Jos kaveri epäonnistuu, häntä on helppo lohduttaa. Omien mokien kohdalla myötätunto on tiukemmassa.

Miten toimit, jos läheinen epäonnistuu tai häntä kohtaa vastoinkäyminen? Todennäköisesti suhtaudut häneen myötätuntoisesti. Kuun­telet, kosketat tai halaat, jos se tuntuu luontevalta. Lohdutat häntä esimerkiksi sanomalla: ”Kävipä sinulla huono tuuri” tai ”Ei hätää, kaikki epäonnistuvat joskus”.

Mutta kun itseä kohtaa epäonnistuminen, vastoinkäyminen tai elämänkriisi, myötätuntoista asennetta on vaikeampi löytää. Sen sijaan saatamme moittia itseämme ankarasti: ”Kyllä minun olisi pitänyt pystyä parempaan” tai ”En olisi saanut luovuttaa”. Saatamme määritellä itsemme epäonnistujaksi. Tällainen kielteinen sisäinen puhe haastavassa tilanteessa vie voimavaroja entisestään.

On tärkeä taito hyväksyä itsensä ja oppia tuntemaan itsemyötätuntoa.

– Kaikilla ihmisillä on tarve tulla kohdatuksi ja saada hyväksyntää muilta, mutta on tärkeä taito hyväksyä myös itsensä ja oppia tuntemaan itsemyötätuntoa. Silloin voi suhtautua itseensä ystävällisesti ja lempeästi arvostelun ja kritisoimisen sijaan, kertoo psykologi, toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen Ikäinstituutista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsemyötätunto vaikuttaa hyvinvointiin. Se lisää itseluottamusta ja onnellisuutta sekä parantaa stressinhallintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kielteinen vetää puoleensa

Meillä on taipumus kiinnittää huomiota kielteisiin asioihin, sillä itsesuojeluvaisto pitää huolta, että haistamme vaarat ja uhat. Kun tarkkailemme ympäristöämme, mielessämme kulkee ajatuksia jatkuvana virtana ja arvotamme asioita hyviksi ja pahoiksi. Huoliajatukset jäävät helposti kiertämään kehää. Varsinkin väsyneenä sisäinen puhe on pääosin kriittistä.

Itsemyötätunto auttaa katkaisemaan kielteisten ajatusten kierteen.

– Itsemyötätunto auttaa katkaisemaan kielteisten ajatusten kierteen. Se auttaa ottamaan etäisyyttä ajatuksiin ja huomaamaan, että ne ovat vain ajatuksia. Ne syntyvät myös aiemmista kokemuksistamme, eivät vain tämän hetken todellisuudesta.

Kriittinen ajattelu ja tiukkasävyinen sisäinen puhe kaventavat näkökykyä. Kun vastaan tuleviin tilanteisiin suhtautuu lempeästi ja hyväksyvästi, horisontti laajenee ja kokonaiskuva selkiytyy. Alkaa nähdä kirkkaammin, mihin asioihin voi vaikuttaa. Myötätuntoiset ajatukset antavat voimaa päästää irti asioista, joihin ei pysty itse vaikuttamaan.

Itsemyötätunto tuo arkeen armollisuutta, sallivuutta ja joustavuutta. On helpompi ajatella, että minun ei tarvitse olla täydellinen eikä asioiden pidä olla tip top.

– On hyvä tiedostaa, etteivät itsensä arvostaminen ja itsestä huolehtiminen ole itsekästä. Päin vastoin – mitä enemmän annan lämpöä ja hyväksyntää itselleni, sitä enemmän minulla on voimia pitää huolta myös muista.

Myötätuntoa voi opetella

Tapa tai asenne, jolla suhtaudumme itseemme, on elämänkokemuksiemme summa. Opimme jo lapsuudenkodissa ajattelemaan itsestämme tietyllä tavalla, ja kaikki elämän mukanaan tuomat tapahtumat ja ihmissuhteet muokkaavat käsitystä.

Sirkkaliisa Heimosen mukaan kukaan ei kuitenkaan ole menneisyytensä vanki. Itsemyötätunto on taito, jonka voi oppia.

Hyvät ajatukset kannattelevat.

Varsinkin iän myötä kannattaa opetella myötätuntoista asennetta, sillä vanhemmiten joutuu väistämättä kohtaamaan haastavia muutoksia. Oma toimintakyky heikentyy, voi sairastua ja joutua kohtaamaan vakavia menetyksiä.

Mahdollisia tilanteita kannattaa pohtia jo etukäteen: Miten asennoidun hankaliin, kuormittaviin tapahtumiin? Miten suhtaudun omaan haavoittuvuuteni? Jos toimin puolison tai vanhemman omaishoitajana, miten pidän myös itsestäni huolta, etten uuvu taakan alle?

Miltä vanheneminen tuntuu?

Sirkkaliisa Heimosen mukaan jokainen voi valita, miten ikääntymiseen suhtautuu. Vanhenemista voi vastustaa ja harmitella tai surra sen mukanaan tuomia muutoksia. Toinen vaihtoehto on siirtää huomionsa myönteisiin asioihin: ikääntyminen tuo elämänkokemusta, rauhaa ja viisautta ja mahdollisuuden tehdä asioita, joista nauttii.

– Hyvät ajatukset kannattelevat. Hyväksyvä, salliva asenne ja toteamus ”nyt on näin” on haastavassa tilanteessa iso voimavara.

Pyrkimys täydelliseen hallintaan aiheuttaa vain lisää kärsimystä.

Myötätuntoiseen asenteeseen kuuluu, että hyväksyy elämän epätäydellisyyden. Kukaan ei ole täydellinen, kaikki ovat haavoittuvia ja kohtaavat vaikeuksia. Elämän luonteeseen kuuluu, että asiat menevät välillä pieleen.

– Kukaan ei pysty täysin hallitsemaan elämäänsä tai välttämään hankaluuksia. Itse asiassa pyrkimys täydelliseen hallintaan aiheuttaa vain lisää kärsimystä. Kun hyväksyy oman haavoittuvuutensa ja elämän epämukavuuden, on helpompi kohdata myös ikääntymisen tuomat muutokset, Sirkkaliisa Heimonen sanoo.

Juttu julkaistu ET-lehdessä 6/2018

Kaikki järjestyy

Arvosta arkea. Kirjoita lista asioista, joista pidät ja joita arvostat elämässäsi.

Hyväksy. Kaikkiin hankaliin asioihin et pysty vaikuttamaan. ota ne vastaan sellaisina kuin ne ovat. Sano mielessäsi: ”Nyt on näin.”

Pidä huolta. Päätä, että edistät hyvinvointiasi tänään. Menetkö kylpyyn? teetkö hyvän aterian?

Lähde: Mielipakka – 52 kortin pakka mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Ikäinstituutti 2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla