B12-vitamiinin puutos kannattaa korjata heti. Siten ehkäiset masennusta, heikkoutta ja ääreishermostojen vaurioita - muiden muassa.

Eläinkunnan tuotteista

B12-vitamiinia saa lihasta, kalasta, kananmunasta ja maitovalmisteista. Monipuolinen ruoka turvaa terveellä ihmisellä B-12-vitamiinin saannin, mutta vegaanin ruokavaliossa B12-vitamiinia voi olla liian vähän.

Imeytymishäiriöitä ikääntyvillä

B12-vitamiinin puutoksesta kärsii 12 prosenttia yli 65-vuotiaista. Yleisin syy on imeytymishäiriö, jonka riski kasvaa iän myötä. Puutosta voivat aiheuttaa myös suolistosairaudet, kuten keliakia. Monet lääkkeet, esimerkiksi epilepsialääkkeet ja diabeteksen hoidossa käytettävä metformiini, voivat laskea B12-vitamiinitasoja.

Aivoille tärkeä

B12-vitamiinin pitkään jatkuva puutos voi aiheuttaa muistihäiriöitä sekä väsymystä, lihasheikkoutta, masennusta, anemiaa ja ääreishermoston vaurioita, kuten jalkojen ja sormien puutumista. Jalkapohjien asentotunto voi huonontua tai hävitä ja kaatumisriski kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ehkäise ennalta

Jos oireita jo on, ollaan hieman myöhässä. Esimerkiksi muistihäiriö korjaantuu harvoin kokonaan, vaikka vitamiininpuutos hoidetaan.  Jos olet yli 60-vuotias, käy verikokeessa selvittämässä oma B12-vitamiinitasosi. Lähetteen voi pyytää terveyskeskuslääkäriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pillereitä tai pistoksia

Jos vitamiinitaso on lievästi alentunut, hoidoksi riittävät ruokavalion tarkistus ja apteekista saatava vitamiinilisä. Vaikeassa puutoksessa tai imeytymishäiriössä pillereiden popsiminen ei auta. Silloin B12-vitamiinia voidaan antaa lihakseen ruiskeina.

Asiantuntija: geriatrian ja neurologin erikoislääkäri Raimo Sulkava

Sisältö jatkuu mainoksen alla