Itsemurhakuolleisuus Euroopassa on vähentynyt. Iäkkäät päätyvät itsemurhaan silti aiempaa useammin.

Suomessa itsemurhakuolleisuus on tähän asti jakautunut melko tasaisesti eri ikäryhmien välillä, mutta Euroopassa suunta iäkkäiden itsemurhissa on huolestuttava: vanhimmissa ikäryhmissä itsemurhat lisääntyvät.

Asiasta uutisoi Lääkärilehti. Uutisessaan lehti kertoo myös, että tutkijoiden mukaan vanhukset päätyvät itsemurhaan helpommin maissa, joissa itsemurhia on ennenkin tehty iäkkäänä. Vain Norjassa ja Irlannissa itsemurhat vähenevät iän myötä.

Yllättävä syy löytyy rasvasta

Iäkkäiden tekemien itsemurhien taustalla on monia yleisiä syitä, kuten leskeys ja/tai yksinäisyys, mielenterveyden häiriöt ja somaattiset sairaudet. Miehet päätyvät itsemurhaan naisia todennäköisemmin.

Taustaa: 15 kysymystä miehen terveydestä

Lääkärilehti uutisoi myös hieman yllättävän riskitekijän: ruskean rasvan toimintahäiriöt. Tiedetään, että ruskean rasvan kertyminen kehoon ja toimintahäiriöt saattavat olla poikkeuksellisen voimakkaita masentuneilla henkilöillä.

Lue myös: Yksinäisyys tappaa useammin kuin ylipaino

Lähde: Suomen Lääkärilehti 23/15

Vanhus päätyy yhä useammin itsemurhaan – uusi yllättävä syy

Tämä on todella "vaikea" aihe, joten toivon asiallista keskustelua. Vanhusten tekemät itsemurhat ovat olleet tabu keskutelun aiheena vuosikymmeniä. Kuitenkin niistä ollaan oltu tietoisia ja niitä tehdään edelleenkin. Koska eutanasia ei ainakaan toistaiseksi ole sallittua Suomessa moni parantumattomasti sairas vanhus päätyy itsemurhaan. Kaikilla kyse ei ole yksinäisyydestä, leskeydestä, varattomuudesta taikka tässä artikkelissa mainitusta ruskean rasvan aiheuttamasta masentuneisuudesta. Sekä...
Lue kommentti