläni oli pitkään kieli kipeä, ilmeni, että B-12 vitamiini ei imeydy, kun se laitettiin piikittäen elimistöön, kielikipu hävisi ja olo muutenkin korjaantui. Tavallinen vanhusten vaiva tuo B-12-vitamiinin puute.

Sisältö jatkuu mainoksen alla