Ei ole enää mikä ihme, että suomalainen vanhus käyttää vähintään kymmentä lääkettä. Laske, montako sinä käytät.

Yli 77-vuotiaista suomalaisista noin 30 prosenttia käyttää vähintään kymmentä lääkettä. Tämä tieto selvisi Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2011 tehdystä väitöstutkimuksesta.

Joka viides tutkimukseen osallistuneista altistui merkittävälle lääkkeiden yhteisvaikutukselle.

Vanhusten lääkemäärät ovat yleensä lääkärin hallinnassa eikä niissä ole mitään ylimääräistä.

Itsehoitolääkkeiden kanssa sen sijaan ilmenee usein turhia sekoituksia. Apteekin työntekijät ovat huomanneet, että asiakkaat saattavat käyttää useita lääkkeitä samaan aikaan helpottamaan oireitaan – jopa turhaan ja oman henkensä uhalla.

Kuinka monta lääkettä sinulla on käytössä? Laske annoksesi ja kerro sekä keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Moni vanhus syö yli kymmentä lääkettä

Vanhusten lääkemäärät eivät todellakaan ole hallinnassa. Lääkärithän määräävät aina vain enemmän ja enemmän lääkkeitä. Tarvitseeko ihminen samanaikaisesti esim neljää erilaista verenpainelääkettä, kolmea muistilääkettä tai useita eri kipulääkkeitä? Hyvä perushoito ja kivunhoito on kylläkin kaiken Aja O....Ihmettelen monta kertaa katsoessani vanhusten lääkelistoja että miten heidän elimistönsä kestääkin kaikki lääkärin määräämät "myrkyt". Seuraapas siinä sitten lääkkeiden sivu- ja...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: