Lääkkeiden kulutus kasvaa Suomessa tasaiseen tahtiin. Suora yhteys tähän on väestön ikääntymisellä, kertoo Lääketeollisuuden Nadia Tamminen.

Suomalaiset syövät lääkkeitä yhä enemmän. Joillakin saatttaa olla jopa kymmenen lääkettä käytössään. Tämä ei ole mikään outo ilmiö varsinkaan +70-vuotiaiden joukossa.

– Yhä useammalla suomalaisella on ainakin yksi krooninen sairaus, selittää Lääketeollisuus ry:n analyytikko Nadia Tamminen.

Lääkeyhtiöt myivät viime vuonna eniten syövän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ja reuman hoitoon käytettäviä immuunivasteen muuntajia.

Toiseksi eniten myytiin hermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten epilepsian, dementian ja masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä ja kovia kipulääkkeitä.

Suomalaiset syövät paljon myös ruuansulatuselinten ja aineenvaihduntasairauksiin tarkoitettuja lääkkeitä.

Yksittäin tarkasteltuna kolme eniten myytyä olivat kaikki reumalääkkeitä.

– Syövän ja reuman lääkehoito kehittyy nopeasti potilaiden ja terveydenhuollon parhaaksi. Suomen vanheneva väestö lisää esimerkiksi dementialääkkeiden myyntiä, viestintäjohtaja Tuomas Nurmela kertoo Lääketeollisuuden selvityksessä.

Näitä lääkkeitä myytiin eniten Suomessa 2014

  1. Humira, reumalääke, vaikuttava aine: adalimumabi
  2. Remicade, reumalääke, vaikuttava aine: infliksimabi
  3. Enbrel, reumalääke, vaikuttava aine: etanersepti
  4. Lantus, diabeteslääke, vaikuttava aine: glarginsuliini
  5. Mabthera, syöpälääke, vaikuttava aine:  rituksimabi
  6. Lyrica, epilepsialääke, vaikuttava aine: pregabaliini
  7. Herceptin, rintasyöpälääke, vaikuttava aine: trastutsumabi
  8. Januvia, diabeteslääke, vaikuttava aine: sitagliptiini
  9. Levemir, diabeteslääke, vaikuttava aine: determinsuliini
  10. Cervarix, papilloomavirus-rokote, vaikuttava aine: papilloomavirusten osat
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Nämä ovat Suomen myydyimmät lääkkeet – katso top 10

Nyt menee hiukan sivuun alkuperäisestä artikkelista mutta liekö suurtakaan väliä. Kirjoitan nyt vain omalta kohdaltani. Jos minusta joskus tulee muistisairas, levoton sekä ahdistunut, niin toivon totisesti että minut lääkitään jalattomaksi ja puolitajuttomaksi. Se olisi minulle armollisempaa kuin että harhailisin pitkin jonkin hoitolaitoksen käytäviä tietämättä kuka olen ja missä olen.
Lue kommentti
Vierailija

Nämä ovat Suomen myydyimmät lääkkeet – katso top 10

Lääkeyhtiöt tulisi velvoittaa ohjaamaan valtaosa lääketutkimuksiin varatuista määrärahoista sairauden syiden selvittämiseen ja parannuskeinojen etsimiseen. Nyt resurssit ohjataan oireita tukahduttaviin lääkkeisiin. Vaikka uusia lääkevalmisteita saatetaan jatkuvasti markkinoille, suomalaiset ovat yhä sairaampia. Kun lääkevalmiste vie yhden vaivan pois, se useimmiten tuo toisen tilalle. Lääkeyhtiöille tämä on suotuisa kehityskulku. Koska Kela eli me veronmaksajat maksamme lääkehoitojen...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: