Omatoimisuuden menettämisen pelko on niin ahdistavaa, että se saa toivomaan kuolemaa, kertoo sairaanhoitaja mielipidekirjoituksessaan.

"Vanhusten itsemurhat ovat yleistyneet. Vanhustyössä työskentelevänä psykiatrisena sairaanhoitajana pääsen kulkemaan ikäihmisten rinnalla psyykkisen hyvinvoinnin järkkyessä. Kuolemantoive nousee usein esiin keskustelussa, harva kuitenkin kertoo harkinneensa tai suunnittelevansa itsemurhaa.

Itsemurha on tabu. Se on edelleen monelle myös häpeällinen ja itsekäs ratkaisu. Kuolemaa odotetaan ja usein toivotaankin helpottajaksi, mutta sen tekeminen vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä, aktiivista toimintaa. Miksi vanhuksesta tulee toimija?

Kuolemanhaluun liittyy menetyksiä. Menetys voi olla puolison, lapsen tai muun läheisen henkilön kuolema mutta myös itsenäisyyden, terveyden tai toimintakyvyn menetys.

Jopa pelko raihnastumisesta, pitkittyvästä sairaudesta, ruumiin hallinnan tai toimintakyvyn katoamisesta saattaa saada toivomaan kuolemaa.

Pelko siitä, että ei selviydy kotona eikä voi jatkaa totuttua elämäntapaa voi tuoda kuolemanhalun pelastajana, toisaalta taas pelko siitä, ettei pääse hoivapalveluiden piiriin voi pelottaa ja ahdistaa. Asuminen ja oleminen yksin kotona toimintakyvyn laskiessa on ahdistava ajatus.

Moni itsemurhaan päätynyt vanhus on hakenut apua terveyspalveluista ennen itsemurhaa, muttei ole saanut tarvitsemaansa.

Rintakivusta suuri huoli

Osalla vanhuksilla on paljon lääkärikäyntejä, sillä huoli somaattisesta terveydestä on suuri. Erilaisia oireita on paljon, ja kun on aikaa kuunnella miltä sisällä itsessä tuntuu, myös oireet tuntuvat voimistuvan.

Syynä avun hakemiseen saattaa olla rintakipu, vatsaongelmat tai huimaus – useita vaikeasti tulkittavia oireita. Ehkä vastaanotolla puheeksi tulee myös lähiaikojen menetykset ja masennuksestakin kysytään. Masennuksesta tai alavireisyydestä voi olla vaikea puhua ja jos kysytään itsemurhasta on vastauksena torjunta.

Tämän ajan ikäihmiset eivät ole tottuneet puhumaan vaikeista asioista eivätkä he halua huolestuttaa ympäristöään omilla ongelmillaan, ei haluta olla vaivaksi. Helpotusta omaan oloon kuitenkin toivotaan. Kuolema tulee kuitenkin, ehkä vanhus haluaa päättää tavan ja ajankohdan itse niin kauan kuin kykenee.

Tärkeyden tarve ei häviä

Kuolemanhalusta on hyvä puhua. Vanhus miettii elettyä elämäänsä, punnitsee tekemiään valintoja ja niiden merkitystä elämäänsä, mutta hänellä ei välttämättä ole ketään, kenen kanssa jakaa asiaa. Jos hänellä on puoliso, ei toista haluta huolestuttaa omilla pohdinnoilla, lasten kanssa asioista voi olla vaikea puhua.

Elämä on yksinäistä, muita kuin terveyspalveluiden ihmisiä kohtaa harvoin – ja tapahtuuko heidänkään kanssa kohtaamista? Ihmiselle on tärkeää tulla kohdatuksi – kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään, kosketuksikin.

Merkityksellisyys, jollekin ihmisenä tärkeänä oleminen ja johonkin ryhmään kuuluminen, on perustarve, joka ei häviä ikääntyessä – päinvastoin. Kun elämänpiiri kapenee voi toivottomuus täyttää päivät ja kaipuu kuolleiden läheisten perään lisääntyä.

Valmiina lähtöön?

Keskustelen ikäihmisten kanssa heidän hoitotahdostaan. Kun vanhukselle annetaan tilaa puhua kuolemasta on keskustelu hyvin antoisaa. Kuolemantoive tai – odotus nousee usein esiin, vanhus kertoo olevansa valmis ”lähtöön”.

Lähtökohtana keskustelulle on se, millaista hoitoa vanhus haluaa kuoleman lähestyessä ja toivooko elvytettävän.

Usein ikäihminen painottaa arvostavansa elämän laatua sen pituuden sijaan ja toivoo rauhallista tai nopeaa kuolemaa. Jos kuolema on vanhukselle harras toive, on syytä kysyä aikooko hän vaikuttaa kuoleman saapumiseen jotenkin ja miettiä miten ajatuksesta pääsee irti.

Keskustelemme myös aiemmista selviytymiskeinoista ja voimavaroista, jotka kantavat vaikeiden hetkien yli. Moni vanhus on kiittänyt keskustelusta, eletyn elämänsä yhteenvedosta ja palannut omaan arkeensa, kuka kotiin, kuka hoivan piiriin.

Kuolemanhaluun ja itsemurhiin voi vaikuttaa, kun pysähtyy kohtaamaan ihmisen oireiden, sairauksien ja diagnoosien sisällä.

Terveydenhuoltoon pitäisi saada vanhustyön osaajia

Vanhusten psyykkisen hyvinvoinnin hoitoa voisi verrata sipulin kuorimiseen tai maatuskanuken avaamiseen – aina löytyy uusi kerros käsiteltäväksi. Kerrokset saattavat paljastua hyvinkin hitaasti, päivystysvastaanotolla vain kuorikerros voi olla näkyvissä eikä annettu apu kohtaa vanhuksen todellista tarvetta.

Gerontologisen hoitotyön osaajille olisi tarvetta terveydenhuollon joka portaassa, jotta vanhukset tulisivat oikea-aikaisesti autetuksi.
 
Kirsi-Marja Kaarlela
psykiatrinen sairaanhoitaja
gerontologinen valmentaja

Vierailija

"Moni itsemurhaan päätynyt vanhus hakee apua turhaan"

Olen valitettavasti havainnut vanhustyössä kyseisen ilmiön. Kaksi hoidettavaani päätyivät lopulliseen ratkaisuun läheisensä kuoltua yllättäen. Toisen puoliso menehtyi liikenneonnettomuudessa rattijuopon ajaessa hänet kumoon suojatiellä, toisen poika kuoli sydänkohtaukseen melko nuorena. He saattoivat läheisensä kirkkomaalle ja melko pian sen jälkeen tekivät päätöksensä. Yliajetun vaimo oli piilottanut osan nukahtamislääkkeistään jo kauan, kuolleen pojan isä menehtyi häkään, oli laittanut uunin...
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti