Päänsäryn syy on useimmiten niskahartiaseudun jännitys tai stressi. Syitä on kuitenkin monia, ja eri tyyppisiin särkyihin tepsivät eri tyyppiset hoidot.

1. Jännityspäänsärky 

Oireet: Särky on vannemaista, tasaista jomotusta. Usein se alkaa vähitellen päivän mittaan ja kovenee iltaa kohti. Särky voi alkaa tietokoneen ääressä istuessa, stressin painaessa mieltä tai huonosti nukuttujen öiden seurauksena.

Hoito: Korjaa istuma-asentosi ryhdikkääksi. Tauota istumista. Liikunta raittiissa ulkoilmassa usein helpottaa, ja venyttely ja kylmäpakkaus otsalla voivat myös auttaa. Ota tarvittaessa särkylääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia.

2. Migreeni 

Oireet: Migreenisärky on kovaa, usein sykkivää ja toispuoleista. Liikunta pahentaa oloa. Noin puolella potilaista on pahoinvointia ja oksentelua. Migreenipotilas on kohtauksen kestäessä arka monille äänille, valoille ja hajuille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito: Satunnaiseen kohtaukseen tavallinen särkylääke lääkärin määräämällä annostuksella. Otsalle kylmäpakkaus, lepo pimeässä. Säännölliseen migreeniin lääkärin määräämä kohtaus- tai estolääkitys tai molemmat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Lääkepäänsärky 

Oireet: Sykkivä kipu, johon liittyy pahoinvointia, mielialanvaihteluita ja keskittymisvaikeuksia. Kehittyy usein jännityspäänsärkyä tai migreeniä poteville, jotka ovat syöneet kipulääkkeitä säännöllisesti.

Hoito: Lääkepäänsärkyä ei voi hoitaa muilla päänsärkylääkkeillä. Hoito aloitetaan lääkityksen purkamisesta. Tärkeää on pohtia, miten kivun syntyyn vaikuttavia elintapoja voi parantaa.

4. Sarjoittainen päänsärky 

Oireet: Kohtauksia ilmaantuu useita yhden vuorokauden aikana ja valtaosalla potilaista öisin. Särkyjakso voi kestää viikkoja ja kadota taas kuukausiksi.
Kipu on lähes aina samalla puolen päätä.

Hoito: Yleisin kohtauslääke on migreenilääkkeenäkin tunnettu sumatriptaani. Usein tarvitaan myös neurologin määräämä estolääkitys. Monilla potilailla sataprosenttisen hapen hengitys auttaa.

Lue myös: Onko säryn syy huono ryhti? Näin testaat rintarankasi voinnin

Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri Ville Artto Lääkärikeskus Aavasta. Lähteenä myös UKK-instituutti ja Neurologia. Toimittaneet Soinila, Kaste ja Somer. Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla