Lääkkeiden kulutus kasvaa Suomessa tasaiseen tahtiin. Suora yhteys tähän on väestön ikääntymisellä, kertoo Lääketeollisuuden Nadia Tamminen.

Suomalaiset syövät lääkkeitä yhä enemmän. Joillakin saatttaa olla jopa kymmenen lääkettä käytössään. Tämä ei ole mikään outo ilmiö varsinkaan +70-vuotiaiden joukossa.

– Yhä useammalla suomalaisella on ainakin yksi krooninen sairaus, selittää Lääketeollisuus ry:n analyytikko Nadia Tamminen.

Lääkeyhtiöt myivät viime vuonna eniten syövän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ja reuman hoitoon käytettäviä immuunivasteen muuntajia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toiseksi eniten myytiin hermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten epilepsian, dementian ja masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä ja kovia kipulääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaiset syövät paljon myös ruuansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksiin tarkoitettuja lääkkeitä.

Yksittäin tarkasteltuna kolme eniten myytyä olivat kaikki reumalääkkeitä.

– Syövän ja reuman lääkehoito kehittyy nopeasti potilaiden ja terveydenhuollon parhaaksi. Suomen vanheneva väestö lisää esimerkiksi dementialääkkeiden myyntiä, viestintäjohtaja Tuomas Nurmela kertoo Lääketeollisuuden selvityksessä.

Näitä lääkkeitä myytiin eniten Suomessa 2014

  1. Humira, reumalääke, vaikuttava aine: adalimumabi
  2. Remicade, reumalääke, vaikuttava aine: infliksimabi
  3. Enbrel, reumalääke, vaikuttava aine: etanersepti
  4. Lantus, diabeteslääke, vaikuttava aine: glarginsuliini
  5. Mabthera, syöpälääke, vaikuttava aine:  rituksimabi
  6. Lyrica, epilepsialääke, vaikuttava aine: pregabaliini
  7. Herceptin, rintasyöpälääke, vaikuttava aine: trastutsumabi
  8. Januvia, diabeteslääke, vaikuttava aine: sitagliptiini
  9. Levemir, diabeteslääke, vaikuttava aine: determinsuliini
  10. Cervarix, papilloomavirus-rokote, vaikuttava aine: papilloomavirusten osat

Nyt menee hiukan sivuun alkuperäisestä artikkelista mutta liekö suurtakaan väliä. Kirjoitan nyt vain omalta kohdaltani. Jos minusta joskus tulee muistisairas, levoton sekä ahdistunut,  niin toivon totisesti että minut lääkitään jalattomaksi ja puolitajuttomaksi. Se olisi minulle armollisempaa kuin että harhailisin pitkin jonkin hoitolaitoksen käytäviä tietämättä kuka olen ja missä olen.

Lääkeyhtiöt tulisi velvoittaa ohjaamaan valtaosa lääketutkimuksiin varatuista määrärahoista sairauden syiden selvittämiseen ja parannuskeinojen etsimiseen. Nyt resurssit ohjataan oireita tukahduttaviin lääkkeisiin. Vaikka uusia lääkevalmisteita saatetaan jatkuvasti markkinoille, suomalaiset ovat yhä sairaampia. Kun lääkevalmiste vie yhden vaivan pois, se useimmiten tuo toisen tilalle. Lääkeyhtiöille tämä on suotuisa kehityskulku. Koska Kela eli me veronmaksajat maksamme lääkehoitojen aiheuttamat kulut, asia koskettaa näin ollen jokaista suomalaista. Sairauden ennaltaehkäisyyn panostaminen on ainoa tapa vaikutaa jatkuvasti paisuviin terveysmenoihin.

Vanhusten ylilääkitseminen liikuntakyvyttömäksi ja hiljaiseksi on mielestäni rikollista, eikä kuulu  sivistysvaltioon. Antibioottien holtittomasta käytöstä maksamme jo nyt hintaa, muun muassa sairaalabakteeritapausten lisääntymisenä. Rokotteilla ollaan saatu lapsikuolleisuutta alas, mutta tilalle on tullut jatkuvasti lisääntyvät autoimmuunisairaudet, joiden kustannukset ovat huomattavat niin yksilölle kuin koko yhteiskunnalle. Myös potilaiden pakkolääkitseminen tulisi lain nojalla kriminalisoida. Lääkkeiden vähentyessä vähentyvät myös niiden aiheuttamat ympäristöhaitat muun muassa vesistöihin.

Nyt olisi mielestäni vakavan pohdinnan paikka,  haluammeko lyödä päätä seinään ja jatkaa nykyisellä toimintamallilla, vai voisiko yrittää keksiä muita vaikuttavia keinoja hyvinvointimme ja elämänlaatumme parantamiseksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla